Klasszikus

Apokalipszis most

2004.11.02. 00:00
Ajánlom
1991, nyár, keleti part, három dörzsölt zenész, jam-session, szerelem első hallásra. Azóta több mint tucatnyi lemez, megszámolhatatlan mennyiségű koncert, és változatlan energiák. Meg persze improvizáció, improvizáció, improvizáció. Röviden ennyi a Medeski, Martin & Wood története.

A zongorista John Medeski, a dobos Billy Martin és a bőgős Chris Wood alkotta trió napjaink egyik legprogresszívebb jazz-együttese. Olykor annyira progresszívek, hogy az ortodox jazz-hívek szívesen kipottyantanák őket a nagy közös fészekből: nevezzük zenéjüket bárminek, csak jazznek ne. Medeskiéket szerencsére nem igazán érdekli, hogy melyik skatulyát tartja fenn számukra a jazz-történet: teszik a dolgukat, azaz zenélnek, saját meglepésükre is 13 éve változatlanul együtt.

A telefonszám-gyűjtemények alapján összetákolt haknibandák korában meglehetősen ritka egy valódi „együttes”, s bár Medeskiék is rendszeresen közreműködnek zenészbarátaik produkcióiban, soha nem merült föl, hogy külön folytassák útjukat. Pedig ez az út jó néhány zenei kanyart vett az elmúlt évtizedben: a fúvósszekcióval megtámasztott akusztikus (zongora, bőgő, dob) felállástól a DJ-vel való közös munkán át a legagyamentebb billentyűs és ütős hangszerek kombinációjáig, és ezeknek elborult effektekkel kifacsart hangzásáig elég sok mindent kipróbáltak már. Merthogy lételemük a kísérletezés.

Legújabb lemezükön – End of the World Party (just in case) – is valami olyat próbálnak ki, amit korábban nem: a minden hájjal megkent, Beck és Beastie Boys lemezeket világra segítő DJ és producer, John King (az egyik Dust brother) kezébe adják zenéjüket és fele királyságukat. A felvételek során egy hétig vadul improvizáltak, hogy a mérhetetlen mennyiségű anyagból John Kinggel közösen összevagdossák, kikeverjék, újragondolják, felülírják, áthangszereljék, ami használható. Az így létrejött album különös egyvelege a legkülönbözőbb zenéknek. Sci-fi filmzene, ’70-es évekbeli rock, ős-funk, kis latin beütés és persze a legcsodálatosabb jazz – akár egyetlen számon belül.

Nem lett életük legjobb lemeze, de hát ők szúrták el – ha egy zenekar négy tökéletes albumot ad közre pályafutásának első öt éve során, soha nem fogja utolérni önmagát. Medeski-rajongók számára persze kötelező az új anyag, aki viszont még nem hallotta őket, ne ezzel kezdje az ismerkedést – még megijed tőlük. Nagy baj persze nincs a lemezzel, végiggondolt, színes, szellemes, és ahogy Medeskiéktől megszokhattuk, szinte minden idézőjelesen értendő benne. Az apokalipszis-partyig kiváló hallgatnivaló.

(Medeski, Martin & Wood: End of the World Party (just in case); 2004; EMI-Blue Note; 473666 2)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.