Klasszikus

Aprólékos munkát végeznek a Magyar Rádió elismert hangrestaurátorai

2005.11.15. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Archívuma 800 ezer hanghordozón több millió percnyi felvételt tárol. Ezek megmentésén dolgozik immár tíz éve a hangrestauráló stúdió. Kedden szakmai bemutatót tartottak.

"A világ bírája, a történelem fog e kérdésre felelni” – hangzanak Kossuth Lajos szavai 1890-ből. A felvételt egy sokszor lejátszott rossz minőségű viaszhengerről mentette meg a Magyar Rádió hangrestauráló csoportja. A munkát vezetőjük, Fényes Péter így jellemezte:

- Kossuth hangjánál igazából nem tudtunk brillírozni, annyira szélsőségesen rossz felvétel, gyakorlatilag az emberi beszédhang alig vehető ki. Ennek az az oka, hogy nagyon sokszor lejátszották ezt a viaszhengert - így Fényes Péter.

A világ több országában ismert és elismert csoport vezetője bemutatott néhány lakklemezt, illetve egy több mint 50 éves, láthatóan mellkas röntgent ábrázoló röntgenfilmből kivágott korongot, melynek műanyagjába az ínségesebb időkben karcoltak hangot. Az ezeken található felvételeket jól meg lehet tisztítani a recsegéstől, sistergéstől vagy zúgástól. A hangrestaurálás persze igen időigényes feladat – mondta Fényes Péter.

- Ha pontosan megtaláljuk azt az eszközt, ami optimális ahhoz a felvételhez, és szerencsénk is van – mert azért ezen is múlik –, akkor is 10-20-30 szoros idő a restaurálás, mint az eredeti felvétel elkészítése. Akár egy hétig is dolgozik az ember egy fél órás-órás hanganyaggal.

A felvételeket csak olyan minőségig javítják fel, ahogy azokat a rögzítés idején hallhatták. Ez nem technikai, hanem etikai kérdés – tette hozzá Fényes Péter.

- Más jellegű restaurálás kell a több évtizedes felvételeknél, mint a modernek esetében, hiszen utóbbi esetében nem a hanghordozóval van baj, hanem valamilyen technikai malőr miatt kell egy felvételt rekonstruálni. A történelmi hangfelvételeknél, melyek a század első felében készültek, ott a hanghordozók tökéletlensége és az eltelt hosszú idő miatt bekövetkezett állagromlás miatt szükséges a restaurálás. A Magyar Rádió volt tulajdonképpen az országban az egyetlen, amely a húszas-harmincas-negyvenes években rögzítette a különböző eseményeket, kulturális, politikai rendezvényeket…

- Mire a legbüszkébbek?

- Számomra Louis Armstrong népstadionbeli koncertje a legértékesebb 1965-ből. Ez nem egy annyira régi felvétel, de abban a politikai helyzetben, ami a hatvanas években Magyarországon volt, nagyon érdekes dolog volt, hogy Armstrong eljöhetett. A régebbiek közül, a negyvenes évek politikai hangfelvételei különböző Horthy-beszédek, aztán a háború utáni koncepciós perek.

Az újjáéledt felvételek jelentős része még most CD-n van, de a tervek szerint másfél-két éven belül már mindet számítógépeken tárolják a Magyar Rádiónál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus interjú

Szeretnénk vigyázni Bartók örökségére

November 25-én szólal meg a Zeneakadémián a Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje, amely egyben lezárja a zeneszerzőversenyt is. Fekete Gyulával, az intézmény Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elmondta, milyen kérdést felesleges feltenni egy komponistának.