Klasszikus

Ajánlott napi reneszánszadag

2008.10.22. 00:00
Ajánlom
Legyen fiatal vagy idős, értő vagy érdeklődő, október 25-én, a Reneszánsz Nap színekben és dallamokban, zenében és táncban gazdag programkavalkádjában mindenki megtalálhatja a maga számítását.

"Lesznek kimondottan gyerekeknek szóló előadások, de igyekeztünk olyan igényességgel összeállítani a zenei programot, hogy az méltán tarthat számot a reneszánsz kori zene iránt komolyabban érdeklődő közönség figyelmére is, ugyanakkor élményt jelenthet azoknak is, akik csak belekóstolnának a reneszánszba, és egyszerűen jó zenét szeretnének hallani" – magyarázta a sokszínűség okait Körmendy Zsolt komolyzenei szakreferens, a Családi és Ifjúsági Programok Csoportjának vezetője.

A csillogó, gyermeki szempárokat garantálja többek közt a Budapest Táncszínház Egyszer volt Budán kutyavásár – Mátyás király meséi című, Földi Béla koreográfiájával látható gyermekelőadása, amely nem csupán a tánc élményével kecsegtet, de a kor érdekes, értékes és ma már szokatlannak számító nyelvi kincsét, ízes beszédét is megidézi. És ha már ifjúság, mindenképpen figyelmet érdemel az előcsarnokban megrendezett Iskolai kórusok madrigálfesztiválja című rendezvény, amelyen közel húsz általános és középiskolai énekkar gyermek-, egynemű és vegyeskari kategóriában mutathatja majd meg, mire képes a közös éneklés ereje. A madrigál műfaja azért is különösen jó választás, mert ez a többszólamú énekegyüttesre írt – és többnyire kíséret nélküli – kompozíció könnyedsége és élettel teli hangvétele miatt hálás feladat a fiatalok számára. Az esemény különlegessége, hogy a zene közös örömét hirdetve a kórusok együtt is énekelnek majd és töltik meg a reneszánsz muzsika szárnyaló hangjaival a termet.

A kollektív alkotás élménye nem csak az említett kórusoknak adatik meg: a táncot kedvelők ugyanis nem csak vizuálisan élvezhetik majd a reneszánsz mozgássorokat. Szintén az előcsarnok ad otthont az Arbeau Historikus Táncegyüttes bemutatójának, ahol a vállalkozó szelleműek egy rögtönzött táncóra keretein belül élesben is kipróbálhatják magukat. A Széll Rita tánctörténész-koreográfus vezette együttes egészen a késő barokkig terjedő repertoárjában kiemelkedő helyen szerepel a reneszánsz, így programjuk méltó éke lesz ennek a különleges napnak. A szervezők szeretnék, ha a közönség minden tagja valóban úgy érezné: időutazásra nyílik lehetőség, és a Művészetek Palotájában megmerítkezhetnek a korszak művészetében.

Körmendy Zsolt rámutatott: ez az év jó alkalom lehet arra is, hogy felülvizsgáljuk a korszakról alkotott közhelyes felfogásunkat, és mélyebbre ássunk ezekben az összefüggésekben. "A Művészetek Palotája műsorainak színvonalával, igényességével szeretne élen járni, példát mutatni. Úgy hiszem, művészi szempontból ebben az esetben is magasabbra tesszük a mércét az átlagosnál. Számunkra a reneszánsz nem ürügy, hanem téma, amelyet szeretnénk jó alaposan körüljárni" – hangsúlyozta.

A reneszánsz zene egész napos "színorgiájából" természetesen nem hiányozhatnak az autentikus hangszerek: Mandel Róbert tekerőlantos, hangszerkészítő és -restaurátor a nap folyamán meghívott zenészek segítségével, élőben mutatja be a széles repertoárt. A hangszer persze nem hangszer az általa életre hívott dallamok nélkül: az egyes műveket 11 és 14 óra között professzionális zenészek és zenekarok szólaltatják meg, reprezentálva a korszak jellegzetes vokális és hangszeres együtteseit, lantosokat, fidulásokat, blockflőtéseket, vagy éppen görbekürtösöket. Hallható lesz többek közt a Kalmanovits Zoltán vezette Corvina Consort vokális és hangszeres együttes, akik feladatuknak tekintik, hogy megismertessék a ma emberével a régi korok zenéjét. A Camerata Hungarica furulya- és görbekürt-együttes mellett a viola da gamba és a lant is szóhoz jut majd egy-egy koncert erejéig, néhány pillanatra újjáélesztve az egykor elhalt dallamokat.

A komolyabb zeneművek kedvelői mellett a szervezők az oldottabb hangulatra vágyóknak is kedveskednek. Az előcsarnokban komédiások és históriások versengenek a nézők kegyeiért: a Discantus Énekegyüttes például Banchieri La Barca című madrigálkomédiájával próbál meg közel férkőzni a közönség szívéhez. Banchieri – aki amellett, hogy zeneszerző volt, itáliai szerzetesként és orgonistaként tevékenykedett – azt vallotta: "A komoly, drámai művek mellett az embernek szüksége van vidámságra, könnyű szórakozást nyújtó darabokra is. Csináld jól az egyiket, és élvezd a másikat."

Mit is tehetne mást az emberfia, mint hogy megfogadja az alkotói tanácsot, és két kézzel ragadja meg a nap adta lehetőségeket. Üde színfoltnak ígérkezik a Kassai Thália Színház Mátyás mesék című előadása Moravetz Levente rendezésében, de a Kolibri Színház sem mindennapi élményt ígér. Novák János ugyanis Pieter Brueghel Gyermekjátékok című festményét szokatlan formában gondolta tovább. A különböző helyszínek és a mozgás, az előadók és a közönség közti jótékony kölcsönhatás szokatlan élménye a reneszánsz egyik legizgalmasabb szeletét kínálja a kíváncsi szemeknek.

Ám akinek még ez a hatalmas mennyiségű és sokféle műfajt kínáló reneszánszadag sem lenne elég, repetázhat másnap, az október 26-án megrendezett Reneszánsz a Cifra Palotában című eseménysorozaton. Az egész napos tematikus családi program nem ritka a Palota történetében: a Mozart és a Kodály nevével fémjelzett években is rendeztek már hasonlót. Egyszer volt Budán kutyavásár…, és egyszer lesz a Művészetek Palotájában Reneszánsz Nap. Ne hagyjuk, hogy majd egykor csupán elbeszélésekből halljunk róla!

(2008. október 25. 10:00-15:00 - Művészetek Palotája - Üvegterem, Előadőterem, Előcsarnok, Fesztiváltér, Kék terem, Zászlótér (Budapest) - Reneszánsz nap a Palotában - a korszak zenéje, tánca, képzőművészete)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.