Klasszikus

Antonio Salieri

2004.08.16. 00:00
Ajánlom
Olasz zeneszerző, 1750. augusztus 18-án született Legnanoban (Verona). A velencei San Marco-ban folytatott zenei tanulmányokat. Gaßmann, felfedezve tehetségét, Bécsbe vitte, bevezette az udvarba és tanulmányait is finanszírozta. Az első sikert a Le donne letterate című vígopera hozta meg számára 1770-ben. Pár évvel később, 1774-ben meghalt Gaßmann, s helyére Salierit nevezték ki, így udvari zeneszerző és a bécsi olasz opera karmestere lett.

Itáliai körútja (1778-80) alkalmával írta meg a milánói Scala megnyitására Europa riconosciuta (1778) című operáját. Bécsbe való hazatérése után ismeretséget kötött Gluckkal, ennek a kapcsolatnak a gyümölcse lett a Les Danaïdes című opera (libretto: Calzabigi), amelynek megzenésítését Gluck átadta Salierinek, s a művet kettejük neve alatt mutatták be Párizsban 1784-ben.

További két Salieri-operát is előadtak a francia fővárosban: Les Horaces (1786), Tartare (1787). 1788-90 között a zeneszerző császári udvari karmesterként működött. Ezt követően kórusvezető volt. 1813-ban a bécsi konzervatórium alapító tagja, 1817-től az intézmény igazgatója volt. Tanítványa volt Beethoven (1793-1802), Schubert, Liszt és Hummel is. 1825. május 7-én hunyt el Bécsben.

Salieri összesen 39 operát írt. Bár Gluck lelkes követője volt, mestere műveinek színvonalát nem sikerült elérnie. Mozarthoz fűződő vitatott kapcsolata gyanúba keverte őt, miszerint megmérgezte Mozartot. Bizonyítást nyert, hogy a vádak alaptalanok voltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.