Klasszikus

Angol-magyar egyházzenei hangverseny Újpesten

2014.05.20. 11:21
Ajánlom
Közös koncertet ad az angol Ad Solem Kamarakórus és a magyar Gabrieli Choir június 14-én.

A változatos műsor négy évaszázad angol szakrális zenéjét járja körül Robert Whyte, Händel, Sir John Stainer, valamint a 20. századi Herbert Howells művein keresztül. Ezen kívül J. S. Bach, Francis Poulenc, Tomás Luis de Victoria és Ligeti György zenéje is elhangzik a két kórus külön-külön, illetve együttes előadásában. Az Ad Solem húsz tagja a Manchester Egyetemen vagy annak közelében tanul vagy dolgozik. Fontos elvük, hogy kórustagok évent újra és újra meghallgatáson vegyenek részt. A kórus repertoárja kiválóan illeszkedik a Gabrieli Choiréval, hiszen magában foglalja Thomas Tallis, Orlando Gibbons, Sir Hubert Parry, Sir Edward Bairstow, Jonathan Dove és David Bednall műveit.

Az Ad Solem főleg a cappella darabokat énekel, de szívesen dolgozik együtt más - akár diákból álló vagy professzionális - együttesekkel is: nem régen például Aaron Copland a teremtés első hét napjáról szóló In the Beginning című, nagyobb szabású kórusdarab koncertelőadásában és a Hallé Zenekar és Kórussal Ralph Vaughan Williams Sea Symphony lemezfelvételén vettek részt. Rendszeresen turnéznak: voltak már Lengyelországban, Hollandiában, Észtországban és Olaszországban. Magyarországi tartózkodásuk alatt az Aggteleki cseppkőbarlangban is adnak koncertet, és fellépnek a budapesti anglikán és skót presbiteriánus templomokban, valamint a Szent István-bazilikában. A Gabrieli Choir budapesti amatőr kamarakórus, amely - Magyarországon egyedülállóan - az anglikán katedrálisok egyházzenei repertoárjának tanulmányozására, előadására szakosodott. Művészeti vezetője Sólyom Richárd. Az évi 6-12 koncertet több fővárosi templomban tartják, alkalmanként a kórus repertoárját abban a kontextusban adják elő, amire eredetileg szánták, azaz az anglikán liturgia keretén belül.

Örömmel fogadják leendő tenor és basszus kórustagok jelentkezését (szopránok, altok várólistára jelentkezhetnek).

Bővebb információ a honlapon érhető el.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.