Klasszikus

A Zuglói Filharmónia pozsonyi sikere

2014.06.18. 10:04
Ajánlom
Június 16-án álló ovációval ünnepelte a pozsonyi közönség a Zuglói Filharmónia zenekarát a Pozsonyi Magyar Hét zárókoncertjének végén.

Az estet ünnepi beszéddel nyitotta Balatoni Mónika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára és Ivan Sečik, a szlovák kulturális minisztérium államtitkára. A köszöntőt követően a Zuglói Filharmónia lenyűgöző játéka ejtette ámulatba a közönséget. Az együttes fegyelmezett, kiegyensúlyozott és tömör hangzású, dinamikus koncertjén pozsonyi kötődésű magyar zeneszerzők ismert műveit játszotta. Kodály Zoltán Galántai táncok című darabját, Dohnányi Ernő Változatok egy gyermekdalra című műve követte. A zongoraszólót a fiatal és rendkívül tehetséges Berecz Mihály játszotta. Ezután Bartók Béla Este a székelyeknél című műve hangzott el, majd zárásként Liszt Ferenc Les Préludes című szimfonikus költeménye csendült fel.

A közönség ovációját Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiája törte meg pár percre, amit a zenekar ráadásként játszott. A Zuglói Filharmónia örömmel fogadta el a "Több mint szomszéd Magyar Kulturális Hét Pozsonyban" című rendezvénysorozat zárókoncertjére való felkérést. A sorozat a Magyarország Pozsonyi Nagykövetség, a Pozsonyi Magyar Intézet és szlovákiai civil és szakmai szervezetek összefogásával valósult meg. A pozsonyi Vigadó nagyterme méltó helyszínt biztosított a Zuglói Filharmónia koncertjének, a rendezvénysorozat pedig kiemelkedő jelentőségű volt a határon átívelő kulturális kapcsolatok erősítésben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készült az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.