Klasszikus

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

2022.08.05. 07:45
Ajánlom
Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.

Négy napig tart majd az idei Kaposfest. Milyen kihívások mellett sikerült megszervezni a fesztivált?

Hornyák Balázs: Az elmúlt három évben a fesztiválszervezésben is örökké változó tényezőkkel kellett szembenézni. Meg kellett tanulnunk a folyamatosan alakuló körülmények között úgy működni, hogy a fesztiválra látogatók csak az előrelépést és a megújulást lássák a projekten. A legfontosabb feladat, hogy az immár tizenhárom éve visszajáró közönségnek megadjuk a kontinuitást, és idén is megszervezzük a fesztivált.

Milyen visszajelzéseket kaptatok a közönségtől? A fesztivál másik művészeti vezetője, Baráti Kristóf azt mesélte, hogy bármilyen koncertet adott, a gratulálók mindig rákérdeztek arra is, mi lesz a Kaposfesttel.

A zene szigetén – Beszélgetés Baráti Kristóffal

Kapcsolódó

A zene szigetén – Beszélgetés Baráti Kristóffal

Elismert hegedűművész, aki vezényel is, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének élén áll, és a nagy sikerű Kaposfest egyik művészeti vezetője. Baráti Kristóffal a sokszínűségről, a különböző kulturális hatásokról és a népszerű fesztivál jövőjéről is beszélgettünk.

Várdai István: Különösen a bérleteseink alkotnak nagyon összetartó csapatot, akiknek szívügye, lesz-e idén is fesztivál. Az előző évben már jelzik, számolják a napokat a következő alkalomig. Emellett nagyon értő közönségünk is van, sőt

kialakult egy fiatal generáció azokból, akik szinte a Kaposfesten nőttek fel,

gyerekkoruk óta ez fix pont a nyarukban, és most, felnőttként is visszajárnak.

HB: Közösséget szeretnénk építeni, művészi értékekről hasonlóképpen gondolkodó emberekből. Az új közönség megnyerése érdekében megerősítettük az oktatási programokat is. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sok mesterkurzussal készülünk a fiatal művészek számára, amelyeken a koncerteken fellépő, kiváló művészek fognak tanítani, és nyílt próbákat is lehet majd nézni, hallgatni.

A magyar közönség szeret biztosra menni. Mivel lehet rávenni őket, hogy a fesztivál roppant színes programjára, akár ismeretlen művekre is nyitottak legyenek?

VI: Ez bizalmi kérdés. A közönségünk tudja, hogy olyan műsorral készülünk, amivel azonosulni tudnak, még ha nem is ismernek minden művet.

HB: A művészeti vezetőknek olyan rutinja és szakmai tudása van, ami a közönségünk számára megkérdőjelezhetetlen.

Ezért a nézők akár már akkor jelzik, hogy részt vennének a fesztiválon, amikor még a programot se tettük közzé.

Már év közben keresnek minket, hogy mikortól lehet bérletet venni, hiszen tizenkét alkalommal olyan sikerrel valósult meg, hogy szeretnének újra és újra részesei lenni a legendás „Kaposfest hangulatnak”.

VI: Mióta Baráti Kristóffal mi vagyunk a művészeti vezetők, a koncepció része, hogy megkérdezzük a művészeket, mit szeretnének játszani. Így tudják igazán autentikusan előadni a darabokat, és ez is vonzerővel bír a közönség számára.

VardaiBaratiHornyak-160645.jpg

Várdai István, Baráti Kristóf művészeti vezetők és Hornyák Balázs fesztiváligazgató a Kaposfest zárókoncertje után, 2020. augusztus 19-én (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Kaposfest)

Kik lesznek az idei fesztivál közreműködői, és milyen szempontok alapján választottátok ki őket?

HB: A fellépők két nagy csoportba sorolhatók. Vannak, akik már szerepeltek a fesztiválon, és újra hívjuk őket, vagy ők jelzik, hogy ismét szívesen részt vennének egyes produkciókban. Ilyen például Kirill Troussov vagy Alexei Volodin. Mellettük minden évben invitálunk olyan jelentős külföldi művészeket, akik hónapról hónapra a világ legnagyobb presztízsű koncerttermeinek vendégei, és nyáron szánnak arra pár napot, hogy eljöjjenek Kaposvárra zenélni. Érdemes kiemelni az idei fellépők közül Elisabeth Leonskaja zongoraművésznőt, aki az elmúlt másfél évben mind Várdai Istvánnal, mind Baráti Kristóffal dolgozott, és

annyira megtetszett neki az a zeneiség és szakmai tartalom, amit képviselnek, hogy ő kezdeményezte a közös fellépést.

