Klasszikus

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

2020.01.21. 16:10
Ajánlom
Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.

Ne mondd, hogy csak klasszikus zenét hallgatsz!

Természetesen kell hallgatni más zenét is, és szoktam is néha, azonban az életemet közrefogja és leköti a klasszikus zene, a zongorista repertoár Bachtól a kortárs zenéig. Ez a mély és igaz zene, amelyet mások mellett a nagy példaképem, Liszt Ferenc alkotott, sokkal több, mintsem elég lenne játszani a darabokat. Fontos a zenehallgatás is.

Ha én visszagondolok a tinédzserkoromra, sokat álmodoztam és sokat lázadtam, igaz, nem is lettem zongoraművész. Neked van időd ilyesmire?

A zenében sok mindent ki lehet fejezni, akár a lázadást is, ami ilyenkor, tizenévesen megjelenik az emberben. A romantikus zenében, egy Chopin-balladában, vagy Liszt műveiben, rendkívül mély érzelmek vannak.

Táplálkozni kell a hétköznapi élményekből is, az irodalomból vagy más művészeti ágakból, ugyanakkor a zene teljesen más világ, különleges törvényei vannak.

boros-misi-02-152937.jpg

Boros Misi és Bogányi Gergely (Fotó/Forrás: Boros Misi Facebook-oldala)

Azt olvastam, egészen kiskorodtól saját dallamokat alkottál a zongoránál. A zeneszerzés is érdekel?

Foglalkoztat a zeneszerzés is, apró motívumokat már írtam le papírra, de egyelőre minden időmet a hangszeres gyakorlásra fordítom. Nem is biztos, hogy megvan hozzá a készségem, de később, a felnőttkoromban talán majd megpróbálkozom vele. Most első a zongora, az a legfontosabb, hogy napi 5-6 órát gyakoroljak. Abban, hogy most gyerekből felnőtté váljak, a mentorom, Bogányi Gergely hatalmas segítség.

És van olyan, hogy csak leülsz a zongorához, és játszod, ami eszedbe jut? Csak azért kérdezem, mert Liszt Ferenc például rengeteget improvizált.

Hogy őszinte legyek, mostanában egyre ritkábban. De rendszeren hallgatom Schubert-, Liszt- vagy Chopin-impromptuit, akik ős zsenik voltak, így elemi erő nyilvánul meg műveikben. Ezek az impromptuk rögtönzések, és ez sokat elárul a szerzők képességeiről. A közeljövőben a Magyar fantáziát fogjuk Bogányi Gergely művész úrral játszani két zongorán, és abban a műben, amiként egy rapszódiában is, megjelennek az improvizációs elemek.

boros-misi-01-152923.jpg

Boros Misi (Fotó/Forrás: Boros Misi Facebook-oldala)

Hogy viszonyulsz ahhoz, ha zongora hercegének neveznek? Vagy hogy zseninek? Ezektől azért zavarba lehet jönni, nem?

Már más fázisában vagyok az életemnek, mint öt évvel ezelőtt, amikor a Virtuózokban versenyeztem. Úgy érzem, sikerül egészségesen átkerülni ebbe az újabb életszakaszba.

Egy újság címlapján neveztek „a zongora hercegének”, és ez jól hangzó szlogen, de csak szlogen. Az igazi tartalom egészen máshol rejlik, mint egy ilyen kijelentésben.

A zenében tükröződik, hogy valaki milyen ember – gondoljunk akár Mozart vagy Beethoven műveire –, de így van ez az előadóművész esetében is. Fontos, hogy milyen személyiség vagyok; azt a nyitottságot és természetességet szeretném megőrizni felnőttként is, amelyre a „zongora hercege” kifejezés utalt. A zenében is csak önmagamat szeretném adni.

BorosMisi_DancsEnikoBianka-114828.jpeg

Boros Misi (Fotó/Forrás: Dancs Enikő Bianka / Virtuózok)

Koncertkörúton járod be az országot. Várod a turnét?

Nagyon! A Virtuózok hatalmas értéke, hogy közel hozza a zenét az emberekhez az egész országban, sőt az országhatáron túl a magyarlakta vidékeken és a nemzetközi színtereken is. Nagyszerű a Müpában, a Zeneakadémián vagy külföldön fellépni, amiként különös élmény 17 városban megmutatni a közönségnek azt, aki jelenleg vagyok. Ez az énem más, mint aki öt éve voltam, és más, mint amilyen öt év múlva leszek. Eltérő műsorokat játszok, nagyszerű lehetőség számomra koncerteken előadni – és életben tartani – a repertoáromat.

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

Kapcsolódó

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.

És mi lesz öt év múlva? Illetve inkább azt kérdezem: miben gondolkodsz, ha továbbtanulásról van szó?

Jelenleg a Pécsi Művészeti Gimnázium magántanulója vagyok, zongoratanárnőm Megyimóreczné Schmidt Ildikó, aki kezdetektől foglalkozik velem. A mentorom Bogányi Gergely, az ő tanácsai nagyon meghatározók nekem. Isten adománya, hogy az életembe belépett egy ilyen világhírű művész, aki emberileg is hatalmas. A Liszt Ferenc által alapított Zeneakadémia a maga rendkívüli minőségével is kitűnő lehetőség.

Azon még gondolkodom, hogy külföldön is tanuljak-e, de hogy hosszútávon éljek ott, azt még kevésbé tudom elképzelni.

 

Itt van Boros Misi első lemeze

Kapcsolódó

Itt van Boros Misi első lemeze

A Virtuózok felfedezettje még mindig csak 13 éves, új CD-jén pedig a novemberi koncertje hallható. Ráadásul a Guardian is méltatta őt!

Boros Misi: „A zongorázáson kívül ugyanúgy csinálok mindent, mint a kortársaim”

Boros Misi: „A zongorázáson kívül ugyanúgy csinálok mindent, mint a kortársaim”

A Virtuózok augusztus 20-i margitszigeti szabadtéri színpadi koncertjének sztárvendége Bogányi Gergely lesz, aki együtt játszik az első magyar komolyzenei tehetségkutatóban a legfiatalabbak korosztályában győztes Boros Misivel. A fiú pártfogoltja és tanítványa mostani fellépő társának. Az ő közbenjárásával kapott például nemrégiben egy Bösendorfer hangversenyzongorát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Színház

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Vizuál

Elárverezik Katharine Hepburn Howard Hughesnak írott szerelmesleveleit

Hughes és Hepburn romantikus kapcsolata másfél évig tartott. Nem házasodtak össze, de szerelmi történetük nagy port kavart annak idején Hollywoodban, és a 2004-ben bemutatott Aviátor című filmben is megörökítették.
Jazz/World

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét lesz OrgonaPont koncertsorozat és Orgonák éjszakája

Augusztusban tizenkét városban rendezi meg a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncertsorozatot, augusztus 8-án pedig második alkalommal tartják meg az Orgonák éjszakáját.
Klasszikus galéria

Koncertek erdőben és tavon

A hétvégén több szabadtéri koncertet is adtak. Gyönyörű képeket mutatunk az eseményekről készült galériánkban.
Klasszikus rácz ödön

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Klasszikus beszámoló

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus magazin

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.