Klasszikus

A Zuglói Filharmónia nyerte el a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet

2011.05.19. 11:37
Ajánlom
A kitüntetést, amelyet 2001-ben alapított a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a magas művészi színvonalú és az ifjúság zenei nevelésében kiemelkedő együttesek elismeréseként, háromévente adományozza a kultúráért felelős miniszter.

Elsőként a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, majd a Rajkó Művészegyüttes, 2008-ban pedig a Magyar Virtuózok Kamarazenekar nyerte el a címet. Most az 1954-ben alapított, jelenleg Záborszky Kálmán vezette Zuglói Filharmónia munkáját ismerték el. Mindez nemcsak erkölcsi, hanem anyagi előnyökkel is jár, hiszen a támogatott zenekar évi 25 milliót kap, három éven át.

A Zuglói Filharmóniát többek között Kocsis Zoltán zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója is dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter figyelmébe ajánlotta, és a kitüntetésre javasolta. "Az egész intézmény missziót tölt be a magyar zenei életben, Ferencsik János óta a legjobb karmesterek is rendszeresen tartották a kapcsolatot az együttessel. A zenekart két alkalommal vezényeltem az elmúlt években. A zömmel fiatalokból álló együttes lendületes muzsikálása, lelkesedése példamutató. A zenekari tagok egytől-egyig igyekeznek a legmagasabb szinten helytállni, a hivatásos zenekari státusznak megfelelni. Próbán való részvételük inspiráló, a karmesteri kéréseket, utasításokat a lehető legpontosabban végrehajtják és azonosulnak művészi elképzeléséivel. A Magyarországon legrégebben működő ifjúsági együttes ma már félhivatásos státuszban működik. A zuglói zenei műhelyben tizenhárom, gyermekekből és fiatalokból álló, különféle összetételű együttes követi példáját" - fogalmazott Kocsis Zoltán a dr. Réthelyi Miklósnak írt levélben.

Az együttes 57 éves fennállása óta nagyon sokat tett a magyar zenekultúráért. Fiatalok ezreit tanította komolyzenére, tette vonzóvá számukra a nagy zeneszerzők műveit. Nemcsak a művek hallgatására, hangversenyre járásra nevelt, hanem lehetővé tette az aktív muzsikálást, az előadásba való bekapcsolódást. A Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar mögött ma már egy több lépcsős zenekari műhely áll, amelyben több száz gyermek és fiatal járja be azt az utat, amelyet az István Zenekar mutatott.

A Zuglói Filharmónia tevékenységét a sokszínűség jellemzi: az ifjúsági koncertek mellett programokat szervez a kisgyermekes családoknak, az iskolásoknak, a nyugdíjasoknak, és Térzene sorozatával azokat is megszólítja, akiket eddig nem lehetett becsalogatni a hangversenytermekbe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Plusz

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.
Színház

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.