Nagy dolog, hogy a világ legjelentősebb művészei azonnal jönnek a művészeti vezetőink hívó szavára. Azt is igyekszünk elérni, hogy fiatal művészek is szerepeljenek a fesztiválon, például Hartmann Domonkos csellóművész, aki Várdai István tanítványa a Bécsi Zeneakadémián. Vagy mondhatnánk Javier Comesaña Barrera spanyol származású hegedűművészt. Ezek a fiatal zenészek pár év múlva a világ legkeresettebb előadói közé tartozhatnak. De természetesen az is nagyon fontos, hogy a magyar zenei élet vezető művészeit meghívjuk, úgyhogy az idei évben velünk lesz például Farkas Gábor és Fejérvári Zoltán zongoraművész, vagy például Kristóf Réka énekművész.

VI: Ez is a tehetséggondozás egyik rétege, mind Domonkos, mind Javier most van a professzionális karrierje kezdetén, és amellett, hogy művészileg és emberileg hozzá tudnak tenni az előadásokhoz, lehetőségük nyílik kapcsolatot kialakítani már befutott művészekkel. Így be tudnak csatlakozni a nemzetközi zenei körforgásba.

István, te fel is lépsz a Kaposfest számos koncertjén. Melyiket várod ezek közül a legjobban?

VI: Nehéz bármit kiemelni, mert egyetlen folyamatként érzékelem a fesztivált és a hozzá tartozó próbaidőszakot. Úgy szerkesztjük meg a műsort, hogy minden egymásra épül, és folyamatosan szabadulnak fel az energiák, ezért az összes koncertet izgalommal várom. Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad majd. Ha mégis választanom kellene valamit, akkor például Schubert Esz-dúr trióját mondanám a nyitókoncert műsorából, ahogyan már szó esett róla, kifejezetten Elisabeth Leonskaja kért minket, Kristófot és engem, hogy együtt adjunk elő egy triót. Annak is örülök, hogy Elisa egy Mozart-zongoraversenyt is játszik majd a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a saját zenekarommal. Aztán fontos alkalom lesz, amikor kivisszük a zenét a koncertteremből a Kossuth térre. Itt Bizet–Scsedrin Carmen-szvitje fog elhangozni, ami

megfelelő híd lehet egy intim komolyzenei koncerttől a szélesebb tömegek eléréséhez.

És el ne felejtsem, lesz még César Franck f-moll kvintettje, ami egyszer egy másik felállásban elhangzott már a fesztiválon, de azóta is a szívem csücske. Kiváló művészekkel fogjuk előadni: Fejérvári Zoltán játssza majd a zongoraszólamot, Pusker Júlia lesz az első hegedűs, Javier Comesaña Barrera is szerepel benne, és Liisa Randalu, egy egészen kiváló, észt származású brácsaművész, aki a Schumann Quartettnek volt tíz évig tagja, most pedig önálló karrierbe kezdett.

VardaiIstvan-160645.jpg

Várdai István (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Kaposfest)

Mit érdemes kiemelni a műsor további részeiből?

HB: A kiegészítő programok is a fesztivál fontos részeivé váltak. Akkor hozhatjuk közelebb a zenét a közönséghez, ha a koncertek hátteréről is beszélünk. Szeretnénk elindítani egy sorozatot A koncertek láthatatlan szereplői címmel, mivel

sok olyan közreműködő fordul meg a színfalak mögött, vagy éppen a nézőtéren, akikre nagy szükség van, még ha nem is mennek fel a színpadra.

Az első alkalommal Felvégi Andrea fotóművésszel lesz beszélgetés. Szervezünk egy másik érdekes kísérőprogramot is, mivel Sárközy Lajos és zenekara immár tizenhárom éve a fesztivál vendége, és arra gondoltunk, hogy idén ne csak a Kapos Étterem teraszán, hanem a koncertteremben is játsszanak. Erre a zárókoncerten fog sor kerülni, de előtte még délután szervezünk egy beszélgetést szakértőkkel és velük, amely a cigányzene múltját, jelenét és jövőjét hivatott bemutatni.

