Klasszikus

Akikre emlékezünk...

2012.11.02. 07:30
Ajánlom
November elején mindenki kicsit megáll és a szeretteire gondol. Összeállításunkban felidézzük azoknak a művészeknek a nevét, akiket az elmúlt egy évben veszítettünk el.

A legfrissebb szomorú hír Simor Ottó halála. A Jászai-díjas érdemes művészt, a debreceni Csokonai Színház és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját 2012. november elsején, nyolcvanhat éves korában érte a halál. Egy évvel korábban, 2011 novemberében hunyt el Kemény Henrik Kossuth-díjas bábszínész, kiváló művész, Vitéz László életre keltője. December utolsó előtti napján döbbenten értesültünk a mindössze 53 éves fuvolaművész, Gyöngyössy Zoltán tragikus haláláról.

Ez év januárjában távozott az élők sorából Csemer Géza író, forgatókönyvíró, színházi rendező, a Reneszánsz Roma Műhely Alapítvány és az ennek keretén belül működő Cigány Színházi Társulás elnöke és rendezője. Sebestyén Jánost, a 80 éves Liszt-díjas orgona- és csembalóművészt február 4-én érte a halál. Életének 79. évében hunyt el Balogh Erzsi, aki több mint 60 éven át volt a Madách Színház művészeti titkára, és szintén februárban vesztette életét Angyal Mária, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja. Hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el Hável László Aase-díjas színművész, és szintén márciusban búcsúztunk az Erkel Ferenc-díjas Érdemes művész, táncművész-koreográfus Györgyfalvay Katalintól, valamint Regős István jazz-zongoristától.

Fogarasi János, a Hammond-orgonistaként a könnyű műfajokban is keresett jazz-zongoraművész 2012. április 13-án távozott az élők sorából. A müncheni Gärtnerplatztheater opera- és operett-énekesnőjét, a Budapesten született Barabás Sárit 98 éves korában, stroke következtében érte a halál április 16-án. Moldován Stefánia operaénekesnő sincsen már közöttünk. A Liszt-díjas drámai szoprán nyugalomba vonulásáig a magyar operajátszás egyik vezető szopránja volt, utóbbi éveit a Gobbi Hilda által alapított Ódry Árpád Színészotthonban töltötte, betegen. Ugyancsak eltávozott Palásthy György filmrendező, a Hahó, Öcsi!, A szeleburdi család és az Égigérő fű című filmek alkotója. A Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Szikora Tamás májusban bekövetkezett halálakor 69 éves volt.

A hazai és nemzetközi táncélet kiemelkedő művésze, alkotója, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és Kossuth-díjas mesterművésze, Seregi László koreográfus május 11-én, életének 83. évében hunyt el. Szintén az égi társulatban játszik már Lengyel Erzsi Jászai-díjas színművész, Monyók Ildikó színművész, Dobai Vilmos Jászai Mari-díjas, Érdemes művész rendező és Gruber Hugó Jászai Mari-díjas bábművész, szinkronszínész.

Nyolcvanöt éves korában váratlanul hunyt el júliusban Liska Dénes író, dramaturg, a Szabó család "atyja". Gerzsenyi Csaba énekművész, a Nemzeti Énekkar tagja júliusban bekövetkezett halálakor csupán 50 éves volt. Hirtelen lefolyású betegség következtében, váratlanul hunyt el augusztus 5-én Safranek Károly színművész, őt követte augusztus végén Karácsony Tamás, a Kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja. Foky Ottótól, a Tévémaci megalkotójától szeptemberben vettünk búcsút: az animációs filmrendező, bábtervező, reklámgrafikus, többek közt a Mirr-Murr-sorozat, a Tévémaci és Misi Mókus figurájának megalkotója nyolcvanöt évesen, hosszan tartó, súlyos betegség után távozott. A 94 éves Székely György színháztörténész halálának hírét az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudatta. Alig egy hónapja nincsen már közöttünk a Kossuth-díjas szobrász, látványtervező, képzőművész, a magyar neoavantgárd egyik kiemelkedő egyénisége, Pauer Gyula és a Balázs Béla-díjas jelmeztervező, Witz Éva.

