Klasszikus

Ádámtól és Évától Cesaria Evoráig - Sziget, 2. nap

2007.08.10. 00:00
Ajánlom
Újult erővel indultam a Szigetre, egy kisebbfajta sártengerbe érkeztem, de néhány óra múlva kiderült, ez még csak a kezdet. Hű gumicsizmámat magammal hurcolva a legrosszabbra számítottam, és a Macskafogóból lopott mondattal nyugtattam magam: "Elmegy ez árkon-bokron!"

Napsütetlen, párás, fülledt időben érkeztem az Octopusra, ahol a Szépírók Társasága kezdte meg programját. Madách Az ember tragédiája című műve már sok költőt, írót megihletett, most Németh Ákos és Péterfy Gergely átiratát olvasta fel/adta elő a TÁP Színház néhány színésze Budapesti szín címmel. A felolvasószínház műfaja egyre elterjedtebb kis hazánkban is, a közreműködők a felolvasás és az előadás határmezsgyéjén mozogva osztják meg velünk az irodalmi remekeket. Mindehhez társul egy narrátor, aki felolvassa az instrukciókat, amelyeket egyébként a színpadon látnánk (balra kimegy, egyedül, idegesen, szomorúan, fejéhez kap… stb.), így a színészek tulajdonképpen szinte csak hangjukat adják a műhöz.

Elsőként Németh Ákos tragédia-parafrázisa hangzott el, amelyben Ádám az adóbevallásának hamisításán ügyködött Lucifer segítségével, aki kiváló könyvelői diplomát nyomtatott neki az APEH-ben megszerzendő állás elnyerése végett. A hivatalnál Ádám elkövetett apróbb bakikat (például Magyarország összes adó- és vámbevételét véletlenül elutalta egy apró sziget bankszámlájára), majd beleszeretett főnöknőjébe. Erre persze Éva bejelentette, hogy gyereket vár. Blöffölt, de Ádám mégis kitartott mellette. A nagy filozófiai vég egy kicsit kaotikusnak tűnt. Péterfy Gergely az őszi események közepébe helyezte hőseinket: Ádám szenzációhajhász kereskedelmitévés riporterként, Éva forgatásra igyekvő pornószínésznőként, Lucifer pedig a tömeg legnagyobb bujtogatójaként tűnt fel. De megjelent néhány magyar vezér és egy táltos is, fokozván a zűrzavart. Kaptak könnygázt, gumilövedéket és kék vizet. A végkicsengés itt érthetőbb volt: azonnal el kell hagyni ezt az élhetetlen és rémes XXI. századot, és tovább keresni valami jobbat.

 
 

Az előadás után leszakadt az ég (maga Madách?), a többség behúzódott valami fedett helyre, ám volt néhány bátor idióta, akik a hároméves gyerekek szintjén a legnagyobb örömmel ugráltak a pocsolyákban. Amikor egy kicsit alábbhagyott, valahonnan előkerült két jókedvű komédiás, akik szaxofonnal helyettesítették a fejüket. Érthetetlen módon szaxofon hang is jött ki belőlük, pedig a két kezük láthatóan el volt foglalva kalapemelgetéssel és esernyő-zsonglőrködéssel. Mindenesetre nagy sikert arattak az örökbecsű I'm singing in the rain című musicalbetétre előadott improvizatív műsorukkal.

 
 

Az esőnek köszönhetően Darvas Benedek és Darvas Kristóf koncertje csúszott egy kicsit, ugyanis Bencét elkapta az eső, és egyetlen száraz ruhadarabja sem maradt. Egyedül az alsónadrágja száradt meg, így abban, valamint a kiegészítőnként szolgáló "Artist" feliratú passban abszolválta a koncertet, amely egyébként szenzációs volt. Darvas Ferenc a legegyszerűbb útját választotta tudásának átörökítésére: két remek tehetségű fia személyében klónozta magát. Ez a két srác úgy zenélt, ahogy kevesen tudnak ebben a műfajban. Cserélgették a hangszereket, szinte végig improvizáltak, és már-már zenekari hangzást produkálva vették végig a családi életművet: saját színházi zenéiket, Darvas Ferenc kupléit, sanzonjait és vurstlis-körhintás filmzenéit. (Akinek nem ugrik be, az Eldorádóra és a Tanítványokra gondoljon!) Javaslom s ajánlom, ha bárki megpillantja a Darvas nevet egy programfüzetben, ne hagyja ki!

 
 

A nap végén a Sziget túlfelére eveztem, és ugrándoztam át a sötétben és tömegben alig látható víz- és sárfolyamban (köszönöm neked, ó, gumicsizma-gyártó cég!), hogy belehallgassak a mezítlábas zöld-foki díva koncertjébe. Ha pusztán a látványt akarnám jellemezni, akkor azt kell mondanom, elég vicces volt, hogy több ezer ember Tankcsapda-szintű őrjöngésével szemben egy fáradt, öreg néni énekelt a színpadon. Ez a Cesaria Evora tud valamit! Hogy mit, azt pontosan nem sikerült megfejtenem, mert legyünk őszinték, a fél-lassú latin-kubai zene nem ad okot nagy tombolásra. Legyek elcsépelt, és használjam a "fantasztikus kisugárzás" kifejezést? Leszek, mert ennél jobb nem jut eszembe. Tényleg! Holnap egy magyar dívával zárom a napot...

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.