Klasszikus

Áprilisban jön a Philharmonia Zenekar

2004.03.10. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál után nem sokkal, április 13-án újabb hangversenysorozat indul, az Európa Koncertek. A nyitóesemény a Philharmonia Orchestra London koncertje a Kongresszusi Központban; a zenekart Christoph von Dohnanyi vezényli. A műsorban Pärt, Prokofjev és Mahler egy-egy művét hallhatja a közönség – jelentették be a tegnapi tájékoztatón.

Nagy-Britannia magyarországi nagykövete, John Nichols elmondta: a zenekar budapesti szereplése egyfajta viszonzás az angliai magyar kulturális évadért, a Magyar Magicért. A Philharmonia Orchestra London a világ egyik legjelentősebb zenekara, amelyet Christoph von Dohnanyi, Dohnányi Ernő unokája hét éve vezet. Az együttes korábban olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Furtwängler, Richard Strauss, Toscanini vagy Karajan. Christoph von Dohnanyi mellett most a zenekar dirigensei: Sir Charles Mackerras, Kurt Sanderling és Vladimir Ashkenazy.

A Philharmonia Zenekarral eddig több mint ezer felvétel készült, és a zenészek az Egyesült Királyság egyik kulturális követeként bejárták a világot. Ebben az évadban – többek között – Ausztráliában, Ausztriában, Hollandiában, Szingapúrban, Svájcban, Tajvanon és az Egyesült Államokban szerepelnek. Magyarországon 2000-ben jártak; akkor Lorin Maazel dirigálta az együttest.

Az Európa Koncert sorozatban további négy hangveseny lesz – jelentette be a két szervező, Jakobi László és Strém Kálmán. Április 20-án a Tokyo Quartet, másnap Ránki Dezső és Klukon Edit játszik a Zeneakadémia nagytermében. Április 28-án Pauk György hegedül és Jandó Jenő zongorázik, míg május 21-én Francia est lesz ugyancsak a Zeneakadémián. Ez utóbbi fellépői: Vigh Andrea (hárfa), Hajnóczy Júlia (ének), Adorján András (fuvola), David Grimal (hegedű), Pierre Lénert (brácsa) és Perényi Miklós (gordonka).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.