Klasszikus

Angol esttel folytatódik a szezon

2004.10.07. 00:00
Ajánlom
Angol zeneszerzõk, Malcolm Arnold, Benjamin Britten és Ralph Waughan Williams Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert műveit (M.Arnold: Négy skót tánc; B.Britten: Hegedűverseny, Op.15.; R.Waughan Williams: II. "London" szimfónia) hallhatja a Fesztiválzenekar közönsége október 15-én és 16-án este a Zeneakadémia Nagytermében. A koncertek karmestere az ugyancsak brit David Atherton, szólistája a világhírű német hegedűművész, Frank Peter Zimmermann.

David Atherton nevét akkor ismerte meg a zenei világ, amikor az intézményt vezetõ Solti György meghívására 1968-ban, 24 évesen, a londoni Covent Garden Operaház történetének legfiatalabb karmestereként debütált. Ezt követõen 12 éven át volt a világhírű dalszínház rezidens karmestere, ahol több mint 150 elõadást vezényelt. Rendszeres vendég a New York-i Metropolitantõl a Milánói Scalán át Glyndebourne-ig a nagy operaházakban és -fesztiválokon. 1967-ben társalapítója és elsõ zeneigazgatója volt a London Sinfoniettának, amely irányításával Európa egyik legkiválóbb kamarazenekarává nõtte ki magát. Velük készített felvételei számos rangos díjat nyertek: Grand Prix du Disque, Edison-díj, stb. Minden idõk legfiatalabb karmestereként mutatkozott be a londoni BBC Proms Fesztiválon, amelynek azóta is rendszeres közreműködõje. Fellépett a nemzetközi zenei élet szinte minden meghatározó szimfonikus zenekarával (New York-i Filharmonikusok, Berlini Filharmonikusok, stb.). A korábban több amerikai és brit zenekarnál vezetõ pozíciót betöltõ művész 1989 és 2000 között a Hong Kong-i Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója volt.

Frank Peter Zimmermann öt évesen kezdett hegedülni, elsõ zenekari hangversenyét tíz évesen adta. A közönség, a szakma és a kritikusok egyaránt korunk legjelentõsebb muzsikusai között tartják számon. Rendszeres vendég a vezetõ szimfonikus zenekaroknál: a tavalyi évadban fellépett többek között a Berlini Filharmonikusokkal, Boston, Los Angeles és Chicago szimfonikus zenekaraival, az Orchestre de Paris-val, a Bajor Rádiózenekarral, a Philharmonia Zenekarral és a BBC Szimfonikus Zenekarával. Egyaránt otthonosan mozog a klasszikus, a romantikus és a kortárs repertoárban. Kamarazenészként is elsõrangú, rendszeres partnerei között van Heinrich Schiff és Christian Zacharias. Az EMI és Teldec részére lemezre játszotta szinte a teljes hegedű versenymű-irodalmat (Beethoven, Berg, Brahms, Csajkovszkij, Dvorák, Glazunov, Ligeti, Mendelssohn, Mozart, Saint-Saëns, Sibelius, Stravinsky, Weill, stb.). Zimmermann egy korábban Fritz Kreisler tulajdonában lévõ, 1711-ben készült Stradivari hangszeren játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.