Klasszikus

Akik szeretik Schubertet

2004.10.12. 00:00
Ajánlom
Két dolgot szeretnék előre leszögezni: 1. Nem volt hibátlan a koncert. 2. Ennek semmi jelentősége nem volt. Rév Lívia sugárzó személyisége egy mára elfeledett zongora- és kamarajáték-kultúrát varázsolt péntek estére a Tudományos Akadémia nagytermébe. És feddhetetlen partnereivel Schubertet magát.

Ha beszámolómat Rév Lívia életkorának leírásával kezdeném, nem csak az illem legalapvetőbb szabályait sérteném meg, de azt is hihetné az olvasó, hogy a koncert pusztán annak fényében volt értelmezhető. Pedig az örökké fiatal Rév Lívia Schubert-játékát korától függetlenül csak a legnagyobbakéhoz lehet mérni. És ezen az sem változtat, hogy néha bizony döcögtek a dolgok. Rögtön Schubert monumentális Esz-dúr triójának (D 929) kezdetén, mintha a három zenész nem lett volna tökéletesen egymásra hangolódva. Néhány ütem után aztán sikeresen talált rá a Rév Lívia által elejtett fonalra Keller András (hegedű) és Rohmann Ditta (cselló), s ekkor kezdődött a csoda.

Nem tudom, létezik-e átfogó zenetudományi tanulmány a schuberti melléktémákról, bár találóbb – és talán hasznosabb – lenne költőket felkérni a kérdéskör feldolgozására. Az Esz-dúr trió első tételének melléktémája hallatán az embernek a filozófiatörténeti közhely jut eszébe (némileg variált formában): schuberti melléktémák léteznek – hogyan lehetségesek? Elviselhetetlen személyességükkel, a bennük megjelenő transzcendens bensőségességgel akkor is tönkreteszik az embert, ha tökéletlen előadásban szólalnak meg. Amikor azonban olyas valaki nyúl hozzájuk, akiben megvan a schuberti érzékenység és emberség – Rév Lívia például ilyen –, a hallgatónak nagy esélye van arra, hogy rövid úton megszűnjön létezni.

Nem csak a Fischer Annie játékát idéző hallatlanul kifinomult, mindig makulátlanul szép és sohasem gyenge zongorahang ragadta magával az embert – és segítette át az olykor-olykor becsúszott hibákon –, hanem az a kamarazenélés is, amit ez a fajta zongorázás szinte kötelezővé tett a többi zenész számára. Rév Lívia rendkívül halkan játszott, így vonós partnerei se ragadtathatták el magukat, s ez a visszafogottság nagyon jót tett Schubert zenéjének. A koncert második felében elhangzott A-dúr kvintett („Pisztrángötös”, D 667) első tételében a kidolgozás egy pontján pedig úgy olvadt bele a zongora hangja a Gál Zoltánnal (brácsa) és Martos Attilával (bőgő) kiegészült vonós kvartett hangzásába, hogy teljes mértékben lényegtelenné vált minden zongora- vagy vonósjátékot firtató kérdés: nem hangszerek szóltak már ekkor, hanem Schubert zenéje.

A négy kitűnő vonós játékos közül kiemelkedett Rohmann Ditta hallatlanul érzékeny és gazdagon árnyalt csellójátéka: fiatal kora ellenére (matematikailag akár Rév Lívia dédunokája is lehetne) sokszor úgy tűnt, ő „viszi a hátán” a koncertet. És a két „fiatal” hölgy egymásra mosolygása a tételszünetekben tökéletesen jelezte, hogy ami összeköti őket, az a zene szeretete, a zene varázsára való mindennapos rácsodálkozás öröme, az az élmény, hogy Schubert itt van velünk, művei újra és újra eljátszhatók, hogy újra és újra megmerítkezhet az ember a csodában, amit jobb híján úgy nevezünk, hogy zene.

Nem hibátlan koncert volt, hanem felejthetetlen.

(2004. 10. 08. 19:30 Magyar Tudományos Akadémia Díszterme; Rév Lívia (zongora) és a Keller Vonósnégyes koncertje; Schubert: Esz-dúr trió, D 929; A-dúr kvintett, D 667; km.:, Keller András (hegedű), Gál Zoltán (brácsa), Rohmann Ditta (cselló), Martos Attila (bőgő)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.