Klasszikus

Abreu és Peter Gabriel Polar-díjas

2009.05.13. 00:00
Ajánlom
A venezuelai El Sistema zenepedagógiai rendszert megalapító José Antonio Abreu és Peter Gabriel kapják 2009-ben a Polar-díjat. A kitüntetettek 2009. augusztus 30-én vehetik át XVI. Károly Gusztáv svéd uralkodótól az egymillió svéd koronával járó elismerést.

José Antonio Abreu

José Antonio Abreu 1975-ben alapította meg az Venezuelai Gyermek- és Ifjúsági Zenekarok Nemzeti Rendszeréért Alapítványt. Az állami támogatással működő FESNOJIV célja, hogy a zenetanulás révén a szűkös anyagi körülmények között felnövő gyerekek személyiségének kibontakozását segítse, és a kórusban énekléssel vagy a zenekari játékkal szociális készségeiket fejlessze. Az El Sistema (A Rendszer) néven emlegetett szervezet kiemelkedő képességű zenészeket nevelt, a legismertebb közülük minden bizonnyal a Sir Simon Rattle és Claudio Abbado által felfedezett 28 éves Gustavo Dudamel. A fiatal sztárkarmester ősszel veszi át a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar vezetését, emellett továbbra is a Göteborgi Szimfonikusok és a venezuelai Simón Bolívar Ifjúsági Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője marad. Abreu és az El Sistema sikerein felbuzdulva több Dél-amerikai ország, az USA és Skócia is hasonló programokat indított el.

A másik díjazott, Peter Gabriel a Genesis együttessel vált ismertté, később szólistaként a popzene meghatározó előadója lett. A díj indoklásában úgy fogalmaztak, művészeti tevékenysége mellett a globális társadalom szóvivője és ugyanakkor könyörtelen kritikusa is.

A Polar Zenei Díjat 1989-ben hozta létre Stig Anderson, az ABBA együttes szövegírója és menedzsere azzal a céllal, hogy egyének és formációk előadóművészi teljesítményét díjazza. Tavaly Renée Fleming és a Pink Floyd részesült az egymillió svéd koronával járó elismerésben. A korábbi díjazottak között szerepel Ligeti György, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Steve Reich, Ravi Shankar, Pierre Boulez, Bob Dylan, B.B. King, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Quincy Jones, Ray Charles, Keith Jarrett, Karlheinz Stockhausen, Gilberto Gil és Paul McCartney is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.