VI: Annak, aki nem volt még a Kaposfesten, érdemes úgy szerveznie a programját, hogy délelőtt részt vegyen egy koncerten, aztán a napközbeni kísérőrendezvényeken, este pedig jöhet egy újabb koncert, esetleg vacsora, miközben Sárközy Lajosék zenélnek. Így egyetlen napnak is megvan az íve, és komplex élményt tud nyújtani.

HB: A hangversenyek előtt pedig Tóth Endre zenetörténész beszél az elhangzó művekről. Fontos része a fesztiválnak, hogy szóban is bemutassuk a darabokat, mielőtt felcsendülnek.

VI: És ne feledkezzünk meg Bősze Ádámról sem, aki konferálni fog, a rá jellemző, humoros, ugyanakkor fontos információkkal megtűzdelt kommentárjaival.

HornyakBalazs2-170611.jpg

Hornyák Balázs (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Kaposfest)

Ha már szóba került Sárközy Lajos és zenekara, tegyük hozzá, hogy a Kaposfesten nem csak a szűken vett klasszikus zene szokott elhangozni. Mi ezeknek az eseményeknek a szerepe a fesztiválon?

HB: Célunk egyfelől a közönségépítés, de közben olyan minőségű programokat kell szervezni – legyen szó akár komoly-, akár könnyű- vagy népzenéről –, amely a maga műfajában a legjobbak között van. Ez a törekvés vezetett minket akkor is, amikor meghívtuk Sárközy Lajost és zenekarát, hiszen ők a mai kávéházi cigányzenének az egyik legavatottabb művelői.

VI: Még ha szükséges is a kategorizálás, annyiban függetlenedni kell tőle, hogy bármilyen típusú zenét játszunk, az a magaskultúrához tartozzon, mégis közérthető legyen.

A fesztivál fontos jellemzője, hogy bármi is hangozzék el, az nem lesz idegen a közönség számára.

Akkor sem, ha esetleg nem ismerik, mert a tematika és a kísérőprogramok előkészítik a hallgatót a befogadásra.

Lehet-e már tudni, mit hoz a jövő a Kaposfest számára?

HB: Mindig keressük a fejlődés és a megújulás lehetőségét. El kell juttatnunk a döntéshozókhoz a minőségi zene iránti igényt, hogy megértsék, a fesztiválnak hosszú távon létjogosultsága van. Értéket kívánunk teremteni, és gazdagítani a magyar, egészen pontosan a fővároson kívüli magyar kulturális életet. A pandémia után idén visszatérnek a külföldi vendégek, hat országból érkeznek majd Kaposvárra. Komoly esélye van a projektnek arra, hogy egyre nagyobb nemzetközi láthatósággal bírjon a jövőben.

VI: Létezik a koncertlátogató közönségnek egy köre, akik legalább háromnegyed évvel korábban elkezdik szervezni, a nyáron melyik fesztiválra mennének, és a listájukon a Kaposfest is szerepel. Ezért fontos a tervezés, időben fel kell kérni a művészkollégákat, mert ők is legalább egy-másfél évre előre kalkulálnak. Ha időben meg tudjuk hirdetni a fesztivált, garantáltan nagyon széles nemzetközi közönségréteg fog ellátogatni Kaposvárra.

KaposFest Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál
augusztus 13-16. Kaposvár

További információ a fesztivál honlapján érhető el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Hornyák Balázs és Várdai István (fotó/forrás: Kaposfest, Németh András Péter)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.
Klasszikus interjú

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.
Klasszikus kritika

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Klasszikus ajánló

A klón, aki túlontúl emberi − Interjú Jörg Widmann-nal

Rafináltan újraértelmezett, szerelmi sokszögtörténetté transzformált modern Pygmalion-parafrázissal érkezik a budapesti Liszt Ünnepre a Neue Oper Wien. A húsz éve, Münchenben bemutatott opera – Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) szerzője, Jörg Widmann a darab keletkezéstörténetéről is nyilatkozott.