A nemzetközi művészélet tavaly decemberben búcsúztatta a "mezítlábas dívát", a zöld-foki-szigeteki világhírű énekesnőt, Cesaria Evorát; Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh államfőt, drámaírót és nemzetközi hírű emberi jogi harcost; valamint a világ legidősebb aktív előadóját, Johannes Heesters holland származású német színész-énekest, aki három héttel 108. születésnapja után hunyt el. Szomorúan kezdődött az idei év: januárban Alexis Weissenberg zongoraművészt; Gustav Leonhardt csembalóművészt; Rolf Kutschera osztrák színészt, színpadi rendezőt, a musical ausztriai úttörőjét; Ruthilde Boesch-t, a kamara-énekesnői címmel elismert szopránt; Miguel Terekhovot, az Orosz Balett egykori balett-táncosát, az Egyesült Államok egyik jelentős egyetemi táncprogramjának, az Oklahomai Egyetem tánctagozatának megalapítóját és az első fekete operacsillagot, Camilla Williams-et búcsúztattuk.

82 éves korában otthonában érte a halál a finn karmestert, Paavo Berglund Helsinkiben február elején, néhány nappal később pedig elhunyt a világhírű katalán festő, szobrász, a kortárs európai művészet egyik legismertebb alakja, Antoni Tápies. Elizabeth Connellt, a tüdőrákban szenvedő dél-afrikai mezzoszopránt 65 éves korában érte a halál Londonban február 18-án. Szintén februárban hunyt el Bergman kedvenc színésze: a híres színpadi és filmszínészt, Erland Josephsont 88 évesen érte a halál Stockholmban. Meg kell emlékeznünk a legendás francia trombitavirtuózról, Maurice Andréról is, aki életének 78. évében, február 26-ára virradóra hunyt el a délnyugat-franciaországi Bayonne kórházában. Életének 96. évében távozott az élők sorából márciusban a Bécsi Volksoper egykori igazgatóhelyettese, a bécsi Konzervatórium opera osztályának vezető tanára, Otto Fritz. Szintén tavasszal elhunyt a Mary Poppins Oscar-díjas dalszerzője, Robert B. Sherman, akinek nevéhez olyan felejthetetlen Disney-filmzenék kötődnek még, mint A dzsungel könyve dalai vagy a Micimackó kalandjai című egész estés rajzfilm.

Életének 87. évében Szentpéterváron elhunyt az orosz balettművészet legendás alakja, Borisz Bregvadze - adta hírül márciusban a Fontanka.ru orosz hírportál. Veriano Luchetti operaénekest április 22-én érte a halál római otthonában. Május folyamán Claude Lefebvre francia zeneszerző, Carlos Fuentes mexikói író és Maria Biesu, a világ legjobb Cso-cso-szánjaként emlegetett moldovai szoprán hunyt el. A legendás bariton, Dietrich Fischer-Dieskau tíz nappal 87. születésnapja előtt a bajorországi Berg bei Starnbergben hunyt el. A II. világháború utáni időszak egyik legjelentősebb művészegyéniségéről sorra vallottak művészek, intendánsok, pályatársak. 

Az 1956-os budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny egyik díjazottját később virtuozitása miatt Madame Liszt néven emlegették világszerte: France Clidat májusban hunyt el. Ugyanekkor halt meg Pete Cosey gitáros, aki az 1970-es években dolgozott a legendás trombitás, Miles Davis elektronikus zenei formációiban. Nyáron vettünk búcsút Brigitte Engerer francia zongoraművésznőtől, Franz West osztrák képzőművésztől, Nigel Charnock angol táncos-koreográfustól, Ruggiero Ricci világhírű hegedűvirtuóztól, a 20. század Paganinijeként emlegetett muzsikustól. Tragikus hirtelenséggel hunyt el a 34 éves román zongoraművész, Michaela Ursuleasa Bécsben augusztus elején, majd néhány nappal később értesültünk arról, hogy egy Rio de Janeiró-i klinikán 67 évesen AIDS-ben elhunyt Richard Cragun, a Stuttgarti Balett egykori sztártáncosa, akit színpadi partnere és egykori élettársa a világ egyik legjobb, Rudolf Nurejevhez mérhető balettművészének nevezett. Ugyanazon a napon, augusztus 6-án Marvin Hamlisch zeneszerző-karmester is távozott az élők sorából. Az egyik legjelentősebb kortárs német zeneszerző, Hans Werner Henze októberben, nyolcvanhat éves korában távozott az élők sorából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.