Klasszikus

"Ahol a Park szakad" - zűrzavar a Millenárison

2004.12.08. 00:00
Ajánlom
Míg a szakma már hónapok óta növekvő aggodalommal figyeli a Millenáris Park körül zajló egyre zavarosabb eseményeket, a múlt héten kevéssé eurokonform körülmények közepette távozni kényszerült Derdák András, az intézmény művészeti igatgatója is. A vonatkozó MTI-anyagot és Derdák hozzánk eljuttatott közleményét az alábbiakban teljes terjedelemben, változtatás nélkül közöljük.

Budapest, 2004. december 3., péntek (MTI)

Felmondtak Derdák Andrásnak, a Millenáris Kht. művészeti igazgatójának pénteken, két nappal azután, hogy Mizsei Zsuzsanna, a társaság kulturális területért felelős ügyvezető igazgatója is megvált állásától - ezt maga az érintett közölte az MTI-vel.

Derdák András azt mondta, teljesen váratlanul érte a munkáltató döntése: Tóth József ügyvezető igazgatótól aznap vette át az azonnali hatályú felmondást, amelyben az is szerepelt, hogy a szakmai ügyeket Szathmáry Éva veszi át.

Utódjáról, a Millenáris Kht.-nál negyedik éve részmunkaidős pr-menedzserként dolgozó Szathmáry Éváról megjegyezte, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter volt felesége.

Derdák András aggodalmának adott hangot a Millenáris Park jövőbeni
programjait illetően.

Mint mondta, az a "különös helyzet" állt elő, hogy a decemberre szervezett programok szerződéseit Tóth József még nem írta alá, és az év utolsó hónapjára szóló műsorfüzetük sem kerülhetett nyomdába.

"Én most azt látom, hogy kedden le fog állni a Millenáris" - jegyezte meg. Azt mondta, a havonta 70-150 programot bonyolító II. kerületi parkban a január végéig egyeztetett programokat - koncerteket, színházi előadásokat és kiállításokat - nem lehet majd lebonyolítani.

Derdák András szerint a kormány megosztott a Millenáris Park jövőjét illetően, és e tekintetben érdemi döntések nem születtek.

Értesülése szerint előző héten elbocsátották az úgynevezett Jövő Házát előkészítő szakmai stábot is.

Vannak arra utaló jelek, hogy a park kulturális funkcióját fel akarják
számolni - jegyezte meg kérdésre válaszolva.

Tóth József, a Kht. ügyvezető igazgatója azt mondta az MTI-nek: nem kíván nyilatkozni Derdák András távozásával kapcsolatban, a szakmai felügyeletet ellátó Informatikai és Hírközlési Minisztériummal való egyeztetés után jövő héten közleményt bocsátanak ki.

A Millenáris Park felügyelete átkerült az Informatikai és Hírközlési
Minisztériumhoz (IHM) a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától (NKÖM), mert utóbbinak nincs pénze az intézmény működtetésére - közölte júliusban a kulturális tárca.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a közlemény előtti héten Tóth József szakmérnök személyében új ügyvezetőt nevezett ki a Millenáris Kht. élére, akinek elsődleges felelőssége a Jövő Háza program megvalósítása.

A szaktárca jelezte: 2005 végére tervezi felépíteni az interaktív
tudományos, kulturális és szórakoztató központként definiált intézményt, amely az innovációt és a jövő technológiáit bemutató kiállításnak ad majd otthont.

Az IHM akkor azt is közölte: a korábban kinevezett ügyvezető, Mizsei Zsuzsanna jogviszonya nem változik, feladata a kulturális és művészeti programok irányítása.

A kulturális tárca közlése szerint a kulturális és a hírközlési miniszter
megállapodott abban, hogy a parkból nem tűnnek el a kulturális rendezvények.

A Jövő Háza művészeti vezetője a napokban megjelent lapinformációk szerint Wahorn András képzőművész lesz; az új intézmény programját egy több szakterület képviselőit tömörítő kuratórium készíti elő.

