Klasszikus

Anglikán egyházi kórushangverseny – jótékony céllal

2012.05.29. 10:58
Ajánlom
A Callington Singers június 7-én a Mária utca 25. szám alatti Jezsuita templomban ad koncertet a Bólyai Gyermekotthon javára.

A Callington Singers nevet viselő kórus évek óta a nyári időszakban Európa különböző városaiban hangversenyezik, segítő szándékkal. Nem véletlen, hogy mindenütt Rotary klubokat keres meg, hiszen köztudott, hogy ez a civil szerveződés mintegy 1.200.000 tagot számlál szerte a világon. Minden egyes klubja saját jótékonysági programmal rendelkezik, így mindenki biztos lehet abban, hogy a fellépéseikkel gyűjtött pénz jó helyre kerül. A Callingtos Singers így talált kapcsolatot a Budapest City nevű Rotary klubbal, amelyik több mint egy évtizede állandó segítő partnere a Bólyai Gyermekotthonnak. 

A gyermekotthonban szülők nélkül maradt, veszélyeztetett gyermekeket gondoznak pici koruktól addig, amíg tanulmányaik végeztével felnőtt életüket el nem kezdhetik. Az igazgatóság még ekkor is segíti őket - több kis lakással rendelkeznek, ahol az indulás nehézségeit az éppen felnőtté váló neveltjeik áthidalhatják. 

A Bólyai Gyermekotthon tehát a maga nemében fogalom, kivétel a sok rossz példa között: nem helyezik át a gyermekeket néhány évenként új és új környezetbe, hanem elkísérik őket éppen úgy, ahogy azt egy felelős család teszi. Hogy ez mennyire igaz, abból is látszik, hogy a régiek minden karácsonykor visszatérnek együtt ünnepelni, de többen itt tartották az esküvőjüket is. A költségvetési elvonások ezt az intézményt is súlyosan érintették, így a segítségre - legyen az anyagi, vagy fizikai, amire ugyancsak számos példa akad - nagy szükség van. 

A Callington Singers kórus több évtizede működik. Elsősorban templomi szolgálatot lát el, azonban évenként több hónapos turnét tesz a világban, hogy az anglikán hagyományos kóruskultúrát bemutassa. Műsoruk többnyire ezekből a művekből áll, de énekelnek Mozartot, Schubertet, Bachot is. A teljes bevételt az otthon támogatására ajánlották fel. A Rotary Club Budapest-City 2500 Ft adományt kér a hangversenyt látogatóktól a Bólyai Gyermekotthon segítése érdekében.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.