Klasszikus

Apák és fiúk

2007.05.09. 00:00
Ajánlom
A méltatlanul elfeledett Franz Xaver Mozart dalai mellett Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Franz Schubert és Ludwig van Beethoven műveit szólaltatja meg Kiss Noémi (szoprán) és Somlai Petra (fortepiano) május 11-én, pénteken 18 órai kezdettel a Bartók Emlékházban.

Egy régi korok zenéiből összeállított műsor is tartogathat meglepetéseket. Mozart dalait gyakran halljuk koncerteken, azonban Magyarországon kevesen hallottak fiárol, Franz Xaver Wolfgang Mozartról, aki semmiképp nem sorolható a korabeli kismesterek közé. 1791-ben, azaz apja halálának évében született Bécsben, ahol Hummelnél, Salierinél, valamint Albrechtsbergernél tanult. Innen 1808-ban kerül a galíciai Lembergbe, ahol pedagógusként és zeneszerzőként, majd később zeneigazgatóként dolgozott. Utolsó éveit Bécsben töltötte, majd Karlsbadban halt meg 1844-ben.

Életének ötvenhárom éve alatt egy mára elfeledett valódi zenei kincsestárat hagyott hátra, így két zongoraversenyt, szimfóniákat, kamaraműveket, dalokat, különböző zongoradarabokat. A pénteki koncerten a daloké lesz majd a főszerep Kiss Noémi tolmácsolásában, melyek talán mondhatók a Franz Xaver repertoár gyöngyszemeinek.

És ha "Apák és fiúk", akkor persze elhangzik majd pár Wolfgang Amadeus Mozart-dal is - érdekes és elgondolkodtató választással a fia darabjait illetően, majd a Mozart által igen szeretett Haydn egyik igen ritkán játszott Esz-dúr szonátája (Hob XVI:28), valamint növendékének, Beethovennek A-dúr (Paisiello) variációi.

Egy ilyen csemege-koncertet pedig egy korai Beethoven és egy Schubert olasz nyelvű ária fűszerez majd, illetve a hangszer: Mozart Walter-fortepianójának Chris Maene által 2001-ben készített kópiája (Vashegyi György tulajdona).

(2007. május 11. 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Kiss Noémi (ének) és Somlai Petra (fortepiano) hangversenye; Haydn, Mozart, C. Ph. E. Bach és Franz Xavér Mozart művei; sorozatszerk.: Héja Benedek; Bartók zeneakadémiája 2/1; jegyár: 1200 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.