Klasszikus

Acsai Tímea sikere Bukarestben

2008.05.22. 00:00
Ajánlom
Acsai Tímea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fuvola Tanszékének elsőéves hallgatója 3. helyezett lett az idén tizenötödik alkalommal megrendezett Nemzetközi Fuvola- és Klarinétversenyen Bukarestben. A kimagaslóan tehetséges, mindössze 19 éves hallgató tanára Kovács Lóránt.

A május 7. és 13. között megrendezett, rendkívül magas színvonalú nemzetközi megmérettetésen Dél-Afrikától Japánig, Görögországtól Finnországig számos országból 65 fuvolista vett részt. A verseny háromfordulós volt, az első után Acsai Tímea a legmagasabb pontszámmal az élen állt. A második fordulóban maradt 14 versenyző között négy magyar volt. A döntőben Acsai Tímea Mozart D-dúr fuvolaversenyének és Taffanel Freischütz-variációk című darabjának előadásával harmadik helyezést ért el.

"Acsai Tímea nagyon fiatalon robbant be a világ élmezőnyébe, ami azt sejteti, hogy a sikeres indulást várhatóan további sikerek követik. Zenész családból származik: édesapja kürt-, édesanyja fuvolaművész, ami nyilván meghatározta az ő indulását" – mondta el tanára, Kovács Lóránt. "Egy évvel ezelőtt Thessalonikiben, az első Európai Nemzetközi Fuvolaversenyt nyerte meg a 18 év alatti korcsoportban, idén márciusban pedig a Zeneakadémia saját szervezésű fuvolaversenyének, a Hartai-fuvolaversenynek nemzetközi zsűrijét bűvölte el, és vihette haza a fődíjat" - tette hozzá.

A bukaresti versenyt háromévente rendezik meg, a legutóbbit, 2005-ben, Vámosi Nagy Zsuzsa, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem hallgatója nyerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.