Klasszikus

AlternaDíva

2008.04.14. 00:00
Ajánlom
"Egy ember, aki meggyőzte a színház tagjait arról, hogy a meglévő erőkkel sokkal magasabbra nőhet Operánk művészete, ha végképp sikerül belőle kiirtani a tíz év óta befészkelődött nyárspolgáriságot, becsvágy nélküli szellemet. Eddig lélektelenül, gépiesen ment minden." – írja ezt Gustav Mahler budapesti bemutatkozása után egy korabeli kritikus.

Sajnos ezek a szavak bő száz év múltán is aktuálisak, és le kell vonnunk azt a szomorú tanulságot, hogy az operaelőadás nem vált a hétköznapi emberek számára minden estés programmá.

Azonban megközelíthetjük a problémát fordított távcsövön keresztül is. Vajon a külföldi operarajongók nem figyeltek-e fel jobban hazánk zenei életére a számos, külföldön debütált és rendszeresen fellépő magyar énekesek hallatán? Bizonyára Marton Éva és Rost Andrea sokkal többet tettek hazánk kulturális ismertségéért, mint azt gondolnánk. Ki tudja, akár ötven év múlva nem fogja-e ez a két név úgy fémjelezni hazánkat, mint bármely más hungaricum?

Miklósa Erika, aki úgy robbant be az „sztárénekesek” közé, mint egy üstökös, ifjú kora ellenére már külföldön is elismert énekesnő, állandó vendége a világ nagy operaszínpadainak Milánóban, Londonban, Párizsban, Berlinben, Madridban és New Yorkban. Szinte meseszerű zenei pályájának kezdete, a hirtelen ismertség és szerződések, mindez zeneakadémiai végzettség és egyéb szakmai hátszél nélkül. Hivatásos sportolónak készült, hétpróbázott, amikor egy sérülés következtében kénytelen volt feladni mindezt. Egy esküvői fellépésen figyelt fel rá énektanárnője, ekkor lépett a zenészpálya rögös útjára. Ő maga is elismeri, hogy egyetlen áriával vált világhírűvé, az Éj királynőjének híres bosszúáriájával, és a meghallgatás után másnap rögtön szerződéskötésre várta őt a Magyar Állami Operaház, így ő lett minden idők legfiatalabb magánénekese. Ám a nagy áttörést mégsem ez, hanem a Hamari Júliával való találkozás hozta meg, aki fiatal énekeseket keresett az 1992-es brüsszeli nagykoncertjére, a Mester és a jövő címmel.

Miklósa Erika semmilyen értelemben nem mondható átlagos énekesnőnek: életfelfogása, pályájának alakulása is meglehetősen eltér pályatársaitól. Kevés énekesnő vállalja fel, hogy Mozart mellett Robbie Williams is nagy kedvence, és hogy operaénekesnő létére áriákon kívül könnyűzenei dalokat is lemezre énekel – már fiatalon. Nem is olyan régen a legsikeresebb 35 év alattiak listáját vezette (Kurkó János erdélyi vállalkozót és Pados Gyula operatőrt maga mögé utasítva), az Éj királynője civilben jó kocsival jár, tornaklubot vezet, több nyelven beszél, rendszeres résztvevője a Mercedes-Benz oldtimer autók Csillagtúrájának, érdekli a színészet és rengeteget olvas. Nyíltan beszél kudarcairól, az őt ért negatív kritikákról, felvállalja, hogy a mai világban ő többek között egy termék, amit be kell csomagolni és eladni, és beletörődik abba is, hogy – sokak felháborodására – óriásplakáton kellett reklámozni ma már nagysikerű lemezét, az AlternaDívát (2003). Még azt is ki meri mondani, hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában, és emelt fővel veszi tudomásul, hogy itthon jóval kevesebb fellépése akad.

Sokan úgy gondolják, hogy a nagy énekes egyéniségek korszaka véget ért; legutóbb egy Varázsfuvola-felvétel kapcsán olvastam ezt, amelyen éppen Miklósa alakította az Éj királynőjét. Szép és friss hang, ugyanakkor nem tud mit kezdeni a karakter negatív voltával – írja kritikusa, és valljuk be őszintén, van ebben valami. A már említett AlternaDíva lemezével kapcsolatban is hasonló érzésem van; igényes csomagolás, rengeteg kép az igen dekoratív énekesnőről, és nagyjából itt ki is merült az "ismertetőfüzet" információértéke. Ugyanakkor el kell ismernem: az ő nevéhez fűződik az első áriákat tartalmazó DVD megjelenése hazánkban, továbbá A varázsfuvolából készült 90 perces mozifilmmel (amelyben szintén ő alakítja az Éj királynőjét) sikerült az operát mint műfajt is popularizálni, ami nem kis teljesítmény.

A kevés hazai fellépések egyik jelentős állomása a Miklósa Erika és vendégei címmel meghirdetett koncertsorozat (2007-ben Joseph Calleját és Roberto Scandiuzzit látta vendégül). A hangverseny műsora még nem került nyilvánosságra; csak annyit tudunk, hogy a vendégek idén Fabio Sartori és Ruggero Raimondi lesznek. Kettejük közül kétségtelenül Raimondi neve (és hangja) cseng jobban, aki páratlan színészi játékával is kiemelkedik pályatársai közül. Sármos megjelenése sokszor kívánkozott filmvászonra; legutóbbi szenzációs alakítása Scarpia volt a Toscában (Angela Gheorghiuval és Roberto Alagnával a főszerepben), amelyben színészi alakítása messze felülmúlta a házaspárét.

Ugyanakkor kétségem sincs afelől, hogy ez az este sokak számára fogja meghozni a késztetést, hogy ellátogassanak egy operaelőadásra, hogy teljes formájában megnézzék a Miklósa által több százszor énekelt Éj királynőjének történetét, A varázsfuvolát, és remélhetőleg ez a réteg képes lesz majd létrehozni egy új közönségtípust, amely elmondhatja, hogy az Operában nem is olyan lélektelenül és gépiesen megy minden.

(2008. április 29. kedd 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Miklósa Erika és vendégei; km.: Fabio Sartori (tenor), Ruggiero Raimondi (bariton), MÁV Szimfonikus Zenekar; vez.: Medveczky Ádám)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.