Klasszikus

A Zuglói Filharmónia nyerte el a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet

2011.05.19. 11:37
Ajánlom
A kitüntetést, amelyet 2001-ben alapított a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a magas művészi színvonalú és az ifjúság zenei nevelésében kiemelkedő együttesek elismeréseként, háromévente adományozza a kultúráért felelős miniszter.

Elsőként a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, majd a Rajkó Művészegyüttes, 2008-ban pedig a Magyar Virtuózok Kamarazenekar nyerte el a címet. Most az 1954-ben alapított, jelenleg Záborszky Kálmán vezette Zuglói Filharmónia munkáját ismerték el. Mindez nemcsak erkölcsi, hanem anyagi előnyökkel is jár, hiszen a támogatott zenekar évi 25 milliót kap, három éven át.

A Zuglói Filharmóniát többek között Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója is dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter figyelmébe ajánlotta, és a kitüntetésre javasolta. "Az egész intézmény missziót tölt be a magyar zenei életben, Ferencsik János óta a legjobb karmesterek is rendszeresen tartották a kapcsolatot az együttessel. A zenekart két alkalommal vezényeltem az elmúlt években. A zömmel fiatalokból álló együttes lendületes muzsikálása, lelkesedése példamutató. A zenekari tagok egytől-egyig igyekeznek a legmagasabb szinten helytállni, a hivatásos zenekari státusznak megfelelni. Próbán való részvételük inspiráló, a karmesteri kéréseket, utasításokat a lehető legpontosabban végrehajtják és azonosulnak művészi elképzeléséivel. A Magyarországon legrégebben működő ifjúsági együttes ma már félhivatásos státuszban működik. A zuglói zenei műhelyben tizenhárom, gyermekekből és fiatalokból álló, különféle összetételű együttes követi példáját" - fogalmazott Kocsis Zoltán a dr. Réthelyi Miklósnak írt levélben.

Az együttes 57 éves fennállása óta nagyon sokat tett a magyar zenekultúráért. Fiatalok ezreit tanította komolyzenére, tette vonzóvá számukra a nagy zeneszerzők műveit. Nemcsak a művek hallgatására, hangversenyre járásra nevelt, hanem lehetővé tette az aktív muzsikálást, az előadásba való bekapcsolódást. A Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar mögött ma már egy több lépcsős zenekari műhely áll, amelyben több száz gyermek és fiatal járja be azt az utat, amelyet az István Zenekar mutatott.

A Zuglói Filharmónia tevékenységét a sokszínűség jellemzi: az ifjúsági koncertek mellett programokat szervez a kisgyermekes családoknak, az iskolásoknak, a nyugdíjasoknak, és Térzene sorozatával azokat is megszólítja, akiket eddig nem lehetett becsalogatni a hangversenytermekbe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Klasszikus

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Könyv

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Vizuál

Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A döntést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával jelentette be.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.
Klasszikus hír

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus interjú

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.