Klasszikus

Aggódom Krzysztof Pendereckiért

2011.04.11. 11:24
Ajánlom
Boldogult ifjúkorom bálványa volt. Földes Imre tanár úr óráin találkoztam először a nevével. Hivatalosan nem kellett volna bejárnom ezekre az órákra, de híre ment, hogy Földesnél elképesztő újdonságokat is meg lehet ismerni. Lengyeleket például. Lutosławskit, Pendereckit.

Lenyűgözött a Hiroshima. Természetesen lemezen is megvettem (régi lengyel kultúra-üzlet az Andrássy úton, mill'pardon, a Népköztársaságon, ahogy akkoriban hívták. Tudják, az vezetett a novemberhéttérre és a liget felé, még járt rajta az 1-es busz, ott közlekedett a legelső magyar csuklós, GA 12-00). Aztán Polymorphia, Lukács passió (ronggyá hallgattam), Dies irae. A fényképét is szerettem: vastag keretes szemüveg, sűrű szakáll. Lázadó értelmiségi archetípusa a szocializmust építő társadalomban (gyengébbek kedvéért: a szovjet-blokkban). Aztán...  De nincs újabb aztán. Penderecki szép lassan eltűnt a horizontról. A Loudoni ördögök című opera már nem nyűgözött le, neotonális-romantikus fordulata még kevésbé. Semmi bajom a posztmodernnel, de úgy véltem, ezt mások jobban művelik. Enyhe csalódást éreztem, amikor a Zeneakadémián dirigálta egyik - akkor - újabb szerzeményét (egy versenyművet). Unalmas volt, jelentéktelen, szépelgő. A szakáll megmaradt (a haj kevésbé), a friss avantgarde-szellem eltűnt. 

Most megint eljött, immár a nyolcvanhoz közel. Két művet dirigált: először a jó harminc esztendős II. szimfóniáját, aztán Sosztakovicsot. A II. (ún. Karácsonyi) szimfónia nem ragadott magával. Szép, közérthető, kellemes hangzású és drámai fokozásokban gazdag muzsika, a Stille Nacht olykor előbukkanó idézetével. Szomorú, felemelő, felteszem: titkos programja is lehet. Egyetlen, kissé hosszadalmas tétel. Bánatos, néha vigasztaló. A neten olvasható ismertetések szerint egyes kritikusok Bruckner távoli hatását is felfedezni vélik benne. Nem tiltakozom... 

A második félidőre Penderecki Sosztakovics hatodikját választotta - ez dirigensi repertoárdarabja, jónéhány eszetendővel ezelőtt például New Yorkban is ezt vezényelte. Valamikor, az ötvenes-hatvanas évek fordulója körül a lengyel avantgarde (s vele némi késéssel a magyar is) a szovjet stílus ellen vívta szabadságharcát. A szentimentális - romantikus - népiesch programzenék ellen. Változnak az idők. Hrennyikov elvtárs (aki hithű kommunistából átment hosszú élete végén hithű orosz nacionalistává) persze menthetetlen. És vele sok tucatnyi valaha favorizált ál-tehetség. Sosztakovics életműve - vagy fogalmazzunk óvatosabban: életművének nagy része - azonban a jelek szerint állja a sarat. A hatodik első - lassú - tételét ugyan magam változatlanul nem sorolnám a komponitsa legjobbjai közé, a másodikat és a finalét azonban annál inkább. Örök lélektani rejtély, hogy az ezerszer megnyomorított, égbe emelt, majd alátaszított, rettegő muzsikus hogyan lehetett képes ennyire szellemes, frivol zenét alkotni - a legsötétebb sztálini időkben (1939-ben kezdte a mű komponálását). 

Penderecki zenéjében ugyan nemigen csillan fel a humor, az irónia, de előadóként kétségkívül van érzéke hozzá. Nyilvánvalóan szereti ezt a darabot. És gondolom, igen alapos munkát végzett a próbák során. Röviden és velősen: nagyszerű teljesítményt nyújtott vezetésével a pécsi zenekar: szép vonóstónus, remek hölgy-csellisták, megbízható fúvósok. Fegyelem és könnyedség. Valaha, pécsi diákéveimben bizony nem ehhez szoktam hozzá. Óriásit lépett előre az együttes, ma biztosan a magyar élvonalban a helye. 

Pendereckiért pedig egy picit aggódom. Nyolc szimfóniát sorol fel a neten található műjegyzéke, s úgy hírlik, tervezi a kilencediket. Csak nehogy úgy járjon, mint Beethoven, Schubert, Dvořák, Mahler, Glazunov, Vaughan Williams. Meg a fentebb már említett Bruckner... 

Pannon Filharmonikusok  

2011. április 8. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vez.: Krzysztof Penderecki

Penderecki: II., "Karácsonyi" szimfónia
Sosztakovics: VI., h-moll szimfónia, op. 54

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus esterházy-kastély

Haydn szabadságra megy

A kismartoni Esterházy-kastély augusztusi piknikkoncertjén Avi Avital mandolinművész és a Haydn Filharmónai zenészei hívják olasz körútra a hallgatóságot.
Klasszikus videó

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.