Klasszikus

Aláírásgyűjtés egy szekszárdi zeneiskoláért

2004.02.06. 00:00
Ajánlom
Aláírásgyűjtésbe kezdtek a helyiek Szekszárdon annak érdekében, hogy a város legrégebbi, patinás iskoláját – amely Tolna megye egyetlen ének-zene tagozatos iskolája – ne zárják be, és ne vonják össze más oktatási intézménnyel.

A Garay János Általános iskola diákjainak teljesítményét nemzetközileg elismerik. Az iskola kórusa egyebek mellett Finnországban, Dél-Af-rikában, Szlovéniában, Olaszországban is vendégszerepelt, a rajztagozatosok pedig japán és mexikói pályázatokról is hoztak el díjakat.

Jelenleg több mint négyszáz diák tanul itt. A tanulók szülei és az intézmény vezetése meglepődve vette tudomásul, hogy az iskolát – takarékossági szempontokat érvényesítve – el akarják költöztetni a városközpontból, és össze akarják vonni más intézménnyel.

Kocsis Imre Antal szekszárdi polgármester arra a kérdésre, hogy az intézményt valóban bezárják-e, azt válaszolta: ilyen döntés nem született. Az tény, hogy a városnak csaknem kilencszázmillió forinttal kell csökkentenie a működési költségeket. A többletkiadások harmadát az intézményrendszer átalakításával, költségvetésük átszervezésével lehet csökkenteni. Az önkormányzat megbízott egy külső céget azzal: vizsgálja meg a lehetséges megoldásokat. Az átvilágítás eredményei januárban kerültek a közgyűlés elé. Az egyik átszervezési lehetőség a már említett Garay és a Zrínyi általános iskola összevonása. A polgármester kijelentette: valamennyi javaslat szakmai vizsgálata után a végleges döntés február végén lesz az ügyben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.