Klasszikus

Angol-magyar egyházzenei hangverseny Újpesten

2014.05.20. 11:21
Ajánlom
Közös koncertet ad az angol Ad Solem Kamarakórus és a magyar Gabrieli Choir június 14-én.

A változatos műsor négy évaszázad angol szakrális zenéjét járja körül Robert Whyte, Händel, Sir John Stainer, valamint a 20. századi Herbert Howells művein keresztül. Ezen kívül J. S. Bach, Francis Poulenc, Tomás Luis de Victoria és Ligeti György zenéje is elhangzik a két kórus külön-külön, illetve együttes előadásában. Az Ad Solem húsz tagja a Manchester Egyetemen vagy annak közelében tanul vagy dolgozik. Fontos elvük, hogy kórustagok évent újra és újra meghallgatáson vegyenek részt. A kórus repertoárja kiválóan illeszkedik a Gabrieli Choiréval, hiszen magában foglalja Thomas Tallis, Orlando Gibbons, Sir Hubert Parry, Sir Edward Bairstow, Jonathan Dove és David Bednall műveit.

Az Ad Solem főleg a cappella darabokat énekel, de szívesen dolgozik együtt más - akár diákból álló vagy professzionális - együttesekkel is: nem régen például Aaron Copland a teremtés első hét napjáról szóló In the Beginning című, nagyobb szabású kórusdarab koncertelőadásában és a Hallé Zenekar és Kórussal Ralph Vaughan Williams Sea Symphony lemezfelvételén vettek részt. Rendszeresen turnéznak: voltak már Lengyelországban, Hollandiában, Észtországban és Olaszországban. Magyarországi tartózkodásuk alatt az Aggteleki cseppkőbarlangban is adnak koncertet, és fellépnek a budapesti anglikán és skót presbiteriánus templomokban, valamint a Szent István-bazilikában. A Gabrieli Choir budapesti amatőr kamarakórus, amely - Magyarországon egyedülállóan - az anglikán katedrálisok egyházzenei repertoárjának tanulmányozására, előadására szakosodott. Művészeti vezetője Sólyom Richárd. Az évi 6-12 koncertet több fővárosi templomban tartják, alkalmanként a kórus repertoárját abban a kontextusban adják elő, amire eredetileg szánták, azaz az anglikán liturgia keretén belül.

Örömmel fogadják leendő tenor és basszus kórustagok jelentkezését (szopránok, altok várólistára jelentkezhetnek).

Bővebb információ a honlapon érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.
Zenés színház

Gyönyörű színházban kap helyet Bayreuth második operafesztiválja

Újabb operafesztivál kezdődik Bayreuthban 2020-ban. A Bayreuthi Ünnepi Játékok mellett ősztől a Bayreuth Barokk is várja a komolyzene kedvelőit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus concerto budapest

Rangos francia fesztiválra kapott meghívást a Concerto Budapest

Tizenhárom koncerten adja elő Beethoven műveit a Concerto Budapest kiemelt meghívott zenekarként januárban a Folle Journée komolyzenei fesztiválon Franciaországban.
Klasszikus ajánló

„Hallhatóvá” teszi a hallássérültek számára a zenét az Óbudai Danubia Zenekar

Nem mindennapi vállalkozással teszi emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját az Óbudai Danubia Zenekar. Egy különleges koncertélmény segítségével a klasszikus zenei formáció most pont azoknak mutat utat a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.
Klasszikus hír

Rangos hanglemezdíjat érdemelt Fischer Ádám Beethoven-ciklusa

A Dán Kamarazenekarral készültek a lemezek, amely Beethoven összes szimfóniáját tartalmazzák. Valóban kivételes interpretációról beszélünk.
Klasszikus interjú

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Klasszikus hír

Kórházakban, iskolákban, aluljárókban csendül fel Bach zenéje

Idén március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek idején több mint száz településen élvezhetjük Bach muzsikáját.