Klasszikus

Alina Ibragimova a Nemzeti Filharmonikusokkal lép fel

2016.05.09. 16:12
Ajánlom
Az orosz és az európai hegedűsiskola találkozásának lehetnek fültanúi azok, akik részt vesznek a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén a Müpában. Alina Ibragimova hegedűművész vendégszereplésével, Kocsis Zoltán vezényletével Bartók és Dvořák művek hangzanak majd el.

„...Alina Ibragimova vadmacska-temperamentuma, valamint makulátlan technikája, zenei intelligenciája és sokoldalúsága már-már a tavalyi fesztivál kereteit is szétfeszítette...” - írta Malina János a Revizor online oldalán a baskír származású művésznőről egy korábbi kritikában.

Alina Ibragimova

Alina Ibragimova

A művésznőt május 12-én a Nemzeti Filharmonikusok látják vendégül és adnak vele koncertet a Müpában.

Alina Ibragimova muzsikus szülei révén Londonban nevelkedett, ötévesen a Gnyeszin Intézetben tanult, tizenévesen lett a Yehudi Menuhin School növendéke. Az intézmény legendás névadója vele lépett fel egyik utolsó koncertjén. Ibragimova művészetében az orosz és az európai hegedűs iskola hagyományai ötvöződnek, Bartók II. hegedűversenye Kocsis Zoltán vezényletével többek között ezért is ígérkezik igazi csemegének.

A 20. század klasszikusának alkotása mellett a cseh romantikus nemzeti zene emblematikus alakjának kompozíciói szólalnak meg, így a ritkán hallható III. szimfónia. Bár Dvořák egy éles késsel olyan akkurátusan kivakarta a címoldalról a szimfónia pontos keletkezési dátumát, hogy azt ma már lehetetlen rekonstruálni, a háromtételes művet 1873-ban fejezte be, a bemutatót Smetana vezényelte.

Alina Ibragimova: "Szeretem, ha a hegedűm kiszámíthatatlan"

Alina Ibragimova orosz hegedűművész fiatal kora ellenére együtt dolgozott már a Gidon Kremer vezette Kremerata Balticával és olyan karmesterek vezették játékát, mint Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner vagy Paavo Järvi. Számos jelentős európai koncertteremben megfordult már és pár éve fellépett a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon is.  

A hegedűversenyt keretező szláv táncok a cseh mester "magyar rapszódiái" vagy inkább "magyar táncai", hiszen Johannes Brahms híres sorozata ihlette azokat. Dvořák két gyűjteményt komponált, tulajdonképpen hasonló elvet követve, mint ahogyan Bartók is tette a Hegedűversenyben: nem az eredeti népi dallamokat dolgozta fel vagy emelte át a kompozíciókba, hanem a dallamokat mintegy átszűrve használta fel, ezzel a cseh zene esszenciáját adva a méltán népszerű tételekben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.