Klasszikus

Ajánlott napi reneszánszadag

2008.10.22. 00:00
Ajánlom
Legyen fiatal vagy idős, értő vagy érdeklődő, október 25-én, a Reneszánsz Nap színekben és dallamokban, zenében és táncban gazdag programkavalkádjában mindenki megtalálhatja a maga számítását.

"Lesznek kimondottan gyerekeknek szóló előadások, de igyekeztünk olyan igényességgel összeállítani a zenei programot, hogy az méltán tarthat számot a reneszánsz kori zene iránt komolyabban érdeklődő közönség figyelmére is, ugyanakkor élményt jelenthet azoknak is, akik csak belekóstolnának a reneszánszba, és egyszerűen jó zenét szeretnének hallani" – magyarázta a sokszínűség okait Körmendy Zsolt komolyzenei szakreferens, a Családi és Ifjúsági Programok Csoportjának vezetője.

A csillogó, gyermeki szempárokat garantálja többek közt a Budapest Táncszínház Egyszer volt Budán kutyavásár – Mátyás király meséi című, Földi Béla koreográfiájával látható gyermekelőadása, amely nem csupán a tánc élményével kecsegtet, de a kor érdekes, értékes és ma már szokatlannak számító nyelvi kincsét, ízes beszédét is megidézi. És ha már ifjúság, mindenképpen figyelmet érdemel az előcsarnokban megrendezett Iskolai kórusok madrigálfesztiválja című rendezvény, amelyen közel húsz általános és középiskolai énekkar gyermek-, egynemű és vegyeskari kategóriában mutathatja majd meg, mire képes a közös éneklés ereje. A madrigál műfaja azért is különösen jó választás, mert ez a többszólamú énekegyüttesre írt – és többnyire kíséret nélküli – kompozíció könnyedsége és élettel teli hangvétele miatt hálás feladat a fiatalok számára. Az esemény különlegessége, hogy a zene közös örömét hirdetve a kórusok együtt is énekelnek majd és töltik meg a reneszánsz muzsika szárnyaló hangjaival a termet.

A kollektív alkotás élménye nem csak az említett kórusoknak adatik meg: a táncot kedvelők ugyanis nem csak vizuálisan élvezhetik majd a reneszánsz mozgássorokat. Szintén az előcsarnok ad otthont az Arbeau Historikus Táncegyüttes bemutatójának, ahol a vállalkozó szelleműek egy rögtönzött táncóra keretein belül élesben is kipróbálhatják magukat. A Széll Rita tánctörténész-koreográfus vezette együttes egészen a késő barokkig terjedő repertoárjában kiemelkedő helyen szerepel a reneszánsz, így programjuk méltó éke lesz ennek a különleges napnak. A szervezők szeretnék, ha a közönség minden tagja valóban úgy érezné: időutazásra nyílik lehetőség, és a Művészetek Palotájában megmerítkezhetnek a korszak művészetében.

Körmendy Zsolt rámutatott: ez az év jó alkalom lehet arra is, hogy felülvizsgáljuk a korszakról alkotott közhelyes felfogásunkat, és mélyebbre ássunk ezekben az összefüggésekben. "A Művészetek Palotája műsorainak színvonalával, igényességével szeretne élen járni, példát mutatni. Úgy hiszem, művészi szempontból ebben az esetben is magasabbra tesszük a mércét az átlagosnál. Számunkra a reneszánsz nem ürügy, hanem téma, amelyet szeretnénk jó alaposan körüljárni" – hangsúlyozta.

A reneszánsz zene egész napos "színorgiájából" természetesen nem hiányozhatnak az autentikus hangszerek: Mandel Róbert tekerőlantos, hangszerkészítő és -restaurátor a nap folyamán meghívott zenészek segítségével, élőben mutatja be a széles repertoárt. A hangszer persze nem hangszer az általa életre hívott dallamok nélkül: az egyes műveket 11 és 14 óra között professzionális zenészek és zenekarok szólaltatják meg, reprezentálva a korszak jellegzetes vokális és hangszeres együtteseit, lantosokat, fidulásokat, blockflőtéseket, vagy éppen görbekürtösöket. Hallható lesz többek közt a Kalmanovits Zoltán vezette Corvina Consort vokális és hangszeres együttes, akik feladatuknak tekintik, hogy megismertessék a ma emberével a régi korok zenéjét. A Camerata Hungarica furulya- és görbekürt-együttes mellett a viola da gamba és a lant is szóhoz jut majd egy-egy koncert erejéig, néhány pillanatra újjáélesztve az egykor elhalt dallamokat.

A komolyabb zeneművek kedvelői mellett a szervezők az oldottabb hangulatra vágyóknak is kedveskednek. Az előcsarnokban komédiások és históriások versengenek a nézők kegyeiért: a Discantus Énekegyüttes például Banchieri La Barca című madrigálkomédiájával próbál meg közel férkőzni a közönség szívéhez. Banchieri – aki amellett, hogy zeneszerző volt, itáliai szerzetesként és orgonistaként tevékenykedett – azt vallotta: "A komoly, drámai művek mellett az embernek szüksége van vidámságra, könnyű szórakozást nyújtó darabokra is. Csináld jól az egyiket, és élvezd a másikat."

Mit is tehetne mást az emberfia, mint hogy megfogadja az alkotói tanácsot, és két kézzel ragadja meg a nap adta lehetőségeket. Üde színfoltnak ígérkezik a Kassai Thália Színház Mátyás mesék című előadása Moravetz Levente rendezésében, de a Kolibri Színház sem mindennapi élményt ígér. Novák János ugyanis Pieter Brueghel Gyermekjátékok című festményét szokatlan formában gondolta tovább. A különböző helyszínek és a mozgás, az előadók és a közönség közti jótékony kölcsönhatás szokatlan élménye a reneszánsz egyik legizgalmasabb szeletét kínálja a kíváncsi szemeknek.

Ám akinek még ez a hatalmas mennyiségű és sokféle műfajt kínáló reneszánszadag sem lenne elég, repetázhat másnap, az október 26-án megrendezett Reneszánsz a Cifra Palotában című eseménysorozaton. Az egész napos tematikus családi program nem ritka a Palota történetében: a Mozart és a Kodály nevével fémjelzett években is rendeztek már hasonlót. Egyszer volt Budán kutyavásár…, és egyszer lesz a Művészetek Palotájában Reneszánsz Nap. Ne hagyjuk, hogy majd egykor csupán elbeszélésekből halljunk róla!

(2008. október 25. 10:00-15:00 - Művészetek Palotája - Üvegterem, Előadőterem, Előcsarnok, Fesztiváltér, Kék terem, Zászlótér (Budapest) - Reneszánsz nap a Palotában - a korszak zenéje, tánca, képzőművészete)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.