Klasszikus

Akusztikusan Táncolnak a kazlak

2004.04.09. 00:00
Ajánlom
A hazai dzsessz és world music kiemelkedő tehetségű együttese a Djabe (képünkön) Táncolnak a kazlak című, tavaly megjelent albumának zenei anyagát ezúttal unplugged, azaz akusztikus változatban mutatja be a New Orleans Music Club közönségének április 14-én.

A zenekart közel tíz évvel ezelőtt alakította Égerházi Attila (gitár) és Sipos András (ének, ütőhangszerek). A Djabe név afrikai, asanti nyelven szabadságot jelent, melyre a banda zenészei hangszeres játékukkal, hangzásukkal és a legkülönfélébb stílusok bátor keverésével valóban rászolgáltak. Már az első, nevüket viselő albumukkal feltűnést keltettek a szakmában 1996-ban. Két évvel később megjelent Witchi Tai To című nagylemezükön az afrikai, dél-amerikai, arab és jávai elemeket felvonultató zenéjükbe az indián zenekultúra hatását építették be a címadó számban.

Egy kis ugrással az időben, tavaly szeptemberben a Petőfi Csarnokban surround hangzással élvezhették a jelenlévők a Djabe Táncolnak a kazlak című lemezének bemutató koncertjét. A látványt természetesen a néhai Égerházi Imre festőművész képei adták, amelyek a lemez zeneanyagát is ihlették. A zenekar gitárosának, Égerházi Attilának a főhajtásaként is felfogható ez az album, de ehhez kellettek ezek a nagyszerű zenésztársak is, akiknek zene iránti szeretete és virtuozitásuk megkapó szépségű kompozíciókat eredményezett.

A papírtokos csomagolású CD nemcsak a Djabe nemzetközi szinten is nagyra értékelt zenéjét rejti, hanem azokat a gyönyörű képeket is, amelyek a kompozíciókat ihlették. A mostani koncerten a közeljövőben megjelenő új nagylemezükről is játszanak néhány dalt. Hallhatjuk majd a zenekar új tagjának, Tóth Viktor szaxofonosnak a játékát is, akivel - legutóbbi fellépésüket látva - a Djabe tovább erősödik. Az est első részében a Peter Lipa Band muzsikál, ugyanez a "páros" szerepel majd április 15-én Békéscsabán és másnap Szolnokon is, kár lenne kihagyni ezeket a koncerteket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.