Klasszikus

Anglikán egyházi kórushangverseny – jótékony céllal

2012.05.29. 10:58
Ajánlom
A Callington Singers június 7-én a Mária utca 25. szám alatti Jezsuita templomban ad koncertet a Bólyai Gyermekotthon javára.

A Callington Singers nevet viselő kórus évek óta a nyári időszakban Európa különböző városaiban hangversenyezik, segítő szándékkal. Nem véletlen, hogy mindenütt Rotary klubokat keres meg, hiszen köztudott, hogy ez a civil szerveződés mintegy 1.200.000 tagot számlál szerte a világon. Minden egyes klubja saját jótékonysági programmal rendelkezik, így mindenki biztos lehet abban, hogy a fellépéseikkel gyűjtött pénz jó helyre kerül. A Callingtos Singers így talált kapcsolatot a Budapest City nevű Rotary klubbal, amelyik több mint egy évtizede állandó segítő partnere a Bólyai Gyermekotthonnak. 

A gyermekotthonban szülők nélkül maradt, veszélyeztetett gyermekeket gondoznak pici koruktól addig, amíg tanulmányaik végeztével felnőtt életüket el nem kezdhetik. Az igazgatóság még ekkor is segíti őket - több kis lakással rendelkeznek, ahol az indulás nehézségeit az éppen felnőtté váló neveltjeik áthidalhatják. 

A Bólyai Gyermekotthon tehát a maga nemében fogalom, kivétel a sok rossz példa között: nem helyezik át a gyermekeket néhány évenként új és új környezetbe, hanem elkísérik őket éppen úgy, ahogy azt egy felelős család teszi. Hogy ez mennyire igaz, abból is látszik, hogy a régiek minden karácsonykor visszatérnek együtt ünnepelni, de többen itt tartották az esküvőjüket is. A költségvetési elvonások ezt az intézményt is súlyosan érintették, így a segítségre - legyen az anyagi, vagy fizikai, amire ugyancsak számos példa akad - nagy szükség van. 

A Callington Singers kórus több évtizede működik. Elsősorban templomi szolgálatot lát el, azonban évenként több hónapos turnét tesz a világban, hogy az anglikán hagyományos kóruskultúrát bemutassa. Műsoruk többnyire ezekből a művekből áll, de énekelnek Mozartot, Schubertet, Bachot is. A teljes bevételt az otthon támogatására ajánlották fel. A Rotary Club Budapest-City 2500 Ft adományt kér a hangversenyt látogatóktól a Bólyai Gyermekotthon segítése érdekében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.