Klasszikus

Akusztikusan Táncolnak a kazlak

2004.04.09. 00:00
Ajánlom
A hazai dzsessz és world music kiemelkedő tehetségű együttese a Djabe (képünkön) Táncolnak a kazlak című, tavaly megjelent albumának zenei anyagát ezúttal unplugged, azaz akusztikus változatban mutatja be a New Orleans Music Club közönségének április 14-én.

A zenekart közel tíz évvel ezelőtt alakította Égerházi Attila (gitár) és Sipos András (ének, ütőhangszerek). A Djabe név afrikai, asanti nyelven szabadságot jelent, melyre a banda zenészei hangszeres játékukkal, hangzásukkal és a legkülönfélébb stílusok bátor keverésével valóban rászolgáltak. Már az első, nevüket viselő albumukkal feltűnést keltettek a szakmában 1996-ban. Két évvel később megjelent Witchi Tai To című nagylemezükön az afrikai, dél-amerikai, arab és jávai elemeket felvonultató zenéjükbe az indián zenekultúra hatását építették be a címadó számban.

Egy kis ugrással az időben, tavaly szeptemberben a Petőfi Csarnokban surround hangzással élvezhették a jelenlévők a Djabe Táncolnak a kazlak című lemezének bemutató koncertjét. A látványt természetesen a néhai Égerházi Imre festőművész képei adták, amelyek a lemez zeneanyagát is ihlették. A zenekar gitárosának, Égerházi Attilának a főhajtásaként is felfogható ez az album, de ehhez kellettek ezek a nagyszerű zenésztársak is, akiknek zene iránti szeretete és virtuozitásuk megkapó szépségű kompozíciókat eredményezett.

A papírtokos csomagolású CD nemcsak a Djabe nemzetközi szinten is nagyra értékelt zenéjét rejti, hanem azokat a gyönyörű képeket is, amelyek a kompozíciókat ihlették. A mostani koncerten a közeljövőben megjelenő új nagylemezükről is játszanak néhány dalt. Hallhatjuk majd a zenekar új tagjának, Tóth Viktor szaxofonosnak a játékát is, akivel - legutóbbi fellépésüket látva - a Djabe tovább erősödik. Az est első részében a Peter Lipa Band muzsikál, ugyanez a "páros" szerepel majd április 15-én Békéscsabán és másnap Szolnokon is, kár lenne kihagyni ezeket a koncerteket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.