Klasszikus

Akikre emlékezünk...

2012.11.02. 07:30
Ajánlom
November elején mindenki kicsit megáll és a szeretteire gondol. Összeállításunkban felidézzük azoknak a művészeknek a nevét, akiket az elmúlt egy évben veszítettünk el.

A legfrissebb szomorú hír Simor Ottó halála. A Jászai-díjas érdemes művészt, a debreceni Csokonai Színház és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját 2012. november elsején, nyolcvanhat éves korában érte a halál. Egy évvel korábban, 2011 novemberében hunyt el Kemény Henrik Kossuth-díjas bábszínész, kiváló művész, Vitéz László életre keltője. December utolsó előtti napján döbbenten értesültünk a mindössze 53 éves fuvolaművész, Gyöngyössy Zoltán tragikus haláláról.

Ez év januárjában távozott az élők sorából Csemer Géza író, forgatókönyvíró, színházi rendező, a Reneszánsz Roma Műhely Alapítvány és az ennek keretén belül működő Cigány Színházi Társulás elnöke és rendezője. Sebestyén Jánost, a 80 éves Liszt-díjas orgona- és csembalóművészt február 4-én érte a halál. Életének 79. évében hunyt el Balogh Erzsi, aki több mint 60 éven át volt a Madách Színház művészeti titkára, és szintén februárban vesztette életét Angyal Mária, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja. Hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el Hável László Aase-díjas színművész, és szintén márciusban búcsúztunk az Erkel Ferenc-díjas Érdemes művész, táncművész-koreográfus Györgyfalvay Katalintól, valamint Regős István jazz-zongoristától.

Fogarasi János, a Hammond-orgonistaként a könnyű műfajokban is keresett jazz-zongoraművész 2012. április 13-án távozott az élők sorából. A müncheni Gärtnerplatztheater opera- és operett-énekesnőjét, a Budapesten született Barabás Sárit 98 éves korában, stroke következtében érte a halál április 16-án. Moldován Stefánia operaénekesnő sincsen már közöttünk. A Liszt-díjas drámai szoprán nyugalomba vonulásáig a magyar operajátszás egyik vezető szopránja volt, utóbbi éveit a Gobbi Hilda által alapított Ódry Árpád Színészotthonban töltötte, betegen. Ugyancsak eltávozott Palásthy György filmrendező, a Hahó, Öcsi!, A szeleburdi család és az Égigérő fű című filmek alkotója. A Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Szikora Tamás májusban bekövetkezett halálakor 69 éves volt.

A hazai és nemzetközi táncélet kiemelkedő művésze, alkotója, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és Kossuth-díjas mesterművésze, Seregi László koreográfus május 11-én, életének 83. évében hunyt el. Szintén az égi társulatban játszik már Lengyel Erzsi Jászai-díjas színművész, Monyók Ildikó színművész, Dobai Vilmos Jászai Mari-díjas, Érdemes művész rendező és Gruber Hugó Jászai Mari-díjas bábművész, szinkronszínész.

Nyolcvanöt éves korában váratlanul hunyt el júliusban Liska Dénes író, dramaturg, a Szabó család "atyja". Gerzsenyi Csaba énekművész, a Nemzeti Énekkar tagja júliusban bekövetkezett halálakor csupán 50 éves volt. Hirtelen lefolyású betegség következtében, váratlanul hunyt el augusztus 5-én Safranek Károly színművész, őt követte augusztus végén Karácsony Tamás, a Kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja. Foky Ottótól, a Tévémaci megalkotójától szeptemberben vettünk búcsút: az animációs filmrendező, bábtervező, reklámgrafikus, többek közt a Mirr-Murr-sorozat, a Tévémaci és Misi Mókus figurájának megalkotója nyolcvanöt évesen, hosszan tartó, súlyos betegség után távozott. A 94 éves Székely György színháztörténész halálának hírét az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudatta. Alig egy hónapja nincsen már közöttünk a Kossuth-díjas szobrász, látványtervező, képzőművész, a magyar neoavantgárd egyik kiemelkedő egyénisége, Pauer Gyula és a Balázs Béla-díjas jelmeztervező, Witz Éva.

