Klasszikus

Angol-magyar egyházzenei hangverseny Újpesten

2014.05.20. 11:21
Ajánlom
Közös koncertet ad az angol Ad Solem Kamarakórus és a magyar Gabrieli Choir június 14-én.

A változatos műsor négy évaszázad angol szakrális zenéjét járja körül Robert Whyte, Händel, Sir John Stainer, valamint a 20. századi Herbert Howells művein keresztül. Ezen kívül J. S. Bach, Francis Poulenc, Tomás Luis de Victoria és Ligeti György zenéje is elhangzik a két kórus külön-külön, illetve együttes előadásában. Az Ad Solem húsz tagja a Manchester Egyetemen vagy annak közelében tanul vagy dolgozik. Fontos elvük, hogy kórustagok évent újra és újra meghallgatáson vegyenek részt. A kórus repertoárja kiválóan illeszkedik a Gabrieli Choiréval, hiszen magában foglalja Thomas Tallis, Orlando Gibbons, Sir Hubert Parry, Sir Edward Bairstow, Jonathan Dove és David Bednall műveit.

Az Ad Solem főleg a cappella darabokat énekel, de szívesen dolgozik együtt más - akár diákból álló vagy professzionális - együttesekkel is: nem régen például Aaron Copland a teremtés első hét napjáról szóló In the Beginning című, nagyobb szabású kórusdarab koncertelőadásában és a Hallé Zenekar és Kórussal Ralph Vaughan Williams Sea Symphony lemezfelvételén vettek részt. Rendszeresen turnéznak: voltak már Lengyelországban, Hollandiában, Észtországban és Olaszországban. Magyarországi tartózkodásuk alatt az Aggteleki cseppkőbarlangban is adnak koncertet, és fellépnek a budapesti anglikán és skót presbiteriánus templomokban, valamint a Szent István-bazilikában. A Gabrieli Choir budapesti amatőr kamarakórus, amely - Magyarországon egyedülállóan - az anglikán katedrálisok egyházzenei repertoárjának tanulmányozására, előadására szakosodott. Művészeti vezetője Sólyom Richárd. Az évi 6-12 koncertet több fővárosi templomban tartják, alkalmanként a kórus repertoárját abban a kontextusban adják elő, amire eredetileg szánták, azaz az anglikán liturgia keretén belül.

Örömmel fogadják leendő tenor és basszus kórustagok jelentkezését (szopránok, altok várólistára jelentkezhetnek).

Bővebb információ a honlapon érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.