Klasszikus

Anne-Sophie Mutter is díjat kap

2010.12.12. 07:19
Ajánlom
A Musical America idén öt művészt tüntet ki. A díjátadásra december 13-án kerül sor, az esemény helyszíne a Carnegie Hall.

Az év hangszeres művésze a pályafutásának 35. évfordulóját ünneplő hegedűművész, Anne-Sophie Mutter lett, akinek a nevéhez eddig 17 mű ősbemutatója fűződik. Az év zeneszerzőjének a londoni Thomas Adèst választották, aki még nincs 40 éves, ám máris több fesztivál programjában szerepelt munkásságának retrospektív jellegű felidézése. Az év énekese, Simon Keenlyside - aki Adès A vihar című operájában Prospero szerepét énekelte az ősbemutatón - 1987-ben debütált Almaviva szerepében a Hamburgi Staatsoperben, azóta a világ nagy operaszínpadain komoly karriert futott be, emellett dalénekesként is sikereket ér el, a közelmúltban pedig Trisha Brown koreográfussal dolgozott együtt Schubert Téli utazása kapcsán. Az év oktatója címet Vivian Perlis kapja, aki a Yale Egyetemen négy évtizeddel ezelőtt megalapította az amerikai zene történetét feldolgozó oral history intézetet, s ennek keretében mintegy kétezer interjút készített olyan zenészekkel, mint Ives, Copland - aki Perlis-szel együtt írta önéletrajzi könyvét -, Bernstein, Cage, Ellington és Eubie Blake. Az év karmesterének a Drezdai Filharmonikusoktól az évad végén távozó Rafael Frühbeck de Burgost választották, akit egy kritikus egy alkalommal a Bostoni Szimfonikusok kedvenc vendégkarmesterének nevezett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Könyv

Elhunyt Konrád György

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.
Klasszikus hír

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus videó

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Klasszikus interjú

„Hihetetlen gyorsan megvalósult az álmunk”

Egyre klasszabb a parton – évről évre nő a Klassz a pARTon közönsége és koncertjeinek száma. A fesztivál alakulásáról, koncepciójáról és titkairól Érdi Tamás zongoraművésszel és Érdi Mártával beszélgettünk.