Klasszikus

Álmok után Jövőkép

2004.02.04. 00:00
Ajánlom
A Millenáris Park új tulajdonosa a Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM)lett, igy egy kézbe került a Park tulajdonosa és kezelője. A közeljövőben megnyílik az informatikán és a jövő technológiáin alapuló interaktív Jövőkép című kiállítás. A Millenáris Park a későbbiekben a Jövő Háza nevű intézménnyé alakul majd át, mely arra hivatott, hogy bemutassa az információs társadalom vívmányait és azokat a technológiai újításokat, amelyek alapvetően meghatározzák az emberek életét a XXI. században.

1999-ben döntött úgy a kormány, hogy a Ganz Villamossági Művek területén bonyolítja le a millenniumi ünnepségeket. A közbeszerzési eljárásokat elkerülendő a több, mint 8 milliárd forintba kerülő építkezések lebonyolítására létrehozták az egyszemélyes Kisrókus 2000 Kft.-t. Az építkezések 2001 nyarán befejeződtek, ám a millenniumi eseményeknek nem ez lett a helyszíne. Az egész terület tulajdonosa az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Kisrókus 2000 Kft. lett, amely csak 2002. december 31-ig, illetve a Millenniumi ünnepségek végéig adta át a Millenáris Kht.-nak a területet. A kormányváltás után megindul a vizsgálat az egykori menedzsment ellen, a társaság jelenlegi ügyvezetője különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés büntette és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt tett ismeretlen tettes ellen tett feljelentést még 2002 szeptemberében. Azóta valamennyi ügyben megszüntették a nyomozást, s formai okok miatt a pótmagánvád lehetőségével sem élhet a társaság, miután a bíróság szerint nem nyújtotta be időben a kérelmét.

A hosszas jogi huzavona mellet azonban a kormánynak gondoskodni kellett a park jövőjéről. Nemrégiben került nyilvánosságra, hogy a Millenáris új tulajdonosa a Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) lesz. Derdák András a Millenáris művészeti vezetője üdvözölte a döntést, különösen azért, mert így most egy kézbe került a Park tulajdonosa és kezelője, mely növeli a hatékonyságot. A Millenáris Kht. alapító jogainak átvételével az IHM megkapta a Millenáris Kht. működéséhez kapcsolódó célelőirányzatot, amelyet saját forrásaiból kiegészít, így áll össze a Millenáris Kht. 2004-es évi költségvetése. A pénzügyi támogatás mértéke és ütemezése a 2004-es részletes költségvetés elfogadását követően lesz meghatározható - tudtuk meg Kertész László miniszteri biztostól.

Az IHM tervei között szerepel az informatikán és a jövő technológiáin alapuló interaktív kiállítás megalkotása. A Jövőkép munkacímű kiállítás létrehozása lesz az első mérföldköve a Millenáris Park továbbfejlesztéséről szóló koncepció megvalósításának, mely a kormány ugynevezett Európa-tervében is szerepel. A kiállítás megvalósításához kapcsolódó szakértői egyeztetések elkezdődtek, a kapcsolódó pontos költségvetés, pályázatok és közbeszerzések kidolgozása folyamatban van - hangsúlyozta Kertész László.

Tudomásunk szerint a Millenáris Park a későbbiekben a Jövő Háza nevű intézménnyé alakul át, mely arra hivatott, hogy bemutassa az információs társadalom vívmányait és azokat a technológiai újításokat, amelyek alapvetően meghatározzák az emberek életét a XXI. században. A Jövő Háza helyet ad az információs társadalom kialakításában szerepet vállaló kezdeményezéseknek, intézményeknek és egyben lehetőséget biztosít a nagyközönségnek a Nemzeti Digitális Adattár megismeréséhez is. Az előzetes szakértői munka során feltárásra kerültek azok a nemzetközi és hazai minták, előzmények, amelyek hasznosak lehetnek a létesítmény kialakításánál. A programhoz kapcsolható főbb nemzetközi kezdeményezések a tudományos múzeumok, a médiaművészeti központok, a kutatás-fejlesztési központok és a technológiai cégek által létrehozott szórakoztató központok. A program megvalósulásában kiemelt szerepet kapnak a tudomány népszerűsítését előmozdító, oktatási és kulturális tényezők is.

Az új funkció ellátásához azonban a Millenáris Park kiállítási csarnokának fűtési- és klímarendszerét is el kell készíteni, ugyanis ez az építés idején nem valósult meg. Többek között ezért is kellett lebontani az Álmok Álmodói kiállítást, s ezzel az indokkal utasították el az Országos Műszaki Múzeum többszöri kérését, hogy a kiállító tér nélkül lévő gyűjtemény kerüljön elhelyezésre az egykori Ganz gyárban.

A Népszava információi szerint a Millenáris Park kiállítási épületeinek felújítására - főként fűtés és hűtésrendszer, világítástechnika - vonatkozó pályázatok kiírását az IHM elkezdte, erre megfelelő fedezet áll a rendelkezésre. Ennek eredményeképpen létrejön egy olyan kiállítási tér, amely nemzetközi időszaki kiállítások befogadására is alkalmas lesz a jövőben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.