Klasszikus

Áprilisban jön a Philharmonia Zenekar

2004.03.10. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál után nem sokkal, április 13-án újabb hangversenysorozat indul, az Európa Koncertek. A nyitóesemény a Philharmonia Orchestra London koncertje a Kongresszusi Központban; a zenekart Christoph von Dohnanyi vezényli. A műsorban Pärt, Prokofjev és Mahler egy-egy művét hallhatja a közönség – jelentették be a tegnapi tájékoztatón.

Nagy-Britannia magyarországi nagykövete, John Nichols elmondta: a zenekar budapesti szereplése egyfajta viszonzás az angliai magyar kulturális évadért, a Magyar Magicért. A Philharmonia Orchestra London a világ egyik legjelentősebb zenekara, amelyet Christoph von Dohnanyi, Dohnányi Ernő unokája hét éve vezet. Az együttes korábban olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Furtwängler, Richard Strauss, Toscanini vagy Karajan. Christoph von Dohnanyi mellett most a zenekar dirigensei: Sir Charles Mackerras, Kurt Sanderling és Vladimir Ashkenazy.

A Philharmonia Zenekarral eddig több mint ezer felvétel készült, és a zenészek az Egyesült Királyság egyik kulturális követeként bejárták a világot. Ebben az évadban – többek között – Ausztráliában, Ausztriában, Hollandiában, Szingapúrban, Svájcban, Tajvanon és az Egyesült Államokban szerepelnek. Magyarországon 2000-ben jártak; akkor Lorin Maazel dirigálta az együttest.

Az Európa Koncert sorozatban további négy hangveseny lesz – jelentette be a két szervező, Jakobi László és Strém Kálmán. Április 20-án a Tokyo Quartet, másnap Ránki Dezső és Klukon Edit játszik a Zeneakadémia nagytermében. Április 28-án Pauk György hegedül és Jandó Jenő zongorázik, míg május 21-én Francia est lesz ugyancsak a Zeneakadémián. Ez utóbbi fellépői: Vigh Andrea (hárfa), Hajnóczy Júlia (ének), Adorján András (fuvola), David Grimal (hegedű), Pierre Lénert (brácsa) és Perényi Miklós (gordonka).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.