Klasszikus

Afroamerikai történetek

2004.03.19. 00:00
Ajánlom
Rendkívül ritkán láthatunk Budapesten amerikai afrotánctársulatokat: ezek, a rendszerint tudatosan etnikai alapon szerveződött formációk, az afroamerikai kultúra kiemelkedő képviselői vitalitásukkal, erejükkel, művészeik hasonlíthatatlan tehetségével vívták ki maguknak a figyelmet. A Trafó – Kortárs Művészetek Háza Az Óperencián túl… címet viselő sorozata első bemutatkozójaként Ronald K. Brown társulatát, az Evidence-t hívta meg. Brown első ízben lép fel Magyarországon, ahol afroamerikai társulat egy évtizede járt utoljára.

Az amerikai kultúra szerves része a fekete, „african-american” tradíció, elég csak a gospelzenére, James Baldwin regényeire, a rapre vagy akár napjaink fekete filmművészetére gondolni. Kevésbé közismert azonban, hogy a kortárs táncban is létezik egy, erre a hagyományra épülő nyelv. Elsőként Alvin Ailey táncos-koreográfus vált világhírűvé kizárólag afro-amerikai táncosokból álló társulatával. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Trafó meghívására Budapestre látogató Ronald K. Brown és társulata, az Evidence Ailey művészi ars poeticájának méltó örököse.

Brown – aki táncosként maga is játszik alkotásaiban – koreográfiái történetek identitáskeresésről, kapcsolatainkról, érzéseinkről, az afroamerikai „emlékezetről”, amelynek gyökerei egyidősek az amerikai történelemmel. E koreográfiák a fizikalitáson túl fontos társadalmi mondanivalót is képesek a kortárs tánc eszközeivel közvetíteni.

A fekete táncosok mozdulatai szinte zsigeriek, szenvedélyes játékukban a magas szintű technikai tudás inkább tűnik spontán állapotnak, mint gyakorlás végeredményének. A művészet alapvetően a láthatatlant kívánja láthatóvá tenni, ez történik Ronald K. Brown darabjaiban is, amelyekben az afroamerikai folklór elemei és a rituális tradíciók idéztetnek meg a koreográfus sajátos értelmezésében. Ronald K. Brown koreográfiái a klasszikus baletton, a modern és az autentikus afrikai táncon alapulnak, némi breakkel és hip-hoppal ötvözve. Mindehhez rendkívüli dinamika és lendület, ugyanakkor líraiság és személyesség társul.

A nyolctagú társulat estjén három koreográfia látható, köztük Ronald K. Brown személyes hangvételű, rövid szólója, a For you. A High Life című darab a fekete amerikai kultúra történetéből villant fel epizódokat: a rabszolgavásártól egy harlemi mulatságon és egy felszabadult afrikai táncon át eljutunk a XXI. század partivilágába. A Come Ye című darab ihletője a legendás dzsesszénekesnő, Nina Simone azonos című dala. Ronald K. Brown e koreográfiájában is az ön- és társadalomvizsgálat segítségével közelít Nina Simone énekművészetéhez. Az ismert dalt Fela Kuti zenéjével elegyítve vázolja fel sajátos történelem- és szabadságképét. A koreográfia egy New Orleans-i karneválra emlékeztet: a táncosok különleges könnyedséggel azonosulnak a zene ütemével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.