Klasszikus

„Ahol a múzsák találkoznak”

2011.03.28. 11:53
Ajánlom
Ifj. Balázs János zongoraművész Liszt-estjével nyílt meg a Szalay Művészeti Szalon március 23-án. A rendezvénynek a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) Szalay Palotája adott otthont. Az est a soros magyar EU-elnökség kulturális programjának és a Liszt-év eseményeinek is része.

A Szalon megnyitójának ünnepélyes légköréről ifj. Balázs János kiemelkedő játéka, a szalon száz évvel korábbi időket idéző berendezése és egy gyönyörű Blüthner-zongora gondoskodott. A családias hangulatot a hangszer körül félkörívben elhelyezett székek, a Baron von Twickel szőlőbirtok ízletes borai és a művek közötti beszélgetések teremtették meg. Igazi szalon-est részesei lehettünk, ahol méltó módon ünnepelhettük Liszt Ferencet is. 

A koncert nyitódarabja Liszt A Villa d'Este szökőkútjai című szerzeménye volt, amelyet a zongoraművész dinamikus, mégis finom és érzékletes játékkal tolmácsolt. A műsor Liszt-szerzeményeket és átiratokat is kínált. Hallhattuk Liszt La campanella című Paganini-átiratát, a Szerelmi álmokat, az I. Mefisztó keringőt, a Rigoletto-parafrázist, a Consolation (Vigasztalások) című sorozat harmadik, Desz-dúr darabját és a II. Magyar rapszódiát. Ráadásként az előadó Cziffra Györgynek egy Strauss-átiratát, a Triccs-traccs polkát játszotta. 

Balázs János műinterpretációi kifejezték a fiatal zongoristának a muzsikával, a hangszerrel és a Liszt-művekkel való együtt-létét, bensőséges viszonyát és azt a törekvését is, hogy saját zenei világába a publikumot is bevonja. Rendkívüli tehetsége mellett megmutatkozott a művészet felé irányuló alázata és nyitottsága, fiatal kora ellenére teljesen kiforrott, saját stílusa is. Nem véletlen, hogy játékát nemcsak a koncert végén, de a legtöbb darab után is vastapssal jutalmazta a közönség. 

Juhász Előd zenetörténész, az est házigazdája a nyitódarab után bemutatta a Szalay Művészeti Szalont, ifj. Balázs Jánost, Dr. Réti Lászlót, a BÜK elnökét és Dr. Batta Andrást, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorát. Minden mű után rövid, baráti beszélgetéseket hallhattunk. Az ifjú zongoraművész zenei pályájáról, sikereiről, a zenéhez és példaképéhez, Cziffra Györgyhöz való viszonyáról beszélt. Cziffra Györggyel kapcsolatban elmondta, hogy nemcsak művészetét és virtuozitását, de életvitelét és elhivatottságát is példaértékűnek tartja. Dr. Réti László és Dr. Batta András szavaiból kiderült, hogy a szalon két zongorát kapott a Zeneakadémiától, ezek közül az egyik az a Blüthner volt, amelyen a koncert is elhangzott. Ezen kívül Juhász Előd Liszt Ferencről szóló anekdotákkal, a mester pályájának történetéből kiragadott rövid részletekkel és az elhangzott darabok ismertetésével tette még érdekesebbé az estet. 

A koncert után a Szalon és a Baron von Twickel borászat jóvoltából megkóstolhattuk Liszt Ferenc kedvelt szekszárdi borait, így az ünnepi hangulat a zene elhallgatásával sem halványult el. A szőlőbirtokot és borcsaládjait Petőné Farkas Hajni kereskedelmi- és marketing asszisztens mutatta be a közönségnek. Ezután egy rövid játék keretében a pianistától két zenei rejtvényt halhattunk. Akik felismerték az eljátszott Karády Katalin-dalt és Kálmán Imre-darabot, részt vehettek a sorsoláson, amelyen egy üveg szekszárdi kadarka és két darab, a Chanson Étterembe szóló törzsvendég-kártya talált gazdára. 

Amikor azt gondoltuk, hogy az est élményeit gáláns vendéglátónk, a Szalay Művészeti Szalon már nem tudja tovább fokozni, kiderült, tévedtünk. Az érdeklődőket a Chanson Étterem különleges Liszt-vacsorára hívta, ahol egy Liszt Ferenc kedvenc ételeiből összeállított menüt kóstolhattak meg. Előételnek kaviárral töltött tojást szolgáltak fel orosz módra, majd gombával töltött, baconba tekert csirkemell következett puliszkaágyon, kadarka-mártással, végül egy „Szerelmi álmok" nevű citromos-meggyes habos édesség volt terítéken. 

A Szalay Művészeti Szalon - a honlapján található bemutatkozása szerint - olyan élményekkel kívánja gazdagítani vendégeit, „amilyeneket más, szokásos koncerteken általában nem élhetnek át". Célját a nyitórendezvénnyel elérte. Valóban olyan hellyé válhatott, „ahol a múzsák találkoznak" - de nemcsak egymással, hanem a közönséggel is.

A Szalay Művészeti Szalon megnyitó koncertje

2011. március 23. 18:30 Szalay Művészeti Szalon

Km.: ifj. Balázs János (zongora)

Liszt: A Villa d'Este szökőkútjai; La campanella; Szerelmi álmok; I. Mefisztó keringő; Verdi-Liszt: Rigoletto-parafrázis; Desz-dúr consolation; Nagy kromatikus galopp; 2. magyar rapszódia 

A szerző a Fiatal Európa Szerkesztőség program tagja, mely az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.