Klasszikus

Állami pénzből újítják fel a Mátyás-templomot

2004.07.08. 00:00
Ajánlom
Teljes egészében az államnak kell vállalnia a budavári Mátyás-templom helyreállításának költségeit, mivel - miként Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a kulturális minisztériumhoz is eljuttatott levelében írta - az egyház sem a tervezésre, sem a munkálatokra nem tud pénzt áldozni. Ugyanebben a levélben a bíboros információink szerint azt is kifejti: nem ért egyet a templomtér föld alatti kibővítésével és a közönségforgalmi funkciók ottani elhelyezésével, ezért csak a műemlék-rekonstrukcióra ad engedélyt.

Mátyás-templomot 1999-ben adta vissza a főváros a katolikus egyháznak. A műemlék már akkor igen leromlott állapotban volt, és az azóta eltelt idő alatt csak kisebb munkálatokra nyílt lehetőség. Annak érdekében, hogy forrást teremtsenek az üzemeltetésre, az állagmegóvásra és a rekonstrukció előkészítésére, 2001-ben bevezették a belépti díjat. Az ebből származó bevételből az egyház elkészíttette a helyreállítás és bővítés terveit. Az elképzelésnek megfelelően a templom körül, a Szentháromság tér szintje alatt kívánták elhelyezni a múzeumot, a raktárt, a jegypénztárt, az ajándéktárgy-üzletet és a mosdókat, hogy így is tehermentesíthessék a szakrális tereket.

Tavaly szeptemberben, amikor a homlokzat romlása miatt életvédelmi rácsokat helyeztek el a templom bejáratai fölött, a kulturális tárca közleményben tudatta: a minisztérium "kiemelt szerepet kíván vállalni az épület rekonstrukciójában". Decemberben Medgyessy Péter miniszterelnök jelentette be, hogy 2004-ben az állam 1,7 milliárd forintot ad a műemlék felújítására. Kormányzati nyilatkozatok szerint ez az összeg azóta is rendelkezésre áll a költségvetésben. A kulturális tárca képviselői 2004 elején kezdtek tárgyalásokat a katolikus egyházzal a finanszírozás részleteiről: ebben a folyamatban hozott fordulatot Erdő Péter bíboros levele, amelyben leszögezte, hogy az egyház nem engedélyezi a bővítést, és nincs módja hozzájárulni a terveztetés és a rekonstrukció jelentette kiadásokhoz.

Lapunk úgy értesült, az új helyzetben jelentősen csökkennek ugyan a várható költségek - a hatmilliárdra becsült öszszeg akár a felére is apadhat -, de a fordulat vissza is veti a már megindult munkát. Az idő viszont sürget, hiszen októberben lejár a Mátyás-templomra korábban kiadott elvi építési engedély. Információink szerint a megváltozott helyzetben az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurációs Központot bízzák meg a rekonstrukció megtervezésével, ősszel pedig megkezdődik a veszélyelhárítás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.