Klasszikus

Aláírásgyűjtés egy szekszárdi zeneiskoláért

2004.02.06. 00:00
Ajánlom
Aláírásgyűjtésbe kezdtek a helyiek Szekszárdon annak érdekében, hogy a város legrégebbi, patinás iskoláját – amely Tolna megye egyetlen ének-zene tagozatos iskolája – ne zárják be, és ne vonják össze más oktatási intézménnyel.

A Garay János Általános iskola diákjainak teljesítményét nemzetközileg elismerik. Az iskola kórusa egyebek mellett Finnországban, Dél-Af-rikában, Szlovéniában, Olaszországban is vendégszerepelt, a rajztagozatosok pedig japán és mexikói pályázatokról is hoztak el díjakat.

Jelenleg több mint négyszáz diák tanul itt. A tanulók szülei és az intézmény vezetése meglepődve vette tudomásul, hogy az iskolát – takarékossági szempontokat érvényesítve – el akarják költöztetni a városközpontból, és össze akarják vonni más intézménnyel.

Kocsis Imre Antal szekszárdi polgármester arra a kérdésre, hogy az intézményt valóban bezárják-e, azt válaszolta: ilyen döntés nem született. Az tény, hogy a városnak csaknem kilencszázmillió forinttal kell csökkentenie a működési költségeket. A többletkiadások harmadát az intézményrendszer átalakításával, költségvetésük átszervezésével lehet csökkenteni. Az önkormányzat megbízott egy külső céget azzal: vizsgálja meg a lehetséges megoldásokat. Az átvilágítás eredményei januárban kerültek a közgyűlés elé. Az egyik átszervezési lehetőség a már említett Garay és a Zrínyi általános iskola összevonása. A polgármester kijelentette: valamennyi javaslat szakmai vizsgálata után a végleges döntés február végén lesz az ügyben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus lemezajánló

Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenekiadónál jelent meg a Poor Clares of Arundel kóruslemeze, az apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek.
Klasszikus ajánló

Novemberben újra fiatal zenészeket hallgathatunk a Párbeszéd Házában

November 3-án folytatódik a fiatal művészek koncertsorozata: az előadáson Bach és Liszt művei is elhangzanak.
Klasszikus hír

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Klasszikus hír

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.