Klasszikus

Anna Netrebko szeptemberben az Operaházban ad koncertet

2022.08.26. 09:15
Ajánlom
Az világhírű sztárszoprán első operaházi koncertjén Debussy, Dvořák, Rahmanyinov, Rimszkij-Korszakov és Richard Strauss dalai mellett többek közt Csajkovszkij, Leoncavallo és Offenbach operából is ad elő részleteket.

Csaknem három évtizede tartó illusztris karrierje során Anna Netrebko vitathatatlanul a 21. század első évtizedeinek prominens előadóművésze lett, a New York-i Metropolitan Opera, a Bécsi Állami Operaház, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a londoni Királyi Opera rendszeres fellépőjeként.

Gazdag repertoárján az operairodalom ikonikus nőalakjainak csaknem mindegyike megtalálható,

akiket élőben és lemezfelvételeken egyaránt nagy sikerrel formál meg.

A dél-oroszországi Kransznodarban 1971-ben született énekesnő a Szentpétervári Konzervatórium elvégzését követően 22 évesen debütált a moszkvai Mariinszkij Színház Figaro házassága előadásának Susannájaként Valerij Gergijev irányítása mellett. Egy évvel később az Egyesült Államokban is bemutatkozott a Ruszlán és Ludmilla női címszerepében a San Franciscó-i Operaházban, ahol az elkövetkező évadokban is rendszeres vendég volt a ’90-es évek második felében. A MET társulatával 2002-ben Prokofjev Háború és béke című operájában Natasa szerepében állt színpadra, majd

az igazi nemzetközi áttörést még ugyanebben az évben a Salzburgi Ünnepi Játékok Don Giovanni-előadásában Donna Anna szerepe hozta el neki, Nikolaus Harnoncourt vezényletével.

A nagy sikerű fellépést a Deutsche Grammophonnal kötött exkluzív lemezszerződés és meghívások egész sora követte a világ rangos operaházaitól.

Anna Netrebko rangos szakmai elismerései között szerepel három Grammy-jelölés, valamint az Egyesült Királyság Klasszikus BRIT-díja az „Év énekese” és „Az év női előadója” kategóriában. 2017-ben Ausztria Kamaraénekesnője címmel tüntették ki, és elnyerte a „Legjobb énekesnő” díját a Nemzetközi Operadíj-átadón. Legújabb lemeze, a Verdi, Wagner, Strauss, Puccini, Cilea és Purcell áriáit felvonultató Amata dalle tenebre 2021 novemberében jelent meg.

Anna Netrebko és a Magyar Állami Operaház együttműködése több évre nyúlik vissza, 2017 augusztusában a Berlini Waldbühnén a Magyar Állami Operaház Zenekara közreműködött a világhírű szoprán és férje, Yusif Eyvazov, nagyszabású televíziós közvetítéssel kísért gálaestjén, ezt követően pedig

a házaspár az Erkel Színházban lépett fel az Andrea Chénier főszerepeiben, az OPERA koncertszerű produkciójában 2017 decemberében.

Netrebko és Eyvazov 2021-ben a Müpa vendégeként járt ismét Budapesten, a Tosca koncertszerű előadásában újra a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara működött közre.

Szeptember 25-i operaházi zongorás ária- és dalestjén Anna Netrebko Debussy, Dvořák, Rahmanyinov, Rimszkij-Korszakov és Richard Strauss dalai mellett részletek ad elő többek közt Cilea Adriana Lecouvreur, Charpentier Louise, Csajkovszkij Pikk dáma, Leoncavallo Bajazzók, Saint-Saëns Sámson és Delila, valamint Offenbach Hoffmann meséi című operáiból.

Anna Netrebko partnere az esten Pavel Nebolsin zongoraművész lesz. A számos nemzetközi elismerést is elnyert fiatal orosz tehetség több mint egy évtizede dolgozik a moszkvai Bolsoj Színház operaénekeseivel, 2017 óta pedig rendszeres közreműködője a Netrebko–Eyvazov házaspár fellépéseinek. Az est további fellépői közt szerepel Elena Maximova orosz mezzoszoprán, aki két évtizedes pályafutása során visszatérő vendége volt már a Bajor, a Berlini és a Bécsi Állami Operaháznak, a londoni Királyi Operának, valamint a New York-i Metropolitannek is. Hegedűn a mindössze 17 éves, svájci Kurt Mitterfellner működik közre.

Fejléckép: Anna Netrebko (fotó/forrás: Julian Hargreaves / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Színház

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Mennyire határozzák meg az életünket azok a sebek, amelyeket tizenévesként szerzünk? – egyebek mellett erre keresi a választ a Darázs című krimi. Az előadásban látható két színművésszel beszélgettünk a bullying jelenségéről, a karakterekben rejlő sötétség szépségeiről, a független színházak helyzetéről, valamint arról, kedvesnek kell-e lennünk egymással.
Klasszikus

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Vizuál

Párizsi éjszakák, napozó nők – A Vaszary-kiállításon jártunk

„Nem volt soha egyéb szándékom, vágyam: festeni akartam! Ez az autoszuggesztió nekem oly természetes volt, hogy annak ellenkezőjét nem is tudtam volna elgondolni” – írta naplójába Vaszary János, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar festője, akinek kiállítása szeptember 14-től látható a Magyar Nemzeti Galériában. 
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Klasszikus ajánló

Szórakoztató és addiktív – a Janoska Ensemble Budapesten

Világsztárok unszolására alapították meg az együttest, a The Beatles lábnyomát taposva újítanak, Bachot és Bartókot vegyítik jazzel és poppal – a Janoska Ensemble pimasz virtuozitásában a Zeneakadémia közönsége is megmártózhat októberben.
Klasszikus videó

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Klasszikus beszámoló

Mély hangok bűvöletében – Beszámoló az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyről

Idén ismét megrendezték a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, az ötödik megmérettetés egy hete alatt a fiatal művészek zongora, majd zenekar kíséretével bizonyíthatták tehetségüket. Végignéztük a verseny szeptember 5-től 11-ig tartó élő fordulóit.
Klasszikus interjú

„Minden mű önmagában kerek egész” – Interjú Ránki Dezsővel

Bach azon zeneszerzők közé tartozik, akiknek a zenéjét különösen szívesen adja elő – mondja Ránki Dezső, aki a Concerto Budapest szeptember 24-i koncertjén a komponista két versenyművét játssza majd. A Kossuth-díjas zongoraművésszel ebből az alkalomból beszélgettünk.