Klasszikus

Antonio Salieri

2004.08.16. 00:00
Ajánlom
Olasz zeneszerző, 1750. augusztus 18-án született Legnanoban (Verona). A velencei San Marco-ban folytatott zenei tanulmányokat. Gaßmann, felfedezve tehetségét, Bécsbe vitte, bevezette az udvarba és tanulmányait is finanszírozta. Az első sikert a Le donne letterate című vígopera hozta meg számára 1770-ben. Pár évvel később, 1774-ben meghalt Gaßmann, s helyére Salierit nevezték ki, így udvari zeneszerző és a bécsi olasz opera karmestere lett.

Itáliai körútja (1778-80) alkalmával írta meg a milánói Scala megnyitására Europa riconosciuta (1778) című operáját. Bécsbe való hazatérése után ismeretséget kötött Gluckkal, ennek a kapcsolatnak a gyümölcse lett a Les Danaïdes című opera (libretto: Calzabigi), amelynek megzenésítését Gluck átadta Salierinek, s a művet kettejük neve alatt mutatták be Párizsban 1784-ben.

További két Salieri-operát is előadtak a francia fővárosban: Les Horaces (1786), Tartare (1787). 1788-90 között a zeneszerző császári udvari karmesterként működött. Ezt követően kórusvezető volt. 1813-ban a bécsi konzervatórium alapító tagja, 1817-től az intézmény igazgatója volt. Tanítványa volt Beethoven (1793-1802), Schubert, Liszt és Hummel is. 1825. május 7-én hunyt el Bécsben.

Salieri összesen 39 operát írt. Bár Gluck lelkes követője volt, mestere műveinek színvonalát nem sikerült elérnie. Mozarthoz fűződő vitatott kapcsolata gyanúba keverte őt, miszerint megmérgezte Mozartot. Bizonyítást nyert, hogy a vádak alaptalanok voltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.