Klasszikus

Amadinda és Petrovics Belgrádban

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
Idén ünnepli 35. jubileumát a világhírű belgrádi zenei fesztivál, a Bemus. Az október 3-án kezdődött, háromhetes komolyzenei programsorozat nyitókoncertjén a hagyományokhoz hűen a Belgrádi Filharmonikusok muzsikáltak, Uros Lajovic vezényletével.

A hazai komolyzenei kiválóságok mellett a fesztiválon olyan nemzetközi sztárok is fellépnek, mint Emmanuel Pahud, Gidon Kremer és zenekara, a Kremerata Baltika, valamint Zubin Mehta és a Müncheni Filharmonikusok. A zenei különlegességekben bővelkedő idei Bemus egyik rendhagyó csúcspontja az Amadinda Ütőegyüttes október 10-i koncertje volt. A Gyökerek és utak, tradicionális és kortárs zene című esten Reich, Holló és Cage művei mellett elhangzott Petrovics Emil hegedűre és ütőhangszerekre írott műve, a Passamezzo és Saltarello, amelynek szólistája a kiváló hegedűművész, Kovács Dénes volt. A Koraceva Zadusbina híres koncerttermében tartott hangverseny tomboló sikert aratott, s az estről méltató hangon írtak a belgrádi újságok is.

„Az Amadinda egy másik publikum felé lépett, elmozdult a fiatalabb korú hallgatóság és mindenki irányába, aki már nem kíván kizárólag hagyományos repertoárt hallgatni… A Bemus bővelkedik az ilyen hallgatókban, s ezért az Amadinda Ütőegyüttesnek viharos ünneplésben és füttykoncertben volt része, akár egy pop- vagy rockkoncerten” – írja a Politika című lap. A másik belgrádi újság, a Danas szerint: „az Amadinda fertőzően lelkesítő showja teljesen meghódította a közönséget.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.