Klasszikus

Akusztikusan Táncolnak a kazlak

2004.04.09. 00:00
Ajánlom
A hazai dzsessz és world music kiemelkedő tehetségű együttese a Djabe (képünkön) Táncolnak a kazlak című, tavaly megjelent albumának zenei anyagát ezúttal unplugged, azaz akusztikus változatban mutatja be a New Orleans Music Club közönségének április 14-én.

A zenekart közel tíz évvel ezelőtt alakította Égerházi Attila (gitár) és Sipos András (ének, ütőhangszerek). A Djabe név afrikai, asanti nyelven szabadságot jelent, melyre a banda zenészei hangszeres játékukkal, hangzásukkal és a legkülönfélébb stílusok bátor keverésével valóban rászolgáltak. Már az első, nevüket viselő albumukkal feltűnést keltettek a szakmában 1996-ban. Két évvel később megjelent Witchi Tai To című nagylemezükön az afrikai, dél-amerikai, arab és jávai elemeket felvonultató zenéjükbe az indián zenekultúra hatását építették be a címadó számban.

Egy kis ugrással az időben, tavaly szeptemberben a Petőfi Csarnokban surround hangzással élvezhették a jelenlévők a Djabe Táncolnak a kazlak című lemezének bemutató koncertjét. A látványt természetesen a néhai Égerházi Imre festőművész képei adták, amelyek a lemez zeneanyagát is ihlették. A zenekar gitárosának, Égerházi Attilának a főhajtásaként is felfogható ez az album, de ehhez kellettek ezek a nagyszerű zenésztársak is, akiknek zene iránti szeretete és virtuozitásuk megkapó szépségű kompozíciókat eredményezett.

A papírtokos csomagolású CD nemcsak a Djabe nemzetközi szinten is nagyra értékelt zenéjét rejti, hanem azokat a gyönyörű képeket is, amelyek a kompozíciókat ihlették. A mostani koncerten a közeljövőben megjelenő új nagylemezükről is játszanak néhány dalt. Hallhatjuk majd a zenekar új tagjának, Tóth Viktor szaxofonosnak a játékát is, akivel - legutóbbi fellépésüket látva - a Djabe tovább erősödik. Az est első részében a Peter Lipa Band muzsikál, ugyanez a "páros" szerepel majd április 15-én Békéscsabán és másnap Szolnokon is, kár lenne kihagyni ezeket a koncerteket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.