Klasszikus

Áprilisban jön a Philharmonia Zenekar

2004.03.10. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál után nem sokkal, április 13-án újabb hangversenysorozat indul, az Európa Koncertek. A nyitóesemény a Philharmonia Orchestra London koncertje a Kongresszusi Központban; a zenekart Christoph von Dohnanyi vezényli. A műsorban Pärt, Prokofjev és Mahler egy-egy művét hallhatja a közönség – jelentették be a tegnapi tájékoztatón.

Nagy-Britannia magyarországi nagykövete, John Nichols elmondta: a zenekar budapesti szereplése egyfajta viszonzás az angliai magyar kulturális évadért, a Magyar Magicért. A Philharmonia Orchestra London a világ egyik legjelentősebb zenekara, amelyet Christoph von Dohnanyi, Dohnányi Ernő unokája hét éve vezet. Az együttes korábban olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Furtwängler, Richard Strauss, Toscanini vagy Karajan. Christoph von Dohnanyi mellett most a zenekar dirigensei: Sir Charles Mackerras, Kurt Sanderling és Vladimir Ashkenazy.

A Philharmonia Zenekarral eddig több mint ezer felvétel készült, és a zenészek az Egyesült Királyság egyik kulturális követeként bejárták a világot. Ebben az évadban – többek között – Ausztráliában, Ausztriában, Hollandiában, Szingapúrban, Svájcban, Tajvanon és az Egyesült Államokban szerepelnek. Magyarországon 2000-ben jártak; akkor Lorin Maazel dirigálta az együttest.

Az Európa Koncert sorozatban további négy hangveseny lesz – jelentette be a két szervező, Jakobi László és Strém Kálmán. Április 20-án a Tokyo Quartet, másnap Ránki Dezső és Klukon Edit játszik a Zeneakadémia nagytermében. Április 28-án Pauk György hegedül és Jandó Jenő zongorázik, míg május 21-én Francia est lesz ugyancsak a Zeneakadémián. Ez utóbbi fellépői: Vigh Andrea (hárfa), Hajnóczy Júlia (ének), Adorján András (fuvola), David Grimal (hegedű), Pierre Lénert (brácsa) és Perényi Miklós (gordonka).

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.