Derdák András közleménye

ELŐZMÉNYEK:
A Millenáris Park tulajdonjogát egy kormánydöntés nyomán január 1-e óta az Informatikai és Hírközlési Minisztérium gyakorolja. E jogkörében nyáron Mizsei Zsuzsa, a korábbi ügyvezető megtartása mellett új ügyvezető igazgatót nevezett ki Tóth József személyében. Mizsei Zsuzsától ekkor valamennyi munkáltatói jogkörét visszavonták, ő ezek után az december 1-i határnappal közös megegyezéssel távozott a Kht-tól. Időközben (tudomásom szerint) a múlt héten menesztették a Tóth József irányítása alatt nyár közepe óta dolgozó Jövő Háza stábját, azaz a kormány határozatában rögzített 13,000 m2-es, a tervek szerint szeptemberben megnyíló kiállítás jelenleg sehol sem tart. Egyes hírek szerint heteken belül megválik pozíciójától Kertész László eddigi Jövő Háza miniszteri biztosa is.

A JELENLEGI HELYZET:
Jóllehet a Millenáris Kht. művészeti stábja január végéig leszervezte az összes programot, megtervezte az összes hirdetését - pénteken egyetlen aláírt, érvényes szerződés sem volt erre az időszakra. Az ország legnagyobb kulturális intézménye úgy vágott neki a decembernek, hogy az elkészített műsorfüzetet a mai napig sem adhattuk nyomdába, a hirdetéseket nem rendelhettük meg. A szilveszteri esemény bizonytalan csakúgy, ahogyan a februárra tervezett Filmszemle is vagy az addig lekötött több, mint 100 program.

A PÉNTEK TÖRTÉNETE:
A csütörtöki napon (XII. 02.) Tóth József felhívott, hogy december 3 -án menjek át hozzá és beszéljük meg, mi legyen a napi, operatív működéssel. Egy flódni kíséretében délután 3-kor megjelentem az irodájában, ahol ő közölte, döntést hozott és legyek szíves átvenni ezt a papírt. Ebben munkáltatói jogában eljárva munkaszerződésemet azonnali hatállyal, indoklás nélkül megszüntette. Bemutatott egy őrnek, aki az irodámba kísért, ahol már nem fértem hozzá a számítógépemhez, de személyes tárgyaimat magammal vihettem, majd az őr kikísért a Parkból. A szakmai folyamatokat Szathmári Évának, Draskovits Tibor volt feleségének kellett volna átadnom, ő azonban nem jelent meg az átadás-átvételen.
Péntek este Kovács Kálmán informatikai miniszter telefonon arról tájékoztatott, az eseményekről nem volt előzetesen tudomása, de most este azonnali hatállyal felmentette Tóth Józsefet az ügyvezetői munkakörből.
Arra kért, hétfőn menjek be hozzá és beszéljük meg, mi történjék. Időközben több minisztérium politikai államtitkára is biztosított arról, hogy eltávolításom semmis.
Wahorn András a múlt héten - minden sajtóhírrel ellentétben - semmilyen kinevezéssel/szerződéssel sem rendelkezett.
A hét végén Kovács Kálmán miniszter úr kinevezte ideiglenes hatállyal Marosvölgyi Zsuzsa eddigi műszaki igazgatót ügyvezető igazgatóvá. Ő hétfőn felmentette Szathmári Évát a művészeti igazgatói pozícióból.

A mai napon (XII. 06.) találkoztam a miniszterrel, aki arra kért, hogy dolgozzak ki egy véleményem szerint működőképes struktúrát és kedden beszéljünk újra. Délután a Parlament plenáris ülésén Pető Iván, az Országgyűlés Kulturális és Médiabizottságának elnöke kérdést intézett az IHM-et vezető miniszterhez a Millenáris zavaros ügyeivel kapcsolatban. A kérdésre a miniszter távollétében Csepeli György politikai államtitkár válaszolt, megnyugtatva a képviselőket, hogy minden rendben lesz.

Érdeklődve várom a folytatást, és természetesen kész vagyok a munkára. Hiszen ez érdekel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.