Klasszikus

ADFORMációk – Új koncertsorozat a Gödör Klubban

2005.03.23. 00:00
Ajánlom
Az Erzsébet téri Gödör Klubban március 29-én indul kétheti rendszerességgel az ADFORMációk elnevezésű koncertsorozat. A program szervesen illeszkedik a Gödör Klub megszokott Jazzgödör programjába, amelyet most már hagyományosan két éve szerdánként szerveznek.

Az ADFORMációk olyan együtteseket mutat be, amelyek a tradicionális jazz forma-és dallamvilágára épülve vagy akár azokat elhagyva alkotnak és mutatnak valami teljesen újat. Egyikük sem szorítható egyetlen megszokott kategóriába sem. Külföldön gyakran nevezik az ilyen zenéket egyszerűen improvizatív zenének, a „ma zenéjének” vagy New Waves-nek, azaz szabad fordításban Új Hullámnak, bár ez a kifejezés egy kicsit mást takar nálunk. Talán ami ezekben a formációkban közös, az maga az improvizáció, a rögtönzéseknek teret adó szabad és egyben elmélyült muzsika. Nem is az a cél, hogy egy újabb zenei kategóriát állítsanak fel, de az biztos, hogy ezekre az estékre a jazz kedvelői mellet olyanokat is várnak a szervezők, akik egy hagyományosabb jazz koncertre nem biztos, hogy elmennének – az ADFORMációk koncertjein viszont biztosan egy újfajta zenei megközelítéssel találkozhatnak. 10 formáció 10 különböző estén ad koncertet a sorozat keretén belül a Klubban.

Az első koncert és egyben a nyitóbuli időpontja március 29., este kilenc óra, amikor az Egy Kiss Erzsi Zene együttes játékát élvezheti a közönség. Rögtön másnap, azaz március 30-án mutatkozik be Magyarországon először a magyar, de Portugáliában élő zenészekből álló Eugene Kovax egy improvizatív DJ szett produkcióval. Két héttel később, április 13-án hallhatjuk az Eichinger Quartet-et, majd április 27-én a Nigun ad koncertet. Május 11-én az Ektar játszik, 25-én pedig a Bacsó Kristóf 4-et hallhatjuk. Június 8-án a Tin Tin Quintet, majd 22-én a Kada lép színpadra. Az Ad Matay?! július 6-án lesz halható, végül a sorozatot a Váczi Dániel Trió zárja július 21-ei koncertjével.

Az ADFORMációk sorozat koncertjei este kilenc órakor kezdődnek. Belépőjegyek a helyszínen kaphatók 600 forintos áron.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.