Klasszikus

Ádám és Kodály

2008.10.24. 00:00
Ajánlom
Mester és tanítvány ambivalens és egyenlőtlen viszonyáról szól Székely Miklós százhúsz oldalas könyve.

Kodályról még az utca embere is hallott, ám egykori zeneakadémiai növendékének, Ádám Jenőnek a neve a szélesebb rétegek számára ismeretlenül cseng. Esetleg az éneket tanulóknak beugorhat "A dal mesterei" című többkötetes gyűjtemény, vagy a középkorúaknak talán egykori nagysikerű televíziós előadásai, a még idősebbeknek pedig emlékezetes rádióműsorai, melyekben igen lelkesen próbálta megértetni egyszerű hétköznapi nyelven, milyen egyszerű és szép dolog a dal, a zene.

Pedig – és ezt nagyon kevesen tudják -, tulajdonképpen mindenkinek ismernie kéne, mert amit a köznyelv a "Kodály-módszer" elnevezéssel illet, annak gyakorlati részét Ádám Jenő alkotta meg. Ez a tény kevésbé meglepő, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen Ádám már a módszertankönyv megírásakor rutinos és tehetséges pedagógus volt, míg Kodály sosem tanított iskolában, így módszertani kérdésekben nem lehetett tapasztalata.

Hogy aztán mégis miért lett Kodály a módszer, milyen okok vezethettek és ki(ke)t arra, hogy engedjék közkeletűvé válni az elnevezést, egyáltalán van-e ennek jelentősége ma, ezt próbálja Székely Miklós körbejárni.

Mivel a téma félig-meddig tabu, egy kézlegyintéssel elintézhetnénk: nyilván a könyv írója feltűnési viszketegségben szenved és így próbál meg ismertségre szert tenni. Tévednénk.

A szerző ugyanis fél évszázadon át zenepedagógusként tevékenykedett, így pontosan tudja, miről beszél. Találkozott Kodállyal és Ádámmal, tehát mindkettejükről volt személyes benyomása is. 1994-től kezdve néhány évig az Ádám Jenő Alapítvány elnökeként gondos kutatómunkát végezve gyűjtötte a mozaikdarabokat, e könyvben tette közzé ennek eredményét, melynek kiadását már sajnos nem érhette meg.

(Székely Miklós: Ádám és Kodály; magánkiadás, 2008)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.