A nemzetközi művészélet tavaly decemberben búcsúztatta a "mezítlábas dívát", a zöld-foki-szigeteki világhírű énekesnőt, Cesaria Evorát; Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh államfőt, drámaírót és nemzetközi hírű emberi jogi harcost; valamint a világ legidősebb aktív előadóját, Johannes Heesters holland származású német színész-énekest, aki három héttel 108. születésnapja után hunyt el. Szomorúan kezdődött az idei év: januárban Alexis Weissenberg zongoraművészt; Gustav Leonhardt csembalóművészt; Rolf Kutschera osztrák színészt, színpadi rendezőt, a musical ausztriai úttörőjét; Ruthilde Boesch-t, a kamara-énekesnői címmel elismert szopránt; Miguel Terekhovot, az Orosz Balett egykori balett-táncosát, az Egyesült Államok egyik jelentős egyetemi táncprogramjának, az Oklahomai Egyetem tánctagozatának megalapítóját és az első fekete operacsillagot, Camilla Williams-et búcsúztattuk.

82 éves korában otthonában érte a halál a finn karmestert, Paavo Berglund Helsinkiben február elején, néhány nappal később pedig elhunyt a világhírű katalán festő, szobrász, a kortárs európai művészet egyik legismertebb alakja, Antoni Tápies. Elizabeth Connellt, a tüdőrákban szenvedő dél-afrikai mezzoszopránt 65 éves korában érte a halál Londonban február 18-án. Szintén februárban hunyt el Bergman kedvenc színésze: a híres színpadi és filmszínészt, Erland Josephsont 88 évesen érte a halál Stockholmban. Meg kell emlékeznünk a legendás francia trombitavirtuózról, Maurice Andréról is, aki életének 78. évében, február 26-ára virradóra hunyt el a délnyugat-franciaországi Bayonne kórházában. Életének 96. évében távozott az élők sorából márciusban a Bécsi Volksoper egykori igazgatóhelyettese, a bécsi Konzervatórium opera osztályának vezető tanára, Otto Fritz. Szintén tavasszal elhunyt a Mary Poppins Oscar-díjas dalszerzője, Robert B. Sherman, akinek nevéhez olyan felejthetetlen Disney-filmzenék kötődnek még, mint A dzsungel könyve dalai vagy a Micimackó kalandjai című egész estés rajzfilm.

Életének 87. évében Szentpéterváron elhunyt az orosz balettművészet legendás alakja, Borisz Bregvadze - adta hírül márciusban a Fontanka.ru orosz hírportál. Veriano Luchetti operaénekest április 22-én érte a halál római otthonában. Május folyamán Claude Lefebvre francia zeneszerző, Carlos Fuentes mexikói író és Maria Biesu, a világ legjobb Cso-cso-szánjaként emlegetett moldovai szoprán hunyt el. A legendás bariton, Dietrich Fischer-Dieskau tíz nappal 87. születésnapja előtt a bajorországi Berg bei Starnbergben hunyt el. A II. világháború utáni időszak egyik legjelentősebb művészegyéniségéről sorra vallottak művészek, intendánsok, pályatársak. 

Az 1956-os budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny egyik díjazottját később virtuozitása miatt Madame Liszt néven emlegették világszerte: France Clidat májusban hunyt el. Ugyanekkor halt meg Pete Cosey gitáros, aki az 1970-es években dolgozott a legendás trombitás, Miles Davis elektronikus zenei formációiban. Nyáron vettünk búcsút Brigitte Engerer francia zongoraművésznőtől, Franz West osztrák képzőművésztől, Nigel Charnock angol táncos-koreográfustól, Ruggiero Ricci világhírű hegedűvirtuóztól, a 20. század Paganinijeként emlegetett muzsikustól. Tragikus hirtelenséggel hunyt el a 34 éves román zongoraművész, Michaela Ursuleasa Bécsben augusztus elején, majd néhány nappal később értesültünk arról, hogy egy Rio de Janeiró-i klinikán 67 évesen AIDS-ben elhunyt Richard Cragun, a Stuttgarti Balett egykori sztártáncosa, akit színpadi partnere és egykori élettársa a világ egyik legjobb, Rudolf Nurejevhez mérhető balettművészének nevezett. Ugyanazon a napon, augusztus 6-án Marvin Hamlisch zeneszerző-karmester is távozott az élők sorából. Az egyik legjelentősebb kortárs német zeneszerző, Hans Werner Henze októberben, nyolcvanhat éves korában távozott az élők sorából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.