Klasszikus

Angol esttel folytatódik a szezon

2004.10.07. 00:00
Ajánlom
Angol zeneszerzõk, Malcolm Arnold, Benjamin Britten és Ralph Waughan Williams Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert műveit (M.Arnold: Négy skót tánc; B.Britten: Hegedűverseny, Op.15.; R.Waughan Williams: II. "London" szimfónia) hallhatja a Fesztiválzenekar közönsége október 15-én és 16-án este a Zeneakadémia Nagytermében. A koncertek karmestere az ugyancsak brit David Atherton, szólistája a világhírű német hegedűművész, Frank Peter Zimmermann.

David Atherton nevét akkor ismerte meg a zenei világ, amikor az intézményt vezetõ Solti György meghívására 1968-ban, 24 évesen, a londoni Covent Garden Operaház történetének legfiatalabb karmestereként debütált. Ezt követõen 12 éven át volt a világhírű dalszínház rezidens karmestere, ahol több mint 150 elõadást vezényelt. Rendszeres vendég a New York-i Metropolitantõl a Milánói Scalán át Glyndebourne-ig a nagy operaházakban és -fesztiválokon. 1967-ben társalapítója és elsõ zeneigazgatója volt a London Sinfoniettának, amely irányításával Európa egyik legkiválóbb kamarazenekarává nõtte ki magát. Velük készített felvételei számos rangos díjat nyertek: Grand Prix du Disque, Edison-díj, stb. Minden idõk legfiatalabb karmestereként mutatkozott be a londoni BBC Proms Fesztiválon, amelynek azóta is rendszeres közreműködõje. Fellépett a nemzetközi zenei élet szinte minden meghatározó szimfonikus zenekarával (New York-i Filharmonikusok, Berlini Filharmonikusok, stb.). A korábban több amerikai és brit zenekarnál vezetõ pozíciót betöltõ művész 1989 és 2000 között a Hong Kong-i Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója volt.

Frank Peter Zimmermann öt évesen kezdett hegedülni, elsõ zenekari hangversenyét tíz évesen adta. A közönség, a szakma és a kritikusok egyaránt korunk legjelentõsebb muzsikusai között tartják számon. Rendszeres vendég a vezetõ szimfonikus zenekaroknál: a tavalyi évadban fellépett többek között a Berlini Filharmonikusokkal, Boston, Los Angeles és Chicago szimfonikus zenekaraival, az Orchestre de Paris-val, a Bajor Rádiózenekarral, a Philharmonia Zenekarral és a BBC Szimfonikus Zenekarával. Egyaránt otthonosan mozog a klasszikus, a romantikus és a kortárs repertoárban. Kamarazenészként is elsõrangú, rendszeres partnerei között van Heinrich Schiff és Christian Zacharias. Az EMI és Teldec részére lemezre játszotta szinte a teljes hegedű versenymű-irodalmat (Beethoven, Berg, Brahms, Csajkovszkij, Dvorák, Glazunov, Ligeti, Mendelssohn, Mozart, Saint-Saëns, Sibelius, Stravinsky, Weill, stb.). Zimmermann egy korábban Fritz Kreisler tulajdonában lévõ, 1711-ben készült Stradivari hangszeren játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.