Klasszikus

Alexander Markov mesterkurzust tart

2010.04.29. 11:13
Ajánlom
A világhírű hegedűművész május 3-án 16-20 óra között ingyenes kurzust tart a MÁV Szimfonikus Zenekar próbatermében.

Alexander Markov orosz származású, de már évek óta az Egyesült Államokban élő hegedűművészt immár évek óta szoros barátság köti a MÁV Szimfonikus Zenekarhoz. A 2008. évi Csajkovszkij-maratonon adott közös koncert után még ugyanabban az évben visszahívta őt a zenekar egy bérleti előadásra, ahol a Zeneakadémia Nagytermében Sibelius hegedűversenyét hallhatta tőle a közönség. Markov lenyűgöző hangszertudása és a művel való azonosulás képessége valami egészen különleges intellektussal párosult, így előadását elragadtatott ovációval és nagy szeretettel fogadták a jelenlévők. 

A meghívások sorozata idén is folytatódik, ezúttal „az ördög hegedűsének", Paganininek egyik legismertebb művét, a II., h-moll hegedűversenyt hallhatják az érdeklődők Alexander Markov tolmácsolásában május 5-én, szerdán este fél nyolctól a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a zenekar Szőke Tibor Mesterbérletének soronkövetkező előadásán. 

A nemzetközi rangú művészről Lord Yehudi Menuhin ezt írta: "Kétségtelenül az egyik legbriliánsabb és legmuzikálisabb hegedűs mindazok közül, akiket ismerek. Biztos vagyok abban is, hogy nevét örökre bejegyzi a hegedűvirtuózok könyvébe.

A Nemzetközi Paganini Hegedűverseny győzteseként, Alexander Markov a világ legkitűnőbb zenekaraival koncertezett, fellépett többek között a Philadelphia Orchestra, l'Orchestre de Paris, a Montreal Symphony, a BBC és a Detroit Symphonies és a Budapesti Fesztiválzenekar szólistájaként is. Hangversenyeit vezényelte többek között Lorin Maazel, Charles Dutoit, John Nelson, Neeme Jarvi, Sir Neville Marriner, Franz Welser-Most és Fischer Iván. A zenei közvélemény kitörő lelkesedéssel fogadta a művész Paganini-CD-jét, a 24 Caprice-szal. Az előadásról DVD film is készült, mely a Warner Vision International gondozásában jelent meg. 

A MÁV Szimfonikus Zenekar felkérésére Alexander Markov elvállalta, hogy a budapesti koncertjét megelőzően, május 3-án, hétfőn mesterkurzust tart az érdeklődőknek a zenekar próbatermében (Budapest, VIII. Múzeum utca 11., fszt. 5.), majd a kurzust követően szólókoncertet is ad a részvevőknek. A kurzuson a részvétel ingyenes! Jelentkezni  a MÁV Szimfonikus Zenekar munkatársánál, Strausz Erzsébetnél lehet a következő telefonszámon: 06 1 338-2664/21. mellék vagy e-mail-en: estrausz@mavzenekar.hu lehet.

http://www.mavzenekar.hu/
www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.