Klasszikus

Állj csak meg, tiéd az Avery Fisher-díj!

2008.11.21. 00:00
Ajánlom
Gil Shaham hegedűművész november 20-án a New York-i Lincoln Centerben adott koncertje végén már a kijárat felé tartott, amikor Gustavo Dudamel a közönségből utána kiáltott: "Állj meg, barátom! De jó, hogy látlak, engem ért a megtiszteltetés, hogy közöljem: te nyerted a 2008-as Avery Fisher-díjat."

Az izraeli-amerikai hegedűművész Sarasate-estjét a PBS tévéállomás élőben közvetítette, így azt is Amerika-szerte láthatták, amint a 37 éves zenész hátralépett és alig jutott szóhoz az örömtől. Avery Fisher 1974-ben alapította az egyik legrangosabb zenei díjat, amely 75 ezer dollár pénzjutalommal jár. Shaham így olyan művészekhez csatlakozott, mint Joshua Bell, Yefim Bronfman, Emanuel Ax, Murray Perahia, Midori vagy Sarah Chang.

Gil Shaham már kilencévesen Isaac Stern, Nathan Milstein és Henryk Szeryng előtt játszott, később pedig Dorothy DeLay növendéke lett. 11 évesen már a Zubin Mehta vezette Izraeli Filhamonikusokkal adott koncertet, később pedig rendszeresen ugrott be virtuóz hegedűsök helyett. 1989-ben, még gimnazistaként debütált a Londoni Szimfonikusokkal, amikor Itzhak Perlman helyett játszotta Bruch és Sibelius hegedűversenyeit, a nemzetközi hírnév ezután következett.

Rendszeresen lép fel a világ vezető zenekaraival, köztük a New York-i, a Berlini és a Bécsi Filharmonikusokkal, vagy a Chicagói és a Bostoni Szimfonikusokkal. Több mint húsz lemezfelvételt készített a Deutsche Grammophonnal, majd saját lemezcéget alapított Canary néven. André Previnnel közös lemezéért Grammy-díjat kapott, de már az Avery Fisher-díj előtt más elismerésekben is részesült, mint a Grand Prix du Dsques, a Ritmo-díj, vagy a Cannes-i Klasszikus Díj.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.