Klasszikus

Álomszerű séta a Kurtág-univerzumban

2022.03.11. 09:30
Ajánlom
Kurtág György február 18-án, a BMC-ben rendezett születésnapi koncertje nem csupán abból a szempontból volt különleges, hogy egy hosszú és páratlanul értékes életműbe engedett betekintést, de azt is megérezhettük, milyen az a világ, amiben érdemes kilencvenhat évet élni.

Már napközben bejelentette a BMC: Kurtág György 96. születésnapi koncertjére minden jegy elkelt. Ha nem is szoktunk volna el a telt házas eseményektől a pandémia alatt, egy kortárs zenei program esetében mindenképpen meglepetéssel szemlélnénk ezt a nagy érdeklődést. Persze Kurtágról van szó, az egyik világszerte is legismertebb magyar zeneszerzőről, akinek társaságát a Magyarországra érkező zenészek is lelkesen keresik.

Jó érzés volt látni, hogy a jelek szerint mégis lehet valaki próféta a saját hazájában,

és hogy itthon is ilyen érdeklődés övezi Kurtág György alakját és művészetét.

bhp_0365-171025.jpg

Kurtág 96 (Fotó/Forrás: Hrotkó Bálint / BMC)

Az utolsó darab alapján a Zwiegespräch (Párbeszéd) címet viselő koncert programja három szálon futott. Egyfelől a jelen lévő külföldi muzsikusok, valamint magyar részről Kiss Péter, Lukács Miklós és ifjabb Kurtág György szólaltatták meg a zeneszerző darabjait. Emellett – a párbeszéd jegyében – olyan komponisták műveit is játszották, akiknek a zenéje valamilyen módon kapcsolatban áll Kurtág művészetével, így például Bach, Mozart és Schumann darabjait. A harmadik réteget a videóvetítések jelentették, ezeken maga a szerző (a korábbiakon még 2019-ben elhunyt feleségével, Kurtág Mártával közösen) játszott zongorán, részben saját darabokat, részben szintén a számára kedves szerzők műveit.

Az összejátszás legfőbb eredménye az volt, hogy a hallgató felfedezhette, milyen sok hasonlóság létezik a szóban forgó művek között. Miközben a közvélemény szemében elsősorban meglepő, elsőre talán nehezen értelmezhető hangzásvilág jellemzi a kortárs zene nagy részét és így Kurtág alkotásait is,

a koncerten világossá vált, hogy a darabok egy része egy hagyományos esztétikai felfogás szerint is szépnek tekinthető.

Ha az ember nem tartozik az emberiség zeneileg legképzettebb szűk rétegéhez, nehezen tudja megfogni, miben is rejlik ezeknek a miniatűr daraboknak a varázsa. A koncerten többségében elég egyszerűnek ható, szemlélődő-meditatív jellegű alkotások hangzottak el, több közülük valamilyen személyes hangvételű közlés, meghittséget árasztó üzenet volt (Beának, mély bánatában, Virág az ember... – Mijakónak).

bhp_0342-171024.jpg

Kurtág 96 (Fotó/Forrás: Hrotkó Bálint / BMC)

Az est legnagyobb élményét az jelentette, hogy a hallgatóság úgy érezte, mintha a zenén keresztül eljutott volna egy kicsi, elkülönülő világba. Ez lehet az oka Bach és Mozart kiemelt szerepének a koncerten, sőt Kurtág egész életművében is, hiszen náluk élhetünk meg hasonlót. Egy külön univerzumot hoztak létre a műveiken keresztül, még ha nagyon eltérő vonásokkal rendelkeznek is ezek a világok. Kurtágé éppen miniatűr volta miatt annyira egyedi: kívül marad rajta minden hétköznapi kisszerűség.

Mintha egy kissé szürreális álomban sétálnánk, ahol a meglepő elemek nem ijesztőek vagy taszítóak, hanem felemelőek és megnyugtatóak.

Beléptünk egy titkos kertbe. Ahol jó lenni. Ahol jó lehet kilencvenhat évet eltölteni.

Természetesen akadtak a koncerten olyan darabok, amelyek másfajta hatásmechanizmust alkalmaztak. Roppant ötletes volt a még Kurtág-viszonylatban is rövidnek számító Hommage à Tristan, mely Wagner Trisztán-akkordján csavar egyet. Erősen elütött a műsor hangvételétől és a többi alkotás átlagos terjedelmétől is a jóval hosszabb utolsó darab, a címadó Zwiegespräch, melyet Kurtág fiával, ifjabb Kurtág Györggyel közösen alkotott, a művész elektronikus hangszereken részt is vett a produkcióban. Elhangzott még Benoît Sitzia Kurtág-hommage-a, illetve a zeneszerző készítette el a Márta ligatúrája című darab vonósnégyes-átiratát. Ez az alkotás az este során több változatban is felcsendült, egy felvételen maga Kurtág játszotta zongorán,

kettes számú változatát pedig Lukács Miklós szólaltatta meg cimbalmon. Produkciója az este egyik gyöngyszeme volt, érzékenyen kifejező hangzások szólaltak meg a húrokon.

Nagyszerűen muzsikáltak a jobbára francia vendégművészek is, Eun Joo Lee, Catherine Jacquet, Odile Auboin, Isabelle Veyrier és Alain Billard. Külön elismerés illeti őket, hogy milyen szépen megmutatták Kurtág művészetének magyar népzenei kapcsolódásait.

bhp_0382-171026.jpg

Kurtág 96 (Fotó/Forrás: Hrotkó Bálint / BMC)

A koncert végén a közönség kitörő lelkesedéssel ünnepelte Kurtág Györgyöt, aki a BMC erkélyén egy kis időre fel is emelkedett székéből, hogy fogadja a köszöntéseket. Az éljenzés a kilencvenhat év és az életmű iránt érzett tisztelet mellett egyértelműen fakadt az aznapi élményből is, a magas színvonalon, élőben elhangzó művek varázsából. Egy rendkívüli elme saját, belső világában megteremtett menedékébe nyertünk bebocsátást.

Fejléckép: Kurtág 96 (fotó/forrás: Hrotkó Bálint / BMC)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.