Klasszikus

Alternatívok és világsztárok egyhelyütt

2005.07.24. 00:00
Ajánlom
Talán még soha nem fordult meg annyi és annyiféle művész Szegeden, mint az elmúlt héten, de főleg hét végén. Az amerikai gitárvirtuóz a nyolc Grammy-díjjal kitüntetett George Benson és zenésztársai éppen olyan jól érezték magukat Dél-Magyarország legnagyobb és egyik legszebb városában, mint a hazai alternatív színház képviselői.

Negyven éve zenél a nyolcszoros Grammy-díjas George Benson, aki a vasfüggöny miatt egész pályafutása alatt nem lépett fel Kelet-Európában. Az első alkalommal - közel egy évig tartó győzködés után - a szegedi Dóm-téren koncertezett ebben a régióban. Pénteken este 9-kor még kígyózó tömött sorokban érkeztek a patinás helyszínre a nézők, a jazz-ünnep jó fél órás késéssel kezdődött, de ennek ellenére is legalább másfél órán át hallgathattuk a gitárfenomén dalait és köztük a legújabb feldolgozásokat. A koncert második felére a négyezres lelátón alig lehetett nézőket ülve találni, sőt, a rajongók egy idő után a színpad elé futottak a szektorokból. A tömeghangulat hatására szinte azonnal örömzenélésbe kezdett a legendás csapat, melynek tagjai számos Magyarországon is jól ismert listavezető sláger létrejöttében vettek részt, nem csak Bensonnal. Ahogyan Dóm-téren, úgy később a Belvárosi Moziban sem lehetett egy gombostűt sem elejteni: a virtuóz zenészek jam sessionnel folytatták az estét. Benson a koncert előtt elmondta az újságíróknak, hogy úgy tudja, Magyarországon őt elsősorban gitárosként tartják számon, ezért alakította úgy szegedi koncertje programját, hogy az összkép ennek a tévhitnek méltó cáfolata legyen.

Alig a Dóm-téri jazz-ünnep előtt ért véget szintén pénteken az a budapesti vendégjáték, mely aztán a tegnap este zárult Alternatív Színházi Szemle legtöbb díját elnyerte. A Szabad Színházak XV. Nemzetközi Találkozójával együtt rendezett szakmai versenyen a legjobb előadás díját a Stúdió "K"-ban dolgozó Hólyagcirkusz társulat Csődcsicsergő című produkciója kapta. Ez az együttes nyerte a legjobb rendező (Szőke Szabolcs), a legjobb énekes (Tóth Evelin), legjobb előadó (Eszes Fruzsina) és a legjobb szöghegedűs (Nádasi László) díját is. Ez utóbbival nyilván az előadásra és annak alcímére (áriákkal terhelt komédia szöghegedű kísérettel) kívánt visszautalni a zsűri, melynek tagja volt Molnár Zsuzsanna tervező művész, Tompa Andrea kritikus és Jeles András rendező, mint elnök. A fentieken kívül csak egyetlen díjat adtak ki, mégpedig az általuk legjobbnak tartott társulatnak, melyet Pintér Béla vezet. A versenybe hívott táncelőadások közül volt, ami elmaradt, ezért a zsűri végül ezt a kategóriát nem értékelte. Így összesen hét produkciót szemlézett a zsűri, ám az összes kísérő programmal és a Szabad Színházak Fesztiváljának előadásaival, valamint a sokak szerint példamutatóan szervezett bábszínházi program bemutatóival legalább 30 színházi előadásra került sor az elmúlt egy héten Szegeden. A szakmai program sem volt érdektelen, hiszen a bemutatókhoz kötődő vitákon túl a kritikusoknak Karsai György, a fotóművészeknek pedig Haris László tartott mesterkurzust, valamint bárki által látogatható mozgás-workshopot is szerveztek, melynek alapja ez alkalommal is Ladányi Andrea metodikája volt.

A professzionális színházi szakma számos művésze annak ellenére is Szegedre költözött, hogy az alternatív fesztivál szervezői nem látták őket szívesen programjaikon. Ők így a Dóm-térre mentek koncertet hallgatni, vagy játszani és próbálni. Párhuzamosan készült a Szegedi Szabadtéri Játékok két saját produkciója: az új szegedi színpadon a héten tartották a János vitéz premierjét, melyet az Operaház élére frissen kinevezett Hegyi Árpád Jutocsa rendezett. Ebben az előadásban abszolút közönségkedvenc lett Agárdy Gábor, mint francia király és Székhelyi József, mint gonosz mostoha is, de a főszerepeket alakító Herczenik Anna és Szőcs Artúr is nagy tapsot kapott a bemutatón. George Benson koncertje után az e hét végén bemutatásra kerülő Csárdáskirálynő sztárjai (Bodrogi Gyula, Hernádi Judit, Gálffi László, Rálik Szilvia és Stohl András) is, akik Alföldi Róbert elképzelése szerint játsszák péntektől Kálmán Imre világszerte ismert operettjét. A szabadtéri játékok ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy az idei bevétel már meghaladta a 215 millió forintot, hiszen a 200 milliós tervezetet átlagosan 60-70 százalékos telítettségű nézőtérre kalkulálták ki, ám az érdeklődés az ez évi produkciók iránt jóval nagyobb, mint várták.

A szegedi kínálat ennél azonban jóval bőségesebb, például a Várban volt a hét végén Ludas Matyi premier, a megújult Kodály-téren utcabált is szerveztek a helyi lakosok, miközben megnyílt a 130 képzőművészt felvonultató hagyományos Nyári Tárlat a helyi Olasz Intézetben és egy különleges fotókiállítást is megtekinthetnek egy 740 kilométeres vízitúráról azok, akik a Tisza-parti városba látogatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Jazz/World

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.