Klasszikus

Alkotó sérültek műhelye

2004.06.28. 00:00
Ajánlom
A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület (MSMME) július 2–5. között Szolnokon rendezi meg XVII. Országos Kulturális Fesztiválját, amelyre 66 magyarországi oktatási és szociális intézményből, továbbá ausztriai intézményekből 1253 résztvevőt várnak 150 produkcióval – tájékoztatott Asztalos Zsolt ügyvezető igazgató.

Az 1994-ben létrejött egyesület célja, hogy megteremtse a családban, valamint az intézményekben élő vagy oda bejáró fogyatékosok számára annak lehetőségét, hogy segítse számukra az egyes művészeti ágak megismerését, és a nyilvános szereplés lehetőségét kínálja számukra, ezzel is segítve az értelmileg sérült személyek önkifejezését, társadalmi beilleszkedését. Az országos kulturális fesztivált évente megrendezik a néptánc, a népdal, társastánc, a vers- és prózamondás, a színjátszás, a bábjáték és a hangszeres zene kategóriájában. Eger, Debrecen, Szekszárd, Gyöngyös, Nagykanizsa, Veszprém és Székesfehérvár után az idén Szolnok lesz a fesztivál házigazdája.

A kiegészítő rendezvények között helyet kap egy a fogyatékos művészek munkáit bemutató országos ipar- és képzőművészeti kiállítás, az egyesület 10 évét átfogó és ismertető szakmatörténeti kiállítás, a sérült művészek által összeállított bélyeg- és képeslap-kiállítás, valamint a fogyatékosság és a művészet kapcsolatát elemző országos szakmai konferencia.

A fesztivál július 2-án, pénteken 10 órakor, az Alföldi Olajbányász Fúvószenekar, valamint a Szolnoki Mazsorett- és Zászlóforgató Csoport bemutatóját követően ünnepélyes megnyitóval kezdődik. A Nemzeti Színkottás Zenekar nyitóképe után kezdődnek az értelmileg sérültek szakmai értékeléssel összekötött művészeti bemutatói, amelyek vasárnap délutánig tartanak a városi művelődési és zenei központban, illetve a Hild téren felállított szabadtéri színpadon, majd esti szórakoztató műsorok következnek koncertekkel. A kulturális fesztivál ünnepélyes záróprogramját július 5-én, hétfőn délelőtt tartják a Tisza Táncegyüttes fellépésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.