Klasszikus

Apák és fiúk

2007.05.09. 00:00
Ajánlom
A méltatlanul elfeledett Franz Xaver Mozart dalai mellett Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Franz Schubert és Ludwig van Beethoven műveit szólaltatja meg Kiss Noémi (szoprán) és Somlai Petra (fortepiano) május 11-én, pénteken 18 órai kezdettel a Bartók Emlékházban.

Egy régi korok zenéiből összeállított műsor is tartogathat meglepetéseket. Mozart dalait gyakran halljuk koncerteken, azonban Magyarországon kevesen hallottak fiárol, Franz Xaver Wolfgang Mozartról, aki semmiképp nem sorolható a korabeli kismesterek közé. 1791-ben, azaz apja halálának évében született Bécsben, ahol Hummelnél, Salierinél, valamint Albrechtsbergernél tanult. Innen 1808-ban kerül a galíciai Lembergbe, ahol pedagógusként és zeneszerzőként, majd később zeneigazgatóként dolgozott. Utolsó éveit Bécsben töltötte, majd Karlsbadban halt meg 1844-ben.

Életének ötvenhárom éve alatt egy mára elfeledett valódi zenei kincsestárat hagyott hátra, így két zongoraversenyt, szimfóniákat, kamaraműveket, dalokat, különböző zongoradarabokat. A pénteki koncerten a daloké lesz majd a főszerep Kiss Noémi tolmácsolásában, melyek talán mondhatók a Franz Xaver repertoár gyöngyszemeinek.

És ha "Apák és fiúk", akkor persze elhangzik majd pár Wolfgang Amadeus Mozart-dal is - érdekes és elgondolkodtató választással a fia darabjait illetően, majd a Mozart által igen szeretett Haydn egyik igen ritkán játszott Esz-dúr szonátája (Hob XVI:28), valamint növendékének, Beethovennek A-dúr (Paisiello) variációi.

Egy ilyen csemege-koncertet pedig egy korai Beethoven és egy Schubert olasz nyelvű ária fűszerez majd, illetve a hangszer: Mozart Walter-fortepianójának Chris Maene által 2001-ben készített kópiája (Vashegyi György tulajdona).

(2007. május 11. 18:00 Bartók Emlékház (Budapest) - Kiss Noémi (ének) és Somlai Petra (fortepiano) hangversenye; Haydn, Mozart, C. Ph. E. Bach és Franz Xavér Mozart művei; sorozatszerk.: Héja Benedek; Bartók zeneakadémiája 2/1; jegyár: 1200 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.