Klasszikus

Állami pénzből újítják fel a Mátyás-templomot

2004.07.08. 00:00
Ajánlom
Teljes egészében az államnak kell vállalnia a budavári Mátyás-templom helyreállításának költségeit, mivel - miként Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a kulturális minisztériumhoz is eljuttatott levelében írta - az egyház sem a tervezésre, sem a munkálatokra nem tud pénzt áldozni. Ugyanebben a levélben a bíboros információink szerint azt is kifejti: nem ért egyet a templomtér föld alatti kibővítésével és a közönségforgalmi funkciók ottani elhelyezésével, ezért csak a műemlék-rekonstrukcióra ad engedélyt.

Mátyás-templomot 1999-ben adta vissza a főváros a katolikus egyháznak. A műemlék már akkor igen leromlott állapotban volt, és az azóta eltelt idő alatt csak kisebb munkálatokra nyílt lehetőség. Annak érdekében, hogy forrást teremtsenek az üzemeltetésre, az állagmegóvásra és a rekonstrukció előkészítésére, 2001-ben bevezették a belépti díjat. Az ebből származó bevételből az egyház elkészíttette a helyreállítás és bővítés terveit. Az elképzelésnek megfelelően a templom körül, a Szentháromság tér szintje alatt kívánták elhelyezni a múzeumot, a raktárt, a jegypénztárt, az ajándéktárgy-üzletet és a mosdókat, hogy így is tehermentesíthessék a szakrális tereket.

Tavaly szeptemberben, amikor a homlokzat romlása miatt életvédelmi rácsokat helyeztek el a templom bejáratai fölött, a kulturális tárca közleményben tudatta: a minisztérium "kiemelt szerepet kíván vállalni az épület rekonstrukciójában". Decemberben Medgyessy Péter miniszterelnök jelentette be, hogy 2004-ben az állam 1,7 milliárd forintot ad a műemlék felújítására. Kormányzati nyilatkozatok szerint ez az összeg azóta is rendelkezésre áll a költségvetésben. A kulturális tárca képviselői 2004 elején kezdtek tárgyalásokat a katolikus egyházzal a finanszírozás részleteiről: ebben a folyamatban hozott fordulatot Erdő Péter bíboros levele, amelyben leszögezte, hogy az egyház nem engedélyezi a bővítést, és nincs módja hozzájárulni a terveztetés és a rekonstrukció jelentette kiadásokhoz.

Lapunk úgy értesült, az új helyzetben jelentősen csökkennek ugyan a várható költségek - a hatmilliárdra becsült öszszeg akár a felére is apadhat -, de a fordulat vissza is veti a már megindult munkát. Az idő viszont sürget, hiszen októberben lejár a Mátyás-templomra korábban kiadott elvi építési engedély. Információink szerint a megváltozott helyzetben az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurációs Központot bízzák meg a rekonstrukció megtervezésével, ősszel pedig megkezdődik a veszélyelhárítás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Zenés színház

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Vizuál

Tarantino nem nyert semmit Cannes-ban

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezőnek egy munkanélküli családról forgatott Élősködők című komikus thrillere érdemelte ki szombat este az Alejandro González Inárritu mexikói rendező vezette zsűritől az Arany Pálmát a 72. cannes-i fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Felemelő érzés együtt játszani a gyerekekkel” - Interjú Rolla Jánossal

A Partitúra legújabb adása Pannonhalmára kalauzol el. Rolla János Kossuth-díjas hegedűművészt ezer szál köti az apátsághoz, az atyák barátságáról, az apátsági pincészet borairól, a templomi koncertekről és a zeneakadémiai életről is beszélgettünk.
Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.