Klasszikus

Állami pénzből újítják fel a Mátyás-templomot

2004.07.08. 00:00
Ajánlom
Teljes egészében az államnak kell vállalnia a budavári Mátyás-templom helyreállításának költségeit, mivel - miként Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a kulturális minisztériumhoz is eljuttatott levelében írta - az egyház sem a tervezésre, sem a munkálatokra nem tud pénzt áldozni. Ugyanebben a levélben a bíboros információink szerint azt is kifejti: nem ért egyet a templomtér föld alatti kibővítésével és a közönségforgalmi funkciók ottani elhelyezésével, ezért csak a műemlék-rekonstrukcióra ad engedélyt.

Mátyás-templomot 1999-ben adta vissza a főváros a katolikus egyháznak. A műemlék már akkor igen leromlott állapotban volt, és az azóta eltelt idő alatt csak kisebb munkálatokra nyílt lehetőség. Annak érdekében, hogy forrást teremtsenek az üzemeltetésre, az állagmegóvásra és a rekonstrukció előkészítésére, 2001-ben bevezették a belépti díjat. Az ebből származó bevételből az egyház elkészíttette a helyreállítás és bővítés terveit. Az elképzelésnek megfelelően a templom körül, a Szentháromság tér szintje alatt kívánták elhelyezni a múzeumot, a raktárt, a jegypénztárt, az ajándéktárgy-üzletet és a mosdókat, hogy így is tehermentesíthessék a szakrális tereket.

Tavaly szeptemberben, amikor a homlokzat romlása miatt életvédelmi rácsokat helyeztek el a templom bejáratai fölött, a kulturális tárca közleményben tudatta: a minisztérium "kiemelt szerepet kíván vállalni az épület rekonstrukciójában". Decemberben Medgyessy Péter miniszterelnök jelentette be, hogy 2004-ben az állam 1,7 milliárd forintot ad a műemlék felújítására. Kormányzati nyilatkozatok szerint ez az összeg azóta is rendelkezésre áll a költségvetésben. A kulturális tárca képviselői 2004 elején kezdtek tárgyalásokat a katolikus egyházzal a finanszírozás részleteiről: ebben a folyamatban hozott fordulatot Erdő Péter bíboros levele, amelyben leszögezte, hogy az egyház nem engedélyezi a bővítést, és nincs módja hozzájárulni a terveztetés és a rekonstrukció jelentette kiadásokhoz.

Lapunk úgy értesült, az új helyzetben jelentősen csökkennek ugyan a várható költségek - a hatmilliárdra becsült öszszeg akár a felére is apadhat -, de a fordulat vissza is veti a már megindult munkát. Az idő viszont sürget, hiszen októberben lejár a Mátyás-templomra korábban kiadott elvi építési engedély. Információink szerint a megváltozott helyzetben az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurációs Központot bízzák meg a rekonstrukció megtervezésével, ősszel pedig megkezdődik a veszélyelhárítás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.