Klasszikus

ADFORMációk – Új koncertsorozat a Gödör Klubban

2005.03.23. 00:00
Ajánlom
Az Erzsébet téri Gödör Klubban március 29-én indul kétheti rendszerességgel az ADFORMációk elnevezésű koncertsorozat. A program szervesen illeszkedik a Gödör Klub megszokott Jazzgödör programjába, amelyet most már hagyományosan két éve szerdánként szerveznek.

Az ADFORMációk olyan együtteseket mutat be, amelyek a tradicionális jazz forma-és dallamvilágára épülve vagy akár azokat elhagyva alkotnak és mutatnak valami teljesen újat. Egyikük sem szorítható egyetlen megszokott kategóriába sem. Külföldön gyakran nevezik az ilyen zenéket egyszerűen improvizatív zenének, a „ma zenéjének” vagy New Waves-nek, azaz szabad fordításban Új Hullámnak, bár ez a kifejezés egy kicsit mást takar nálunk. Talán ami ezekben a formációkban közös, az maga az improvizáció, a rögtönzéseknek teret adó szabad és egyben elmélyült muzsika. Nem is az a cél, hogy egy újabb zenei kategóriát állítsanak fel, de az biztos, hogy ezekre az estékre a jazz kedvelői mellet olyanokat is várnak a szervezők, akik egy hagyományosabb jazz koncertre nem biztos, hogy elmennének – az ADFORMációk koncertjein viszont biztosan egy újfajta zenei megközelítéssel találkozhatnak. 10 formáció 10 különböző estén ad koncertet a sorozat keretén belül a Klubban.

Az első koncert és egyben a nyitóbuli időpontja március 29., este kilenc óra, amikor az Egy Kiss Erzsi Zene együttes játékát élvezheti a közönség. Rögtön másnap, azaz március 30-án mutatkozik be Magyarországon először a magyar, de Portugáliában élő zenészekből álló Eugene Kovax egy improvizatív DJ szett produkcióval. Két héttel később, április 13-án hallhatjuk az Eichinger Quartet-et, majd április 27-én a Nigun ad koncertet. Május 11-én az Ektar játszik, 25-én pedig a Bacsó Kristóf 4-et hallhatjuk. Június 8-án a Tin Tin Quintet, majd 22-én a Kada lép színpadra. Az Ad Matay?! július 6-án lesz halható, végül a sorozatot a Váczi Dániel Trió zárja július 21-ei koncertjével.

Az ADFORMációk sorozat koncertjei este kilenc órakor kezdődnek. Belépőjegyek a helyszínen kaphatók 600 forintos áron.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.