Klasszikus

Ádám és Kodály

2008.10.24. 00:00
Ajánlom
Mester és tanítvány ambivalens és egyenlőtlen viszonyáról szól Székely Miklós százhúsz oldalas könyve.

Kodályról még az utca embere is hallott, ám egykori zeneakadémiai növendékének, Ádám Jenőnek a neve a szélesebb rétegek számára ismeretlenül cseng. Esetleg az éneket tanulóknak beugorhat "A dal mesterei" című többkötetes gyűjtemény, vagy a középkorúaknak talán egykori nagysikerű televíziós előadásai, a még idősebbeknek pedig emlékezetes rádióműsorai, melyekben igen lelkesen próbálta megértetni egyszerű hétköznapi nyelven, milyen egyszerű és szép dolog a dal, a zene.

Pedig – és ezt nagyon kevesen tudják -, tulajdonképpen mindenkinek ismernie kéne, mert amit a köznyelv a "Kodály-módszer" elnevezéssel illet, annak gyakorlati részét Ádám Jenő alkotta meg. Ez a tény kevésbé meglepő, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen Ádám már a módszertankönyv megírásakor rutinos és tehetséges pedagógus volt, míg Kodály sosem tanított iskolában, így módszertani kérdésekben nem lehetett tapasztalata.

Hogy aztán mégis miért lett Kodály a módszer, milyen okok vezethettek és ki(ke)t arra, hogy engedjék közkeletűvé válni az elnevezést, egyáltalán van-e ennek jelentősége ma, ezt próbálja Székely Miklós körbejárni.

Mivel a téma félig-meddig tabu, egy kézlegyintéssel elintézhetnénk: nyilván a könyv írója feltűnési viszketegségben szenved és így próbál meg ismertségre szert tenni. Tévednénk.

A szerző ugyanis fél évszázadon át zenepedagógusként tevékenykedett, így pontosan tudja, miről beszél. Találkozott Kodállyal és Ádámmal, tehát mindkettejükről volt személyes benyomása is. 1994-től kezdve néhány évig az Ádám Jenő Alapítvány elnökeként gondos kutatómunkát végezve gyűjtötte a mozaikdarabokat, e könyvben tette közzé ennek eredményét, melynek kiadását már sajnos nem érhette meg.

(Székely Miklós: Ádám és Kodály; magánkiadás, 2008)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.