Klasszikus

Adventi dallamok a rászorulókért

2011.11.28. 14:00
Ajánlom
A három hangversenyből álló, karitatív célú sorozaton olyan ismert előadók működnek közre, mint Virágh András, Csonka Zsuzsanna, Vásáry André.

Az első jótékonysági koncerten Bach, Vivaldi, Mozart, Schubert és Liszt remekműveinek karácsonyi válogatását hallhatják az érdeklődők. Az est egyik szólistája Vásáry André lesz, akinek neve nemcsak a hazai populáris tehetségkutató-verseny szereplőjeként, de a Müpa és a bécsi Staatsoper fellépőjeként is ismerősen csenghet. Az egyedülálló hangterjedelmet birtokló férfiszoprán tavaly ilyenkor Ünnep címmel jelentetett meg karácsonyi lemezt. Nédó Olga hegedűművésznő a Budapesti Operabál gyakori fellépője, emellett pedig rendszeresen ad itthon jótékonysági koncerteket. Karitatív tevékenységéért 2011-ben A Magyar Vöröskereszt Kulturális Nagykövete címmel tüntették ki. Az est harmadik szólistája Virágh András, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar állandó orgonistája lesz. A Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett előadóművész jelenleg a budapesti Belvárosi Főplébániatemplom karnagyi és zeneigazgatói posztját tölti be, de a Berzsenyi Dániel Főiskola Egyházzene Szak főiskolai docenseként főtárgyként is tanítja az orgonát. A december 4-ei fellépés alkalmával a Szent Erzsébet Kamarazenekar kíséri az előadóművészeket.

A három koncertből álló sorozat bevételének egy részét a Magyar Vöröskereszt számára ajánlják fel.

Jótékonysági adventi koncert a Magyar Vöröskereszt javára

2011. december 4. 19:30 - Belvárosi Főplébániatemplom

Km.: Vásáry André (ének,) Nédó Olga (hegedű), Virágh András (orgona), Szent Erzsébet Kamarazenekar

Jótékonysági adventi koncert a Magyar Vöröskereszt javára

2011. december 11. 19:00 Szent Anna Plébániatemplom

Km.: Csonka Zsuzsanna (ének), Király Csaba (orgona), Nédó Olga (hegedű), Szent Erzsébet Kamarazenekar

Jótékonysági adventi koncert a Magyar Vöröskereszt javára

2011. december 16. 19:00 Óbudai Kulturális Központ

Km.: Vásáry André, Csonka Zsuzsanna, Szent Erzsébet Kamarazenekar

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.