Klasszikus

Ahol Plácido Domingo és José Carreras is díszdoktor

2016.11.11. 11:25
Ajánlom
Húsz éve, 1996-ban alakult a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. A jeles évforduló alkalmából a kar Zeneművészeti Intézetének művésztanárai, hallgatói és együttesei adnak nem mindennapi ünnepi hangversenyt november 18-án a Budapest Music Centerben.

Karunk egy olyan szellemi műhely, amely a „prodesse et delectare", vagyis a tanítani és gyönyörködtetni küldetését teljesíti.

- fogalmazott Lakner Tamás a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja a jubileum kapcsán. Pécs országos szinten is kiemelkedő művészeti és kulturális életet tudhat magáénak. A városba látogató zenekedvelők nem csak a 2010-ben átadott Kodály Központ kivételes akusztikai adottságait élvezhetik, de a képzőművészet területén is kiemelkedő színvonalú gyűjteményekkel találkozhatnak, amelyek egyedülállóan teljes képet adnak a XX. századi magyar művészet sokszínűségéről.

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét (Fotó/Forrás: Csortos Szabolcs)

A gazdag művészeti élet és a Pécsen összegyűlt neves képző- és zeneművészek segítették a Művészeti Kar létrejöttét, amely 1996-ban kezdhette meg működését ország egyetlen felsőfokú zenei, képzőművészeti és alkalmazott, illetve médiaművészeti képzést integráltan folytató központjaként.

Vas Bence, az egyetem Zeneművészeti Intézetének igazgatója elmondta, hogy az oktatók között megtalálhatók a Budapesti Fesztiválzenekar, a Pannon Filharmonikusok és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának gyakorló művészei, valamint olyan kiválóságok mint Tokody Ilona, Baráti Kristóf, Tillai Aurél, Drahos Béla vagy Kocsár Balázs. A kar két díszdoktorral is büszkélkedhet José Carreras, és az idén februárban avatott Plácido Domingo személyében.

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét (Fotó/Forrás: PTE)

A neves oktatói grémium és a hallgatók közös, a fennállás 20. évfordulójának tiszteletére rendezett jubileumi gálakoncertjén Drahos Béla fuvolaművész, Fodor Gabriella orgonaművész, Gódor Erzsébet cimbalomművész, Vas Bence gitárművész és Holics László, Király Csaba valamint Körtesi András zongoraművészek mellett fellépnek Wiedemann Bernadett, Tokody Ilona és Muskát András operaénekesek, valamint a Pécsi Egyetemi Kórus, a Pécsi Egyetemi Rézfúvós kvintet és az egyetemi zenekar Tillai Aurél, Lankner Tamás és Kocsár Balázs irányításával.

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét (Fotó/Forrás: PTE)

A koncerten elhangzik Bartók I. román tánca, valamint Enrique Granados Campiña La maja dolorosa című alkotása, de hallható lesz két Verdi-ária is Händel: F-dúr szonátája és Brahms: h-moll rapszódiája mellett. Az esten zárásaként Tillai Aurél Te deuma is felcsendül majd, amit Ludwig Maurer Három darab című alkotása és Kodály Kállai Kettőse követ.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.