Klasszikus

Aláírásgyűjtés egy szekszárdi zeneiskoláért

2004.02.06. 00:00
Ajánlom
Aláírásgyűjtésbe kezdtek a helyiek Szekszárdon annak érdekében, hogy a város legrégebbi, patinás iskoláját – amely Tolna megye egyetlen ének-zene tagozatos iskolája – ne zárják be, és ne vonják össze más oktatási intézménnyel.

A Garay János Általános iskola diákjainak teljesítményét nemzetközileg elismerik. Az iskola kórusa egyebek mellett Finnországban, Dél-Af-rikában, Szlovéniában, Olaszországban is vendégszerepelt, a rajztagozatosok pedig japán és mexikói pályázatokról is hoztak el díjakat.

Jelenleg több mint négyszáz diák tanul itt. A tanulók szülei és az intézmény vezetése meglepődve vette tudomásul, hogy az iskolát – takarékossági szempontokat érvényesítve – el akarják költöztetni a városközpontból, és össze akarják vonni más intézménnyel.

Kocsis Imre Antal szekszárdi polgármester arra a kérdésre, hogy az intézményt valóban bezárják-e, azt válaszolta: ilyen döntés nem született. Az tény, hogy a városnak csaknem kilencszázmillió forinttal kell csökkentenie a működési költségeket. A többletkiadások harmadát az intézményrendszer átalakításával, költségvetésük átszervezésével lehet csökkenteni. Az önkormányzat megbízott egy külső céget azzal: vizsgálja meg a lehetséges megoldásokat. Az átvilágítás eredményei januárban kerültek a közgyűlés elé. Az egyik átszervezési lehetőség a már említett Garay és a Zrínyi általános iskola összevonása. A polgármester kijelentette: valamennyi javaslat szakmai vizsgálata után a végleges döntés február végén lesz az ügyben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.