Klasszikus

Andreas Scholl, a kontratenorok királya

2010.04.19. 00:37
Ajánlom
Nem tenor, nem kasztrált – kontratenor! És azok közül is a legjobb, az altot éneklő Andreas Scholl, a Wiesbaden melletti német kisváros muzsikus-sarja. Ott született, ahol Németország legrégebben épített és még ma is működő templomi orgonája található.

Az 1333-ban alakult Kiedricher Chorbuben fiúénekeseként kezdett megismerkedni a vokális zenével, és ott ejtette egy életre rabul Bach, Schütz muzsikája. Paul Esswood, James Browman, René Jacobs egybehangzóan a Schola Cantorum Basiliensis felé irányították, ahol az énektechnikán és a gyakorlati zenei tárgyakon túl alapos elméleti képzésben is részesülnek a hallgatók.

Pályája elején elsősorban Bach-művekben ismerhette meg a közönség, a kilencvenes évek végétől kezdte felépíteni Händel-repertoárját. E kompozíciók kapcsán került kapcsolatba az operaszínpaddal is: a Händel-operákban az eredetileg kasztráltakra írt szerepek megformálásával a világ legelső kontraaltjává „énekelte" magát. „Intelligens virtuozitásról" (The Financial Times), „Scholl királyról" (Le Monde) írtak a lapok egy-egy fellépése után. A „király" május 11-én lép fel a Müpában a Stuttgarti Kamarazenekarral, hogy az itteni közönség is megízlelhesse, milyen az, amikor Andreas Scholl Händelt énekel.

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.