Klasszikus

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

2019.06.17. 16:55
Ajánlom
A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.

A haarlem-i Blij met Muziek nevű rézfúvós együttesnek mozgalmas napjai voltak. A szellemi fogyatékkal élő tagokból álló zenekar kisbuszát a múlt héten egy tolvaj elkötötte – a csomagtérben az összes hangszerükkel, összesen 20 ezer eurónyi kárt okozva. Ahogy a zenekar vezetője fogalmazott, tizenhét évnyi munkájuk veszett oda a lopással.

Az erről szóló híradás szerepelt annak az újságnak a hasábjain, amelyet André Rieu, a 69 éves holland hegedűművész reggel kinyitott, és ahogy fogalmazott, a szíve megszakadt a történetet olvasva. „Dühítőnek találtam a dolgot, ezért úgy döntöttem, hogy új hangszereket szerzek nekik. Vissza akarom adni az örömet, amit elvettek ettől a zenekartól” – tette hozzá az együttes nevére utalva. A Blij met Muziek ugyanis azt jelenti: „boldogan a zenével”.

A Johann Strauss Zenekar vezetője állta a szavát, és a menedzsmentje útján már felvette a kapcsolatot a rezesbandával. A 23 tagú Blij met Muziek a napokban is adott koncertet egy helyi zenekartól kapott kölcsönhangszerekkel.

Juria van der Lubbe, a rézfúvós együttes menedzsere örömét fejezte ki Rieu nagylelkűségével kapcsolatban:

Micsoda kedves ember, hogy segít rajtunk. Hirtelen azt sem tudom, mit érezzek!

Le a kalappal, André Rieu, így kell ezt csinálni! Ezért nem is fogom idelinkelni azt a cikket, amiben jól beszóltunk az általa képviselt ál-klasszikus stílusnak. Aki kíváncsi rá, keresse meg!

(Telegraaf)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.