Klasszikus

Alina Ibragimova a Nemzeti Filharmonikusokkal lép fel

2016.05.09. 16:12
Ajánlom
Az orosz és az európai hegedűsiskola találkozásának lehetnek fültanúi azok, akik részt vesznek a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén a Müpában. Alina Ibragimova hegedűművész vendégszereplésével, Kocsis Zoltán vezényletével Bartók és Dvořák művek hangzanak majd el.

„...Alina Ibragimova vadmacska-temperamentuma, valamint makulátlan technikája, zenei intelligenciája és sokoldalúsága már-már a tavalyi fesztivál kereteit is szétfeszítette...” - írta Malina János a Revizor online oldalán a baskír származású művésznőről egy korábbi kritikában.

Alina Ibragimova

Alina Ibragimova

A művésznőt május 12-én a Nemzeti Filharmonikusok látják vendégül és adnak vele koncertet a Müpában.

Alina Ibragimova muzsikus szülei révén Londonban nevelkedett, ötévesen a Gnyeszin Intézetben tanult, tizenévesen lett a Yehudi Menuhin School növendéke. Az intézmény legendás névadója vele lépett fel egyik utolsó koncertjén. Ibragimova művészetében az orosz és az európai hegedűs iskola hagyományai ötvöződnek, Bartók II. hegedűversenye Kocsis Zoltán vezényletével többek között ezért is ígérkezik igazi csemegének.

A 20. század klasszikusának alkotása mellett a cseh romantikus nemzeti zene emblematikus alakjának kompozíciói szólalnak meg, így a ritkán hallható III. szimfónia. Bár Dvořák egy éles késsel olyan akkurátusan kivakarta a címoldalról a szimfónia pontos keletkezési dátumát, hogy azt ma már lehetetlen rekonstruálni, a háromtételes művet 1873-ban fejezte be, a bemutatót Smetana vezényelte.

Alina Ibragimova: "Szeretem, ha a hegedűm kiszámíthatatlan"

Alina Ibragimova orosz hegedűművész fiatal kora ellenére együtt dolgozott már a Gidon Kremer vezette Kremerata Balticával és olyan karmesterek vezették játékát, mint Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner vagy Paavo Järvi. Számos jelentős európai koncertteremben megfordult már és pár éve fellépett a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon is.  

A hegedűversenyt keretező szláv táncok a cseh mester "magyar rapszódiái" vagy inkább "magyar táncai", hiszen Johannes Brahms híres sorozata ihlette azokat. Dvořák két gyűjteményt komponált, tulajdonképpen hasonló elvet követve, mint ahogyan Bartók is tette a Hegedűversenyben: nem az eredeti népi dallamokat dolgozta fel vagy emelte át a kompozíciókba, hanem a dallamokat mintegy átszűrve használta fel, ezzel a cseh zene esszenciáját adva a méltán népszerű tételekben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Tóth-Vajna Zsombor kapta a Bach Mindenkinek Fesztivál díját

A fiatal billentyűs művész tegnap vette át az elismerést.
Klasszikus magazin

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Klasszikus magazin

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.