Klasszikus

Ágens: Opera mea /kortárs opera

2004.05.01. 00:00
Ajánlom
Ágens a Tenebrae (TRAFÓ), a Meus (Budapesti Őszi Fesztivál), Sztravinszkij: Tavaszi áldozat-improvizáció kórusműve (B.SCH szóló I. - MU) és a Purcell piknolepszia kortárs operája (Millenáris Teátrum) után most az e munkáiból is idéző, egyetlen tételből álló Opera mea-t hallhatja a közönség.

Az Opera Mea-ban a fő hangsúlyt a két hang által vezetett (Ágens, Kiss Viktória), zenei részleteket egy művé „fogalmazott” kamarazene kapja, melyben nagy szerepe van az improvizációnak, a latin nyelv mint szakrális közvetítő anyag használatának. Ágens a klasszikus zene területéről érkezett kiváló zenészekkel dolgozik együtt, akikkel megtalálta új zenei stílusát.

„... Kiss Viktória klasszikus képzettségű, gyönyörű szopránja kontrasztja volt Ágens karcos, mélyről jövő, gyakorlatilag minden női hangfekvést átölelő, ördögien változó tónusainak...” (Végső Zoltán: Ágens lajtorjája – Élet és Irodalom, 2004. február 27.)

„Ágens költészeteként is felfogható égövi hangutazásai a hazai kortárs zenei műfajok egy igen izgalmas megnyilvánulása. Dalaiban, hangkölteményeiben a modern ember önmagával vívott értelmi, érzelmi és szellemi harca, útkeresése fedezhető fel…” (Periferic Records ajánlója)

Ágens előadását május 21-én, este nyolc órától láthatják az érdeklődők a Trafó – Kortárs Művészetek Házában (1094 Budapest, Liliom u. 41.). Ágens mellett fellép Kiss Viktória (ének), Stollár Xénia (viola da gamba), Jávorka Ádám (brácsa), valamint Panyik Lajos (ütők). A belépőjegy ára 1000 forint.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.