Klasszikus

Alec Baldwin – a hang

2009.12.15. 07:22
Ajánlom
A New York-i Filharmonikusok rádióközvetítésein A stúdió (30 Rock) sztárja a hivatalos műsorközlő.

A heti rendszerességgel jelentkező adásokban Baldwin mondja be az elhangzott zeneművek szerzőit és címeit. A munkáról a színész így nyilatkozott: WVan ebben a feladatban valami nagyon komoly és szép, ezért akarok a részese lenni. Jó egy kicsit a sok pénzzel járó, de felszínes világ helyett egy tartalmas helyen lenni. Mintha egy nagy költségvetésű film után egy nonprofit színháznál dolgoznék", és hozzátette, hogy egyébként nincs más kapcsolata a New York-iakkal, nem bérletesük, de gyakran jár koncertjeikre. Tavaly, a New Yorker magazin egyik őszi számában arról beszélt félig viccesen, hogy szívesen lenne klasszikus koncertek rádióközvetítéseinek műsorközlője. Idén októberben a Filharmonikusok egyik hangversenyén már ő olvasta fel az Új világ szimfónia műismertetését, és szilveszterkor ő fogja vezetni a - szintén közvetített - műsort. Nemrégiben 100.000 dollárt adományozott a zenekarnak, s az ellen is felszólalt, hogy az USA kormánya nem engedélyezte a zenekar kubai turnéját.

Baldwin akkor kezdett a komolyzene iránt rajongani, amikor Los Angelesben meghallgatásról meghallgatásra járt, az autórádión pedig komolyzenei adóra tekerte. Saját bevallása szerint volt, hogy azért késett a castingról, mert végig akarta hallgatni az adott darabot. Mahler-rajongóként az Egyszerűen bonyolult férfi főszerepére kötött szerződésbe még azt is bevetette, hogy el tudjon menni forgatás közben a IX. szimfónia a Staatskapelle Berlin Daniel Barenboim vezényelte előadására a Carnegie Hallba. Nagy kedvence egyébként a Solti dirigálta IX. szimfónia és Tilson Thomas Mahler-ciklusa.

Az együttműködésből mindenképp profitál a zenekar: az Emmy-díjas Baldwin, aki jövőre az Oscar-gála egyik házigazdája is lesz, neve garanciát és vonzerőt jelent olyanoknak is, akiknek a klasszikus zene esetleg nem jelentett túl sokat. A színész egyébként leszögezte, hogy zenészi vagy karmesteri babérokra nem óhajt törni annak ellenére sem, hogy rövid ideig az általános iskolában trombitálni tanult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus esterházy-kastély

Haydn szabadságra megy

A kismartoni Esterházy-kastély augusztusi piknikkoncertjén Avi Avital mandolinművész és a Haydn Filharmónai zenészei hívják olasz körútra a hallgatóságot.