Klasszikus

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

2020.01.21. 16:10
Ajánlom
Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.

Ne mondd, hogy csak klasszikus zenét hallgatsz!

Természetesen kell hallgatni más zenét is, és szoktam is néha, azonban az életemet közrefogja és leköti a klasszikus zene, a zongorista repertoár Bachtól a kortárs zenéig. Ez a mély és igaz zene, amelyet mások mellett a nagy példaképem, Liszt Ferenc alkotott, sokkal több, mintsem elég lenne játszani a darabokat. Fontos a zenehallgatás is.

Ha én visszagondolok a tinédzserkoromra, sokat álmodoztam és sokat lázadtam, igaz, nem is lettem zongoraművész. Neked van időd ilyesmire?

A zenében sok mindent ki lehet fejezni, akár a lázadást is, ami ilyenkor, tizenévesen megjelenik az emberben. A romantikus zenében, egy Chopin-balladában, vagy Liszt műveiben, rendkívül mély érzelmek vannak.

Táplálkozni kell a hétköznapi élményekből is, az irodalomból vagy más művészeti ágakból, ugyanakkor a zene teljesen más világ, különleges törvényei vannak.

boros-misi-02-152937.jpg

Boros Misi és Bogányi Gergely (Fotó/Forrás: Boros Misi Facebook-oldala)

Azt olvastam, egészen kiskorodtól saját dallamokat alkottál a zongoránál. A zeneszerzés is érdekel?

Foglalkoztat a zeneszerzés is, apró motívumokat már írtam le papírra, de egyelőre minden időmet a hangszeres gyakorlásra fordítom. Nem is biztos, hogy megvan hozzá a készségem, de később, a felnőttkoromban talán majd megpróbálkozom vele. Most első a zongora, az a legfontosabb, hogy napi 5-6 órát gyakoroljak. Abban, hogy most gyerekből felnőtté váljak, a mentorom, Bogányi Gergely hatalmas segítség.

És van olyan, hogy csak leülsz a zongorához, és játszod, ami eszedbe jut? Csak azért kérdezem, mert Liszt Ferenc például rengeteget improvizált.

Hogy őszinte legyek, mostanában egyre ritkábban. De rendszeren hallgatom Schubert-, Liszt- vagy Chopin-impromptuit, akik ős zsenik voltak, így elemi erő nyilvánul meg műveikben. Ezek az impromptuk rögtönzések, és ez sokat elárul a szerzők képességeiről. A közeljövőben a Magyar fantáziát fogjuk Bogányi Gergely művész úrral játszani két zongorán, és abban a műben, amiként egy rapszódiában is, megjelennek az improvizációs elemek.

boros-misi-01-152923.jpg

Boros Misi (Fotó/Forrás: Boros Misi Facebook-oldala)

Hogy viszonyulsz ahhoz, ha zongora hercegének neveznek? Vagy hogy zseninek? Ezektől azért zavarba lehet jönni, nem?

Már más fázisában vagyok az életemnek, mint öt évvel ezelőtt, amikor a Virtuózokban versenyeztem. Úgy érzem, sikerül egészségesen átkerülni ebbe az újabb életszakaszba.

Egy újság címlapján neveztek „a zongora hercegének”, és ez jól hangzó szlogen, de csak szlogen. Az igazi tartalom egészen máshol rejlik, mint egy ilyen kijelentésben.

A zenében tükröződik, hogy valaki milyen ember – gondoljunk akár Mozart vagy Beethoven műveire –, de így van ez az előadóművész esetében is. Fontos, hogy milyen személyiség vagyok; azt a nyitottságot és természetességet szeretném megőrizni felnőttként is, amelyre a „zongora hercege” kifejezés utalt. A zenében is csak önmagamat szeretném adni.

BorosMisi_DancsEnikoBianka-114828.jpeg

Boros Misi (Fotó/Forrás: Dancs Enikő Bianka / Virtuózok)

Koncertkörúton járod be az országot. Várod a turnét?

Nagyon! A Virtuózok hatalmas értéke, hogy közel hozza a zenét az emberekhez az egész országban, sőt az országhatáron túl a magyarlakta vidékeken és a nemzetközi színtereken is. Nagyszerű a Müpában, a Zeneakadémián vagy külföldön fellépni, amiként különös élmény 17 városban megmutatni a közönségnek azt, aki jelenleg vagyok. Ez az énem más, mint aki öt éve voltam, és más, mint amilyen öt év múlva leszek. Eltérő műsorokat játszok, nagyszerű lehetőség számomra koncerteken előadni – és életben tartani – a repertoáromat.

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

Kapcsolódó

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.

És mi lesz öt év múlva? Illetve inkább azt kérdezem: miben gondolkodsz, ha továbbtanulásról van szó?

Jelenleg a Pécsi Művészeti Gimnázium magántanulója vagyok, zongoratanárnőm Megyimóreczné Schmidt Ildikó, aki kezdetektől foglalkozik velem. A mentorom Bogányi Gergely, az ő tanácsai nagyon meghatározók nekem. Isten adománya, hogy az életembe belépett egy ilyen világhírű művész, aki emberileg is hatalmas. A Liszt Ferenc által alapított Zeneakadémia a maga rendkívüli minőségével is kitűnő lehetőség.

Azon még gondolkodom, hogy külföldön is tanuljak-e, de hogy hosszútávon éljek ott, azt még kevésbé tudom elképzelni.

 

Itt van Boros Misi első lemeze

Kapcsolódó

Itt van Boros Misi első lemeze

A Virtuózok felfedezettje még mindig csak 13 éves, új CD-jén pedig a novemberi koncertje hallható. Ráadásul a Guardian is méltatta őt!

Boros Misi: „A zongorázáson kívül ugyanúgy csinálok mindent, mint a kortársaim”

Boros Misi: „A zongorázáson kívül ugyanúgy csinálok mindent, mint a kortársaim”

A Virtuózok augusztus 20-i margitszigeti szabadtéri színpadi koncertjének sztárvendége Bogányi Gergely lesz, aki együtt játszik az első magyar komolyzenei tehetségkutatóban a legfiatalabbak korosztályában győztes Boros Misivel. A fiú pártfogoltja és tanítványa mostani fellépő társának. Az ő közbenjárásával kapott például nemrégiben egy Bösendorfer hangversenyzongorát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.