Klasszikus

„Ahol a múzsák találkoznak”

2011.03.28. 11:53
Ajánlom
Ifj. Balázs János zongoraművész Liszt-estjével nyílt meg a Szalay Művészeti Szalon március 23-án. A rendezvénynek a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) Szalay Palotája adott otthont. Az est a soros magyar EU-elnökség kulturális programjának és a Liszt-év eseményeinek is része.

A Szalon megnyitójának ünnepélyes légköréről ifj. Balázs János kiemelkedő játéka, a szalon száz évvel korábbi időket idéző berendezése és egy gyönyörű Blüthner-zongora gondoskodott. A családias hangulatot a hangszer körül félkörívben elhelyezett székek, a Baron von Twickel szőlőbirtok ízletes borai és a művek közötti beszélgetések teremtették meg. Igazi szalon-est részesei lehettünk, ahol méltó módon ünnepelhettük Liszt Ferencet is. 

A koncert nyitódarabja Liszt A Villa d'Este szökőkútjai című szerzeménye volt, amelyet a zongoraművész dinamikus, mégis finom és érzékletes játékkal tolmácsolt. A műsor Liszt-szerzeményeket és átiratokat is kínált. Hallhattuk Liszt La campanella című Paganini-átiratát, a Szerelmi álmokat, az I. Mefisztó keringőt, a Rigoletto-parafrázist, a Consolation (Vigasztalások) című sorozat harmadik, Desz-dúr darabját és a II. Magyar rapszódiát. Ráadásként az előadó Cziffra Györgynek egy Strauss-átiratát, a Triccs-traccs polkát játszotta. 

Balázs János műinterpretációi kifejezték a fiatal zongoristának a muzsikával, a hangszerrel és a Liszt-művekkel való együtt-létét, bensőséges viszonyát és azt a törekvését is, hogy saját zenei világába a publikumot is bevonja. Rendkívüli tehetsége mellett megmutatkozott a művészet felé irányuló alázata és nyitottsága, fiatal kora ellenére teljesen kiforrott, saját stílusa is. Nem véletlen, hogy játékát nemcsak a koncert végén, de a legtöbb darab után is vastapssal jutalmazta a közönség. 

Juhász Előd zenetörténész, az est házigazdája a nyitódarab után bemutatta a Szalay Művészeti Szalont, ifj. Balázs Jánost, Dr. Réti Lászlót, a BÜK elnökét és Dr. Batta Andrást, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorát. Minden mű után rövid, baráti beszélgetéseket hallhattunk. Az ifjú zongoraművész zenei pályájáról, sikereiről, a zenéhez és példaképéhez, Cziffra Györgyhöz való viszonyáról beszélt. Cziffra Györggyel kapcsolatban elmondta, hogy nemcsak művészetét és virtuozitását, de életvitelét és elhivatottságát is példaértékűnek tartja. Dr. Réti László és Dr. Batta András szavaiból kiderült, hogy a szalon két zongorát kapott a Zeneakadémiától, ezek közül az egyik az a Blüthner volt, amelyen a koncert is elhangzott. Ezen kívül Juhász Előd Liszt Ferencről szóló anekdotákkal, a mester pályájának történetéből kiragadott rövid részletekkel és az elhangzott darabok ismertetésével tette még érdekesebbé az estet. 

A koncert után a Szalon és a Baron von Twickel borászat jóvoltából megkóstolhattuk Liszt Ferenc kedvelt szekszárdi borait, így az ünnepi hangulat a zene elhallgatásával sem halványult el. A szőlőbirtokot és borcsaládjait Petőné Farkas Hajni kereskedelmi- és marketing asszisztens mutatta be a közönségnek. Ezután egy rövid játék keretében a pianistától két zenei rejtvényt halhattunk. Akik felismerték az eljátszott Karády Katalin-dalt és Kálmán Imre-darabot, részt vehettek a sorsoláson, amelyen egy üveg szekszárdi kadarka és két darab, a Chanson Étterembe szóló törzsvendég-kártya talált gazdára. 

Amikor azt gondoltuk, hogy az est élményeit gáláns vendéglátónk, a Szalay Művészeti Szalon már nem tudja tovább fokozni, kiderült, tévedtünk. Az érdeklődőket a Chanson Étterem különleges Liszt-vacsorára hívta, ahol egy Liszt Ferenc kedvenc ételeiből összeállított menüt kóstolhattak meg. Előételnek kaviárral töltött tojást szolgáltak fel orosz módra, majd gombával töltött, baconba tekert csirkemell következett puliszkaágyon, kadarka-mártással, végül egy „Szerelmi álmok" nevű citromos-meggyes habos édesség volt terítéken. 

A Szalay Művészeti Szalon - a honlapján található bemutatkozása szerint - olyan élményekkel kívánja gazdagítani vendégeit, „amilyeneket más, szokásos koncerteken általában nem élhetnek át". Célját a nyitórendezvénnyel elérte. Valóban olyan hellyé válhatott, „ahol a múzsák találkoznak" - de nemcsak egymással, hanem a közönséggel is.

A Szalay Művészeti Szalon megnyitó koncertje

2011. március 23. 18:30 Szalay Művészeti Szalon

Km.: ifj. Balázs János (zongora)

Liszt: A Villa d'Este szökőkútjai; La campanella; Szerelmi álmok; I. Mefisztó keringő; Verdi-Liszt: Rigoletto-parafrázis; Desz-dúr consolation; Nagy kromatikus galopp; 2. magyar rapszódia 

A szerző a Fiatal Európa Szerkesztőség program tagja, mely az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.
Klasszikus interjú

„Ha csinálsz valamit, csináld jól!” – interjú Varga Gilberttel

Varga Gilbert március 24-én a Müpában, 25-én a pécsi Kodály Központban vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A világhírű dirigenst Franciaországban értük utol.
Klasszikus interjú

„Csajkovszkij és Rahmanyinov sose támogatná ezt a háborút” – Interjú Oksana Lynivvel

Az ukrán karmester a Concerto Budapesttel lép fel március 17-én a Zeneakadémián, ebből az alkalomból korábbi magyarországi élményeiről, a hangverseny műsorának aktualitásáról és természetesen a hazájában dúló háborúról is beszélgettünk.