Klasszikus

Álmok után Jövőkép

2004.02.04. 00:00
Ajánlom
A Millenáris Park új tulajdonosa a Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM)lett, igy egy kézbe került a Park tulajdonosa és kezelője. A közeljövőben megnyílik az informatikán és a jövő technológiáin alapuló interaktív Jövőkép című kiállítás. A Millenáris Park a későbbiekben a Jövő Háza nevű intézménnyé alakul majd át, mely arra hivatott, hogy bemutassa az információs társadalom vívmányait és azokat a technológiai újításokat, amelyek alapvetően meghatározzák az emberek életét a XXI. században.

1999-ben döntött úgy a kormány, hogy a Ganz Villamossági Művek területén bonyolítja le a millenniumi ünnepségeket. A közbeszerzési eljárásokat elkerülendő a több, mint 8 milliárd forintba kerülő építkezések lebonyolítására létrehozták az egyszemélyes Kisrókus 2000 Kft.-t. Az építkezések 2001 nyarán befejeződtek, ám a millenniumi eseményeknek nem ez lett a helyszíne. Az egész terület tulajdonosa az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Kisrókus 2000 Kft. lett, amely csak 2002. december 31-ig, illetve a Millenniumi ünnepségek végéig adta át a Millenáris Kht.-nak a területet. A kormányváltás után megindul a vizsgálat az egykori menedzsment ellen, a társaság jelenlegi ügyvezetője különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés büntette és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt tett ismeretlen tettes ellen tett feljelentést még 2002 szeptemberében. Azóta valamennyi ügyben megszüntették a nyomozást, s formai okok miatt a pótmagánvád lehetőségével sem élhet a társaság, miután a bíróság szerint nem nyújtotta be időben a kérelmét.

A hosszas jogi huzavona mellet azonban a kormánynak gondoskodni kellett a park jövőjéről. Nemrégiben került nyilvánosságra, hogy a Millenáris új tulajdonosa a Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) lesz. Derdák András a Millenáris művészeti vezetője üdvözölte a döntést, különösen azért, mert így most egy kézbe került a Park tulajdonosa és kezelője, mely növeli a hatékonyságot. A Millenáris Kht. alapító jogainak átvételével az IHM megkapta a Millenáris Kht. működéséhez kapcsolódó célelőirányzatot, amelyet saját forrásaiból kiegészít, így áll össze a Millenáris Kht. 2004-es évi költségvetése. A pénzügyi támogatás mértéke és ütemezése a 2004-es részletes költségvetés elfogadását követően lesz meghatározható - tudtuk meg Kertész László miniszteri biztostól.

Az IHM tervei között szerepel az informatikán és a jövő technológiáin alapuló interaktív kiállítás megalkotása. A Jövőkép munkacímű kiállítás létrehozása lesz az első mérföldköve a Millenáris Park továbbfejlesztéséről szóló koncepció megvalósításának, mely a kormány ugynevezett Európa-tervében is szerepel. A kiállítás megvalósításához kapcsolódó szakértői egyeztetések elkezdődtek, a kapcsolódó pontos költségvetés, pályázatok és közbeszerzések kidolgozása folyamatban van - hangsúlyozta Kertész László.

Tudomásunk szerint a Millenáris Park a későbbiekben a Jövő Háza nevű intézménnyé alakul át, mely arra hivatott, hogy bemutassa az információs társadalom vívmányait és azokat a technológiai újításokat, amelyek alapvetően meghatározzák az emberek életét a XXI. században. A Jövő Háza helyet ad az információs társadalom kialakításában szerepet vállaló kezdeményezéseknek, intézményeknek és egyben lehetőséget biztosít a nagyközönségnek a Nemzeti Digitális Adattár megismeréséhez is. Az előzetes szakértői munka során feltárásra kerültek azok a nemzetközi és hazai minták, előzmények, amelyek hasznosak lehetnek a létesítmény kialakításánál. A programhoz kapcsolható főbb nemzetközi kezdeményezések a tudományos múzeumok, a médiaművészeti központok, a kutatás-fejlesztési központok és a technológiai cégek által létrehozott szórakoztató központok. A program megvalósulásában kiemelt szerepet kapnak a tudomány népszerűsítését előmozdító, oktatási és kulturális tényezők is.

Az új funkció ellátásához azonban a Millenáris Park kiállítási csarnokának fűtési- és klímarendszerét is el kell készíteni, ugyanis ez az építés idején nem valósult meg. Többek között ezért is kellett lebontani az Álmok Álmodói kiállítást, s ezzel az indokkal utasították el az Országos Műszaki Múzeum többszöri kérését, hogy a kiállító tér nélkül lévő gyűjtemény kerüljön elhelyezésre az egykori Ganz gyárban.

A Népszava információi szerint a Millenáris Park kiállítási épületeinek felújítására - főként fűtés és hűtésrendszer, világítástechnika - vonatkozó pályázatok kiírását az IHM elkezdte, erre megfelelő fedezet áll a rendelkezésre. Ennek eredményeképpen létrejön egy olyan kiállítási tér, amely nemzetközi időszaki kiállítások befogadására is alkalmas lesz a jövőben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.