Klasszikus

Álmok után Jövőkép

2004.02.04. 00:00
Ajánlom
A Millenáris Park új tulajdonosa a Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM)lett, igy egy kézbe került a Park tulajdonosa és kezelője. A közeljövőben megnyílik az informatikán és a jövő technológiáin alapuló interaktív Jövőkép című kiállítás. A Millenáris Park a későbbiekben a Jövő Háza nevű intézménnyé alakul majd át, mely arra hivatott, hogy bemutassa az információs társadalom vívmányait és azokat a technológiai újításokat, amelyek alapvetően meghatározzák az emberek életét a XXI. században.

1999-ben döntött úgy a kormány, hogy a Ganz Villamossági Művek területén bonyolítja le a millenniumi ünnepségeket. A közbeszerzési eljárásokat elkerülendő a több, mint 8 milliárd forintba kerülő építkezések lebonyolítására létrehozták az egyszemélyes Kisrókus 2000 Kft.-t. Az építkezések 2001 nyarán befejeződtek, ám a millenniumi eseményeknek nem ez lett a helyszíne. Az egész terület tulajdonosa az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Kisrókus 2000 Kft. lett, amely csak 2002. december 31-ig, illetve a Millenniumi ünnepségek végéig adta át a Millenáris Kht.-nak a területet. A kormányváltás után megindul a vizsgálat az egykori menedzsment ellen, a társaság jelenlegi ügyvezetője különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés büntette és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt tett ismeretlen tettes ellen tett feljelentést még 2002 szeptemberében. Azóta valamennyi ügyben megszüntették a nyomozást, s formai okok miatt a pótmagánvád lehetőségével sem élhet a társaság, miután a bíróság szerint nem nyújtotta be időben a kérelmét.

A hosszas jogi huzavona mellet azonban a kormánynak gondoskodni kellett a park jövőjéről. Nemrégiben került nyilvánosságra, hogy a Millenáris új tulajdonosa a Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) lesz. Derdák András a Millenáris művészeti vezetője üdvözölte a döntést, különösen azért, mert így most egy kézbe került a Park tulajdonosa és kezelője, mely növeli a hatékonyságot. A Millenáris Kht. alapító jogainak átvételével az IHM megkapta a Millenáris Kht. működéséhez kapcsolódó célelőirányzatot, amelyet saját forrásaiból kiegészít, így áll össze a Millenáris Kht. 2004-es évi költségvetése. A pénzügyi támogatás mértéke és ütemezése a 2004-es részletes költségvetés elfogadását követően lesz meghatározható - tudtuk meg Kertész László miniszteri biztostól.

Az IHM tervei között szerepel az informatikán és a jövő technológiáin alapuló interaktív kiállítás megalkotása. A Jövőkép munkacímű kiállítás létrehozása lesz az első mérföldköve a Millenáris Park továbbfejlesztéséről szóló koncepció megvalósításának, mely a kormány ugynevezett Európa-tervében is szerepel. A kiállítás megvalósításához kapcsolódó szakértői egyeztetések elkezdődtek, a kapcsolódó pontos költségvetés, pályázatok és közbeszerzések kidolgozása folyamatban van - hangsúlyozta Kertész László.

Tudomásunk szerint a Millenáris Park a későbbiekben a Jövő Háza nevű intézménnyé alakul át, mely arra hivatott, hogy bemutassa az információs társadalom vívmányait és azokat a technológiai újításokat, amelyek alapvetően meghatározzák az emberek életét a XXI. században. A Jövő Háza helyet ad az információs társadalom kialakításában szerepet vállaló kezdeményezéseknek, intézményeknek és egyben lehetőséget biztosít a nagyközönségnek a Nemzeti Digitális Adattár megismeréséhez is. Az előzetes szakértői munka során feltárásra kerültek azok a nemzetközi és hazai minták, előzmények, amelyek hasznosak lehetnek a létesítmény kialakításánál. A programhoz kapcsolható főbb nemzetközi kezdeményezések a tudományos múzeumok, a médiaművészeti központok, a kutatás-fejlesztési központok és a technológiai cégek által létrehozott szórakoztató központok. A program megvalósulásában kiemelt szerepet kapnak a tudomány népszerűsítését előmozdító, oktatási és kulturális tényezők is.

Az új funkció ellátásához azonban a Millenáris Park kiállítási csarnokának fűtési- és klímarendszerét is el kell készíteni, ugyanis ez az építés idején nem valósult meg. Többek között ezért is kellett lebontani az Álmok Álmodói kiállítást, s ezzel az indokkal utasították el az Országos Műszaki Múzeum többszöri kérését, hogy a kiállító tér nélkül lévő gyűjtemény kerüljön elhelyezésre az egykori Ganz gyárban.

A Népszava információi szerint a Millenáris Park kiállítási épületeinek felújítására - főként fűtés és hűtésrendszer, világítástechnika - vonatkozó pályázatok kiírását az IHM elkezdte, erre megfelelő fedezet áll a rendelkezésre. Ennek eredményeképpen létrejön egy olyan kiállítási tér, amely nemzetközi időszaki kiállítások befogadására is alkalmas lesz a jövőben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.