Klasszikus

Abbado-ösztöndíj

2013.12.06. 12:53
Ajánlom
Lemond szenátori javadalmazásáról Claudio Abbado karmester, hogy ösztöndíjat hozhasson létre a fiatal muzsikusok támogatására.

A Puccini Gianni Schicchijében is megörökített, Firenze környéki Fiesole iskolájában a zenélni tanulók számára alapít ösztöndíjat. "Hiszek az olasz kultúrában, szerintem magabiztosan tekinthetünk a jövőbe, ha több tehetséget támogatunk" - hangoztatta a világhírű dirigens.

Giorgio Napoletano olasz köztársasági elnök az ország több kiemelkedő kulturális, tudományos személyiségét nevezte ki életműve elismeréséül szenátornak, Abbado mellett Renzo Piano építészt, a fizikai Nobel-díjas Carlo Rubbiát és Elena Cattaneo farmakológust. Évente legfeljebb öt olyan olasz állampolgár jutalmazható a szenátori címmel és tiszteletdíjjal, akik kulturális, szociális, irodalmi, tudományos téren jelentős munkásságot fejtettek ki.

Abbadónak egyébként osztrák értesülések szerint ismét egészségi problémái adódtak, ezért két fellépését is le kellett mondania a bécsi Musikvereinban. Helyette Bernard Haitink vette át a Mozart Orchestra vezénylését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.