Klasszikus

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

2020.01.21. 16:10
Ajánlom
Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.

Ne mondd, hogy csak klasszikus zenét hallgatsz!

Természetesen kell hallgatni más zenét is, és szoktam is néha, azonban az életemet közrefogja és leköti a klasszikus zene, a zongorista repertoár Bachtól a kortárs zenéig. Ez a mély és igaz zene, amelyet mások mellett a nagy példaképem, Liszt Ferenc alkotott, sokkal több, mintsem elég lenne játszani a darabokat. Fontos a zenehallgatás is.

Ha én visszagondolok a tinédzserkoromra, sokat álmodoztam és sokat lázadtam, igaz, nem is lettem zongoraművész. Neked van időd ilyesmire?

A zenében sok mindent ki lehet fejezni, akár a lázadást is, ami ilyenkor, tizenévesen megjelenik az emberben. A romantikus zenében, egy Chopin-balladában, vagy Liszt műveiben, rendkívül mély érzelmek vannak.

Táplálkozni kell a hétköznapi élményekből is, az irodalomból vagy más művészeti ágakból, ugyanakkor a zene teljesen más világ, különleges törvényei vannak.

boros-misi-02-152937.jpg

Boros Misi és Bogányi Gergely (Fotó/Forrás: Boros Misi Facebook-oldala)

Azt olvastam, egészen kiskorodtól saját dallamokat alkottál a zongoránál. A zeneszerzés is érdekel?

Foglalkoztat a zeneszerzés is, apró motívumokat már írtam le papírra, de egyelőre minden időmet a hangszeres gyakorlásra fordítom. Nem is biztos, hogy megvan hozzá a készségem, de később, a felnőttkoromban talán majd megpróbálkozom vele. Most első a zongora, az a legfontosabb, hogy napi 5-6 órát gyakoroljak. Abban, hogy most gyerekből felnőtté váljak, a mentorom, Bogányi Gergely hatalmas segítség.

És van olyan, hogy csak leülsz a zongorához, és játszod, ami eszedbe jut? Csak azért kérdezem, mert Liszt Ferenc például rengeteget improvizált.

Hogy őszinte legyek, mostanában egyre ritkábban. De rendszeren hallgatom Schubert-, Liszt- vagy Chopin-impromptuit, akik ős zsenik voltak, így elemi erő nyilvánul meg műveikben. Ezek az impromptuk rögtönzések, és ez sokat elárul a szerzők képességeiről. A közeljövőben a Magyar fantáziát fogjuk Bogányi Gergely művész úrral játszani két zongorán, és abban a műben, amiként egy rapszódiában is, megjelennek az improvizációs elemek.

boros-misi-01-152923.jpg

Boros Misi (Fotó/Forrás: Boros Misi Facebook-oldala)

Hogy viszonyulsz ahhoz, ha zongora hercegének neveznek? Vagy hogy zseninek? Ezektől azért zavarba lehet jönni, nem?

Már más fázisában vagyok az életemnek, mint öt évvel ezelőtt, amikor a Virtuózokban versenyeztem. Úgy érzem, sikerül egészségesen átkerülni ebbe az újabb életszakaszba.

Egy újság címlapján neveztek „a zongora hercegének”, és ez jól hangzó szlogen, de csak szlogen. Az igazi tartalom egészen máshol rejlik, mint egy ilyen kijelentésben.

A zenében tükröződik, hogy valaki milyen ember – gondoljunk akár Mozart vagy Beethoven műveire –, de így van ez az előadóművész esetében is. Fontos, hogy milyen személyiség vagyok; azt a nyitottságot és természetességet szeretném megőrizni felnőttként is, amelyre a „zongora hercege” kifejezés utalt. A zenében is csak önmagamat szeretném adni.

BorosMisi_DancsEnikoBianka-114828.jpeg

Boros Misi (Fotó/Forrás: Dancs Enikő Bianka / Virtuózok)

Koncertkörúton járod be az országot. Várod a turnét?

Nagyon! A Virtuózok hatalmas értéke, hogy közel hozza a zenét az emberekhez az egész országban, sőt az országhatáron túl a magyarlakta vidékeken és a nemzetközi színtereken is. Nagyszerű a Müpában, a Zeneakadémián vagy külföldön fellépni, amiként különös élmény 17 városban megmutatni a közönségnek azt, aki jelenleg vagyok. Ez az énem más, mint aki öt éve voltam, és más, mint amilyen öt év múlva leszek. Eltérő műsorokat játszok, nagyszerű lehetőség számomra koncerteken előadni – és életben tartani – a repertoáromat.

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

Kapcsolódó

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.

És mi lesz öt év múlva? Illetve inkább azt kérdezem: miben gondolkodsz, ha továbbtanulásról van szó?

Jelenleg a Pécsi Művészeti Gimnázium magántanulója vagyok, zongoratanárnőm Megyimóreczné Schmidt Ildikó, aki kezdetektől foglalkozik velem. A mentorom Bogányi Gergely, az ő tanácsai nagyon meghatározók nekem. Isten adománya, hogy az életembe belépett egy ilyen világhírű művész, aki emberileg is hatalmas. A Liszt Ferenc által alapított Zeneakadémia a maga rendkívüli minőségével is kitűnő lehetőség.

Azon még gondolkodom, hogy külföldön is tanuljak-e, de hogy hosszútávon éljek ott, azt még kevésbé tudom elképzelni.

 

Itt van Boros Misi első lemeze

Kapcsolódó

Itt van Boros Misi első lemeze

A Virtuózok felfedezettje még mindig csak 13 éves, új CD-jén pedig a novemberi koncertje hallható. Ráadásul a Guardian is méltatta őt!

Boros Misi: „A zongorázáson kívül ugyanúgy csinálok mindent, mint a kortársaim”

Boros Misi: „A zongorázáson kívül ugyanúgy csinálok mindent, mint a kortársaim”

A Virtuózok augusztus 20-i margitszigeti szabadtéri színpadi koncertjének sztárvendége Bogányi Gergely lesz, aki együtt játszik az első magyar komolyzenei tehetségkutatóban a legfiatalabbak korosztályában győztes Boros Misivel. A fiú pártfogoltja és tanítványa mostani fellépő társának. Az ő közbenjárásával kapott például nemrégiben egy Bösendorfer hangversenyzongorát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.