Klasszikus

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

2019.06.17. 16:55
Ajánlom
A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.

A haarlem-i Blij met Muziek nevű rézfúvós együttesnek mozgalmas napjai voltak. A szellemi fogyatékkal élő tagokból álló zenekar kisbuszát a múlt héten egy tolvaj elkötötte – a csomagtérben az összes hangszerükkel, összesen 20 ezer eurónyi kárt okozva. Ahogy a zenekar vezetője fogalmazott, tizenhét évnyi munkájuk veszett oda a lopással.

Az erről szóló híradás szerepelt annak az újságnak a hasábjain, amelyet André Rieu, a 69 éves holland hegedűművész reggel kinyitott, és ahogy fogalmazott, a szíve megszakadt a történetet olvasva. „Dühítőnek találtam a dolgot, ezért úgy döntöttem, hogy új hangszereket szerzek nekik. Vissza akarom adni az örömet, amit elvettek ettől a zenekartól” – tette hozzá az együttes nevére utalva. A Blij met Muziek ugyanis azt jelenti: „boldogan a zenével”.

A Johann Strauss Zenekar vezetője állta a szavát, és a menedzsmentje útján már felvette a kapcsolatot a rezesbandával. A 23 tagú Blij met Muziek a napokban is adott koncertet egy helyi zenekartól kapott kölcsönhangszerekkel.

Juria van der Lubbe, a rézfúvós együttes menedzsere örömét fejezte ki Rieu nagylelkűségével kapcsolatban:

Micsoda kedves ember, hogy segít rajtunk. Hirtelen azt sem tudom, mit érezzek!

Le a kalappal, André Rieu, így kell ezt csinálni! Ezért nem is fogom idelinkelni azt a cikket, amiben jól beszóltunk az általa képviselt ál-klasszikus stílusnak. Aki kíváncsi rá, keresse meg!

(Telegraaf)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Művészi szabadság

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Klasszikus Hangszertár

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.