Klasszikus

Alkotó sérültek műhelye

2004.06.28. 00:00
Ajánlom
A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület (MSMME) július 2–5. között Szolnokon rendezi meg XVII. Országos Kulturális Fesztiválját, amelyre 66 magyarországi oktatási és szociális intézményből, továbbá ausztriai intézményekből 1253 résztvevőt várnak 150 produkcióval – tájékoztatott Asztalos Zsolt ügyvezető igazgató.

Az 1994-ben létrejött egyesület célja, hogy megteremtse a családban, valamint az intézményekben élő vagy oda bejáró fogyatékosok számára annak lehetőségét, hogy segítse számukra az egyes művészeti ágak megismerését, és a nyilvános szereplés lehetőségét kínálja számukra, ezzel is segítve az értelmileg sérült személyek önkifejezését, társadalmi beilleszkedését. Az országos kulturális fesztivált évente megrendezik a néptánc, a népdal, társastánc, a vers- és prózamondás, a színjátszás, a bábjáték és a hangszeres zene kategóriájában. Eger, Debrecen, Szekszárd, Gyöngyös, Nagykanizsa, Veszprém és Székesfehérvár után az idén Szolnok lesz a fesztivál házigazdája.

A kiegészítő rendezvények között helyet kap egy a fogyatékos művészek munkáit bemutató országos ipar- és képzőművészeti kiállítás, az egyesület 10 évét átfogó és ismertető szakmatörténeti kiállítás, a sérült művészek által összeállított bélyeg- és képeslap-kiállítás, valamint a fogyatékosság és a művészet kapcsolatát elemző országos szakmai konferencia.

A fesztivál július 2-án, pénteken 10 órakor, az Alföldi Olajbányász Fúvószenekar, valamint a Szolnoki Mazsorett- és Zászlóforgató Csoport bemutatóját követően ünnepélyes megnyitóval kezdődik. A Nemzeti Színkottás Zenekar nyitóképe után kezdődnek az értelmileg sérültek szakmai értékeléssel összekötött művészeti bemutatói, amelyek vasárnap délutánig tartanak a városi művelődési és zenei központban, illetve a Hild téren felállított szabadtéri színpadon, majd esti szórakoztató műsorok következnek koncertekkel. A kulturális fesztivál ünnepélyes záróprogramját július 5-én, hétfőn délelőtt tartják a Tisza Táncegyüttes fellépésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.