Klasszikus

Ahol Plácido Domingo és José Carreras is díszdoktor

2016.11.11. 11:25
Ajánlom
Húsz éve, 1996-ban alakult a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. A jeles évforduló alkalmából a kar Zeneművészeti Intézetének művésztanárai, hallgatói és együttesei adnak nem mindennapi ünnepi hangversenyt november 18-án a Budapest Music Centerben.

Karunk egy olyan szellemi műhely, amely a „prodesse et delectare", vagyis a tanítani és gyönyörködtetni küldetését teljesíti.

- fogalmazott Lakner Tamás a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja a jubileum kapcsán. Pécs országos szinten is kiemelkedő művészeti és kulturális életet tudhat magáénak. A városba látogató zenekedvelők nem csak a 2010-ben átadott Kodály Központ kivételes akusztikai adottságait élvezhetik, de a képzőművészet területén is kiemelkedő színvonalú gyűjteményekkel találkozhatnak, amelyek egyedülállóan teljes képet adnak a XX. századi magyar művészet sokszínűségéről.

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét (Fotó/Forrás: Csortos Szabolcs)

A gazdag művészeti élet és a Pécsen összegyűlt neves képző- és zeneművészek segítették a Művészeti Kar létrejöttét, amely 1996-ban kezdhette meg működését ország egyetlen felsőfokú zenei, képzőművészeti és alkalmazott, illetve médiaművészeti képzést integráltan folytató központjaként.

Vas Bence, az egyetem Zeneművészeti Intézetének igazgatója elmondta, hogy az oktatók között megtalálhatók a Budapesti Fesztiválzenekar, a Pannon Filharmonikusok és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának gyakorló művészei, valamint olyan kiválóságok mint Tokody Ilona, Baráti Kristóf, Tillai Aurél, Drahos Béla vagy Kocsár Balázs. A kar két díszdoktorral is büszkélkedhet José Carreras, és az idén februárban avatott Plácido Domingo személyében.

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét (Fotó/Forrás: PTE)

A neves oktatói grémium és a hallgatók közös, a fennállás 20. évfordulójának tiszteletére rendezett jubileumi gálakoncertjén Drahos Béla fuvolaművész, Fodor Gabriella orgonaművész, Gódor Erzsébet cimbalomművész, Vas Bence gitárművész és Holics László, Király Csaba valamint Körtesi András zongoraművészek mellett fellépnek Wiedemann Bernadett, Tokody Ilona és Muskát András operaénekesek, valamint a Pécsi Egyetemi Kórus, a Pécsi Egyetemi Rézfúvós kvintet és az egyetemi zenekar Tillai Aurél, Lankner Tamás és Kocsár Balázs irányításával.

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét

PTE Művészeti Kar - Szakmai hét (Fotó/Forrás: PTE)

A koncerten elhangzik Bartók I. román tánca, valamint Enrique Granados Campiña La maja dolorosa című alkotása, de hallható lesz két Verdi-ária is Händel: F-dúr szonátája és Brahms: h-moll rapszódiája mellett. Az esten zárásaként Tillai Aurél Te deuma is felcsendül majd, amit Ludwig Maurer Három darab című alkotása és Kodály Kállai Kettőse követ.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Klasszikus

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.
Klasszikus hír

Montenegróba utazik az Óbudai Danubia Zenekar

Zenehíd elnevezésű műsorával, Liszt, Bartók, Erkel, Kodály és Nina Perović műveivel a montenegrói KotorArt művészeti fesztivál vendége lesz a zenekar július 21-én, Hámori Máté művészeti vezető vezényletével.