Klasszikus

A zsenialitás kötelez: a cél a Zeneakadémia megújítása

2005.09.13. 00:00
Ajánlom
Első jótékonysági rendezvényük a Zeneakadémia 1875-ös megalapításának 130. évfordulóját ünnepli Százharminc éve alapították Budapest patinás, nemzetközi hírű művészetoktatási intézményét, a Zeneakadémiát, mai nevén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet. Vasárnap este jótékonysági koncerttel ünneplik meg a születésnapot, és bemutatkozik a Genie Oblige – Együtt a Zeneakadémiáért Alapítvány.

A Zeneakadémia nemrégiben hivatalba lépett új vezetése – Batta András rektor irányításával – célul tűzte ki, hogy a százharminc év alatt felhalmozódott értékek megőrzése mellett modernizálja az intézmény szervezetét és működését, s ezáltal alkalmassá teszi az egyetemet a modern piacgazdaság feltételrendszerében való működésre. Mivel költségvetési támogatására a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is csak korlátozottan számíthat, fontosnak tartják az üzleti szféra bevonását. Ez a szándék hívta életre a Genie Oblige – Együtt a Zeneakadémiáért Alapítványt (a Genie Oblige Liszt Ferenc szállóigévé vált mondása, mely azt jelenti: A zsenialitás kötelez). Az alapítvány deklarált célja, hogy "megőrizze és tovább emelje a Zeneakadémia nemzetközi tekintélyét, támogassa a közép-európai és a magyar zenekultúrát, valamint elősegítse a Zeneakadémia fenntartásához, működéséhez szükséges anyagi források megszerzését, azok gyarapítását és hatékony felhasználását".

Első jótékonysági rendezvényük a Zeneakadémia 1875-ös megalapításának 130. évfordulóját ünnepli. Vasárnap este héttől a Zeneakadémia nagytermében Batta András tart rendhagyó előadást az elmúlt százharminc évről, miközben Fassang László orgonál, és a Magyar Rádió Gyermekkórusa énekel. A műsor második felében is szokatlan és eredeti produkciók követik egymást: Kocsis Zoltán egy nagybőgősből és tizenkét fúvósból álló kamaraegyüttes élén az Amadeus című Milos Forman-film legszebb Mozart-zenéit vezényli, majd Marton Éva Gershwin-dalokat énekel. Az ünnepségre hazaérkező (majd a következő napokban Budapesten és Fertőd-Eszterházán koncertező) világhírű zongoraművész, Schiff András Schubert-műveket játszik, Sebestyén Márta pedig Kárpát-medencei népdalokat énekel Szokolai Dongó Balázs dudakíséretével. Az estet – amelynek házigazdája Kepes András lesz – az Amadinda Ütőegyüttes zárja, jórészt amerikai ragtime-okból összeállított programmal. A hangversenyen való részvétel feltétele minimum húszezer forint összegű alapítványi támogatás befizetése.

A néhány hónapja hivatalba lépett rektor, Batta András ötvenkét éves zenetörténész csaknem három évtizede dolgozik az intézményben, végigjárta a szamárlétrát, és érzelmileg is nagyon erősen kötődik a Zeneakadémiához. Azt mondja, ma már nem lehet "kényelmes várakozó álláspontról" vezetni az egyetemet, s az intézmény gazdag hagyományára, valóban páratlan értékeire hivatkozva sem lehet arra számítani, hogy az állam teljes egészében eltartja a Zeneakadémiát. Ezért elengedhetetlenül fontos az üzleti világban már régóta ismert feladatközpontú gondolkodás. Batta András úgy látja, a mostani kor alkalmas is erre, hiszen a magyar felsőoktatás egész szerkezete megváltozik, s a reform lehetőséget teremt az egyetemnek, hogy vállalkozzon, hasznosítsa szellemi tőkéjét és infrastruktúráját. Mindebben jelentős szerepet játszhat a kiemelten közhasznú szervezetként bejegyzett Genie Oblige alapítvány, amelynek kuratóriumában a művészeti és az üzleti élet ismert személyiségei kapnak helyet (bemutatásuk vasárnap várható), s amely nem is titkolja, hogy elsődleges feladata a pénzszerzés. Ez kezdetben a Zeneakadémia költségvetésének csak töredékét fedezi majd, de Batta András reméli, hogy hamarosan már százmilliós nagyságrendben gondolkodhatnak, s ez lehetővé teheti az intézmény pénzügyi konszolidációját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.