Klasszikus

Anne-Sophie Mutter Erich Fromm-díjat kapott

2011.03.24. 17:23
Ajánlom
Az elismerést a társadalmi elkötelezettségéért, romániai és lettországi árvaházak megsegítéséért kapta a német hegedűművész.

Anne-Sophie Mutter érti, hogy a zenét építő erőként, emberek közötti kapcsolatok teremtőjeként, szükségben szenvedők helyzete iránti figyelemfelkeltő eszközként is lehet használni - hangzik az Erich Fromm Társaság méltatása. A társaság említést tett arról, hogy a hegedűművész, aki július 13-án Stuttgartban veheti át a 10 ezer euróval járó díjat, nem dicsekszik társadalmi munkájával a nyilvánosság előtt.

Az 1900 és 1980 között élt Erich Fromm pszichoanalitikus, szociológus és filozófus világszerte jelentős emberbarátként szerzett nevet magának. Az emlékére alapított díjat minden évben olyan ember kapja meg, aki a humanista gondolkodás és cselekvés megőrzésében nyújtott maradandót.

A művésznő egyébként előszeretettel olvassa Erich Fromm műveit, A szeretet művészete című könyv egyik legkedvesebb olvasmánya. Nem csoda, hiszen Fromm gondolkodása nagyon hasonló a hegedűművésznőéhez: "Szeretni elsősorban annyi, mint adni - az alkotó személyiség számára pedig ez a hatóerő legnagyobb mérvű kifejeződése" - írja Fromm.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.