Klasszikus

A zongorista költő a Zeneakadémián

2016.11.01. 07:12
Ajánlom
Változatos műsorral készül Farkas Gábor november 5-én a Zeneakadémián.

„Farkas Gábor generációjában igen sok a kiváló zongorista, de kevés olyan akad, akire azt mondanám, hogy költő. Ő az!” – hangzik a megtisztelő értékelés a Liszt- és Junior Prima-díjas ifjú művész tehetségéről – Vásáry Tamástól. Farkas lehengerlő Liszt-interpretációival robbant be a zenei köztudatba, körbeturnézta a világot, rangos elismerések sorát tudhatja magáénak. Analitikus vénája is erős, hiszen doktori fokozatot szerzett a Zeneakadémián, miközben a drámai erő és szenvedély ugyanúgy jelen van játékában.

Farkas Gábor

Farkas Gábor

A program vezérmotívuma a sorozat, a szvit; a „chaconne” műfaja is ekként értendő a barokkban (tehát nem szigorúan arra a bizonyos spanyol táncra utal). Händel elragadó G-dúr chaconne-ja ennek megfelelően izgalmas variációk sora, ha nem is oly merészek még ezen újraértelmezések, mint Liszt átiratai az Almira című operából. Az est további részében a romantikus zene egyik legkiemelkedőbb és legkedveltebb zeneszerzőjének művei csendülnek fel, Robert Schumann: Szimfonikus etüdök, majd egy lírai, már-már feminin kitérő (C-dúr arabeszk) után egy újabb variációsorozattal (Carnaval) zárul a Schumann-darabok sora. Utóbbi szvitjellege immár sokkal nyilvánvalóbb, mint a Papillons-é: kerek történetet mesél.

A koncert után Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Farkas Gábor és Mona Dániel moderátor várják az érdeklődőket.

Ha felkeltettük érdeklődését váltsa meg jegyét ide kattintva!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.