Klasszikus

Adès-Purcell-Keller

2013.10.08. 17:14
Ajánlom
A Keller Quartet háromrészes sorozatának első estjére október 8-án kerül sor, a Budapest Music Centerben.

A Keller Quartet közismert arról, hogy koncertjeinek programját különböző korok műveiből állítja össze úgy, hogy a hallgatók zenei élménye a művek kölcsönhatása révén karakteresebb és intenzívebb legyen. A BMC-ben most kezdődő 3 részes koncertsorozatuk első estéjén ebben a szellemben helyezik egymás mellé két brit zeneszerző műveit, melyek közös ismertetőjegye az ellenpontozás és az ellentétekkel való játék.

Az 1971-es születésű Thomas Adès fiatal kora ellenére mára a szigetország egyik legkeresettebb komponistája, zongoristája és karmestere.  Arcadiánájában az egyes tételek letűnt, vagy eltűnőben lévő idillek nyomait idézik, a mű közepén elhelyezett tétel  - Et...  (Tango mortale) - köré rendezve, mely címében is játékos és groteszk utalás a sírfeliratra Poussain Árkádiai pásztorok néven ismert híres festményén. Egytételes Zongoraötösének struktúrája látszatra erősen kötődik a klasszikus hagyományokhoz, de természetesen itt is minden más, mint aminek elsőre látszik (és hallatszik).

Az angol barokk meghatározó alakja, az 1659-ben született, mindössze 36 évet élt Henry Purcell elsősorban nagyszabású egyházi műveiről és operáiról ismert. Vonós kamarazenéjének izgalmas darabjai a húszas éveinek elején írt fantáziák, melyekben mesterien alkalmazza a hangszeres ellenpontozást, s melyek a koncert kontextusában akaratlanul is a műsor első felére reflektálnak .

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.