Klasszikus

Alternatívok és világsztárok egyhelyütt

2005.07.24. 00:00
Ajánlom
Talán még soha nem fordult meg annyi és annyiféle művész Szegeden, mint az elmúlt héten, de főleg hét végén. Az amerikai gitárvirtuóz a nyolc Grammy-díjjal kitüntetett George Benson és zenésztársai éppen olyan jól érezték magukat Dél-Magyarország legnagyobb és egyik legszebb városában, mint a hazai alternatív színház képviselői.

Negyven éve zenél a nyolcszoros Grammy-díjas George Benson, aki a vasfüggöny miatt egész pályafutása alatt nem lépett fel Kelet-Európában. Az első alkalommal - közel egy évig tartó győzködés után - a szegedi Dóm-téren koncertezett ebben a régióban. Pénteken este 9-kor még kígyózó tömött sorokban érkeztek a patinás helyszínre a nézők, a jazz-ünnep jó fél órás késéssel kezdődött, de ennek ellenére is legalább másfél órán át hallgathattuk a gitárfenomén dalait és köztük a legújabb feldolgozásokat. A koncert második felére a négyezres lelátón alig lehetett nézőket ülve találni, sőt, a rajongók egy idő után a színpad elé futottak a szektorokból. A tömeghangulat hatására szinte azonnal örömzenélésbe kezdett a legendás csapat, melynek tagjai számos Magyarországon is jól ismert listavezető sláger létrejöttében vettek részt, nem csak Bensonnal. Ahogyan Dóm-téren, úgy később a Belvárosi Moziban sem lehetett egy gombostűt sem elejteni: a virtuóz zenészek jam sessionnel folytatták az estét. Benson a koncert előtt elmondta az újságíróknak, hogy úgy tudja, Magyarországon őt elsősorban gitárosként tartják számon, ezért alakította úgy szegedi koncertje programját, hogy az összkép ennek a tévhitnek méltó cáfolata legyen.

Alig a Dóm-téri jazz-ünnep előtt ért véget szintén pénteken az a budapesti vendégjáték, mely aztán a tegnap este zárult Alternatív Színházi Szemle legtöbb díját elnyerte. A Szabad Színházak XV. Nemzetközi Találkozójával együtt rendezett szakmai versenyen a legjobb előadás díját a Stúdió "K"-ban dolgozó Hólyagcirkusz társulat Csődcsicsergő című produkciója kapta. Ez az együttes nyerte a legjobb rendező (Szőke Szabolcs), a legjobb énekes (Tóth Evelin), legjobb előadó (Eszes Fruzsina) és a legjobb szöghegedűs (Nádasi László) díját is. Ez utóbbival nyilván az előadásra és annak alcímére (áriákkal terhelt komédia szöghegedű kísérettel) kívánt visszautalni a zsűri, melynek tagja volt Molnár Zsuzsanna tervező művész, Tompa Andrea kritikus és Jeles András rendező, mint elnök. A fentieken kívül csak egyetlen díjat adtak ki, mégpedig az általuk legjobbnak tartott társulatnak, melyet Pintér Béla vezet. A versenybe hívott táncelőadások közül volt, ami elmaradt, ezért a zsűri végül ezt a kategóriát nem értékelte. Így összesen hét produkciót szemlézett a zsűri, ám az összes kísérő programmal és a Szabad Színházak Fesztiváljának előadásaival, valamint a sokak szerint példamutatóan szervezett bábszínházi program bemutatóival legalább 30 színházi előadásra került sor az elmúlt egy héten Szegeden. A szakmai program sem volt érdektelen, hiszen a bemutatókhoz kötődő vitákon túl a kritikusoknak Karsai György, a fotóművészeknek pedig Haris László tartott mesterkurzust, valamint bárki által látogatható mozgás-workshopot is szerveztek, melynek alapja ez alkalommal is Ladányi Andrea metodikája volt.

A professzionális színházi szakma számos művésze annak ellenére is Szegedre költözött, hogy az alternatív fesztivál szervezői nem látták őket szívesen programjaikon. Ők így a Dóm-térre mentek koncertet hallgatni, vagy játszani és próbálni. Párhuzamosan készült a Szegedi Szabadtéri Játékok két saját produkciója: az új szegedi színpadon a héten tartották a János vitéz premierjét, melyet az Operaház élére frissen kinevezett Hegyi Árpád Jutocsa rendezett. Ebben az előadásban abszolút közönségkedvenc lett Agárdy Gábor, mint francia király és Székhelyi József, mint gonosz mostoha is, de a főszerepeket alakító Herczenik Anna és Szőcs Artúr is nagy tapsot kapott a bemutatón. George Benson koncertje után az e hét végén bemutatásra kerülő Csárdáskirálynő sztárjai (Bodrogi Gyula, Hernádi Judit, Gálffi László, Rálik Szilvia és Stohl András) is, akik Alföldi Róbert elképzelése szerint játsszák péntektől Kálmán Imre világszerte ismert operettjét. A szabadtéri játékok ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy az idei bevétel már meghaladta a 215 millió forintot, hiszen a 200 milliós tervezetet átlagosan 60-70 százalékos telítettségű nézőtérre kalkulálták ki, ám az érdeklődés az ez évi produkciók iránt jóval nagyobb, mint várták.

A szegedi kínálat ennél azonban jóval bőségesebb, például a Várban volt a hét végén Ludas Matyi premier, a megújult Kodály-téren utcabált is szerveztek a helyi lakosok, miközben megnyílt a 130 képzőművészt felvonultató hagyományos Nyári Tárlat a helyi Olasz Intézetben és egy különleges fotókiállítást is megtekinthetnek egy 740 kilométeres vízitúráról azok, akik a Tisza-parti városba látogatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.