Klasszikus

Afroamerikai történetek

2004.03.19. 00:00
Ajánlom
Rendkívül ritkán láthatunk Budapesten amerikai afrotánctársulatokat: ezek, a rendszerint tudatosan etnikai alapon szerveződött formációk, az afroamerikai kultúra kiemelkedő képviselői vitalitásukkal, erejükkel, művészeik hasonlíthatatlan tehetségével vívták ki maguknak a figyelmet. A Trafó – Kortárs Művészetek Háza Az Óperencián túl… címet viselő sorozata első bemutatkozójaként Ronald K. Brown társulatát, az Evidence-t hívta meg. Brown első ízben lép fel Magyarországon, ahol afroamerikai társulat egy évtizede járt utoljára.

Az amerikai kultúra szerves része a fekete, „african-american” tradíció, elég csak a gospelzenére, James Baldwin regényeire, a rapre vagy akár napjaink fekete filmművészetére gondolni. Kevésbé közismert azonban, hogy a kortárs táncban is létezik egy, erre a hagyományra épülő nyelv. Elsőként Alvin Ailey táncos-koreográfus vált világhírűvé kizárólag afro-amerikai táncosokból álló társulatával. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Trafó meghívására Budapestre látogató Ronald K. Brown és társulata, az Evidence Ailey művészi ars poeticájának méltó örököse.

Brown – aki táncosként maga is játszik alkotásaiban – koreográfiái történetek identitáskeresésről, kapcsolatainkról, érzéseinkről, az afroamerikai „emlékezetről”, amelynek gyökerei egyidősek az amerikai történelemmel. E koreográfiák a fizikalitáson túl fontos társadalmi mondanivalót is képesek a kortárs tánc eszközeivel közvetíteni.

A fekete táncosok mozdulatai szinte zsigeriek, szenvedélyes játékukban a magas szintű technikai tudás inkább tűnik spontán állapotnak, mint gyakorlás végeredményének. A művészet alapvetően a láthatatlant kívánja láthatóvá tenni, ez történik Ronald K. Brown darabjaiban is, amelyekben az afroamerikai folklór elemei és a rituális tradíciók idéztetnek meg a koreográfus sajátos értelmezésében. Ronald K. Brown koreográfiái a klasszikus baletton, a modern és az autentikus afrikai táncon alapulnak, némi breakkel és hip-hoppal ötvözve. Mindehhez rendkívüli dinamika és lendület, ugyanakkor líraiság és személyesség társul.

A nyolctagú társulat estjén három koreográfia látható, köztük Ronald K. Brown személyes hangvételű, rövid szólója, a For you. A High Life című darab a fekete amerikai kultúra történetéből villant fel epizódokat: a rabszolgavásártól egy harlemi mulatságon és egy felszabadult afrikai táncon át eljutunk a XXI. század partivilágába. A Come Ye című darab ihletője a legendás dzsesszénekesnő, Nina Simone azonos című dala. Ronald K. Brown e koreográfiájában is az ön- és társadalomvizsgálat segítségével közelít Nina Simone énekművészetéhez. Az ismert dalt Fela Kuti zenéjével elegyítve vázolja fel sajátos történelem- és szabadságképét. A koreográfia egy New Orleans-i karneválra emlékeztet: a táncosok különleges könnyedséggel azonosulnak a zene ütemével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.