Klasszikus

Alina Ibragimova a Nemzeti Filharmonikusokkal lép fel

2016.05.09. 16:12
Ajánlom
Az orosz és az európai hegedűsiskola találkozásának lehetnek fültanúi azok, akik részt vesznek a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén a Müpában. Alina Ibragimova hegedűművész vendégszereplésével, Kocsis Zoltán vezényletével Bartók és Dvořák művek hangzanak majd el.

„...Alina Ibragimova vadmacska-temperamentuma, valamint makulátlan technikája, zenei intelligenciája és sokoldalúsága már-már a tavalyi fesztivál kereteit is szétfeszítette...” - írta Malina János a Revizor online oldalán a baskír származású művésznőről egy korábbi kritikában.

Alina Ibragimova

Alina Ibragimova

A művésznőt május 12-én a Nemzeti Filharmonikusok látják vendégül és adnak vele koncertet a Müpában.

Alina Ibragimova muzsikus szülei révén Londonban nevelkedett, ötévesen a Gnyeszin Intézetben tanult, tizenévesen lett a Yehudi Menuhin School növendéke. Az intézmény legendás névadója vele lépett fel egyik utolsó koncertjén. Ibragimova művészetében az orosz és az európai hegedűs iskola hagyományai ötvöződnek, Bartók II. hegedűversenye Kocsis Zoltán vezényletével többek között ezért is ígérkezik igazi csemegének.

A 20. század klasszikusának alkotása mellett a cseh romantikus nemzeti zene emblematikus alakjának kompozíciói szólalnak meg, így a ritkán hallható III. szimfónia. Bár Dvořák egy éles késsel olyan akkurátusan kivakarta a címoldalról a szimfónia pontos keletkezési dátumát, hogy azt ma már lehetetlen rekonstruálni, a háromtételes művet 1873-ban fejezte be, a bemutatót Smetana vezényelte.

Alina Ibragimova: "Szeretem, ha a hegedűm kiszámíthatatlan"

Alina Ibragimova orosz hegedűművész fiatal kora ellenére együtt dolgozott már a Gidon Kremer vezette Kremerata Balticával és olyan karmesterek vezették játékát, mint Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner vagy Paavo Järvi. Számos jelentős európai koncertteremben megfordult már és pár éve fellépett a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon is.  

A hegedűversenyt keretező szláv táncok a cseh mester "magyar rapszódiái" vagy inkább "magyar táncai", hiszen Johannes Brahms híres sorozata ihlette azokat. Dvořák két gyűjteményt komponált, tulajdonképpen hasonló elvet követve, mint ahogyan Bartók is tette a Hegedűversenyben: nem az eredeti népi dallamokat dolgozta fel vagy emelte át a kompozíciókba, hanem a dallamokat mintegy átszűrve használta fel, ezzel a cseh zene esszenciáját adva a méltán népszerű tételekben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.