Klasszikus

Arab varázsszőnyeggel az északi fény egén

2013.03.04. 12:30
Ajánlom
A Kodály Központ rezidens zenekarának "Ezeregy éjszaka meséje" című műsora többféle meglepetéssel örvendeztette meg pécsi közönségét. KRITIKA

 Az este egyértelműen legnagyobb szenzációja a finn Eva Ollikainen volt, akinek személyében először köszönthettünk hölgy karmestert a 200 éves múlttal rendelkező Pannon Filharmonikusok élén. Ollikainen keze alatt fiatal kora ellenére olyan együttesek játszottak már, mint a Stockholmi Királyi Filharmonikusok, a Svéd Rádiózenekar és az Izlandi- vagy a Londoni Szimfonikusok. Petteri Iivonen, a Maestra honfitársa, illetve Deák Márta, a zenekar koncertmestere kiváló hegedűjátékukkal pedig még különlegesebb és ízletesebb eleggyé varázsolták a szombat estét.

 A törékeny alkatú hölgy - bármennyire is szokatlanul festett először - határozottan lépett a karmesteri pódiumra, nélkülözve mindennemű felesleges, céltalan színpadiaskodást és (egynémely férfi konduktorra és szólistára oly' jellemző) d(r)ámaiasságot. Ez számomra szimpatikusnak hatott: nem önnön személye akart az attrakció lenni, hanem az általa formált hangzásra és a zenekarra fókuszálta a figyelmet. Vezénylésére végig a határozottság és energikusság volt jellemző, amely ugyanakkor mellőzte az erőszakosságot.

Jean Sibelius többször merített a finn nemzeti kultúrörökségből, a Kalevalából, így a Pohjola lánya címet viselő szimfonikus fantáziája esetén is. Február 23-án ezt a művet hallhattuk először. Maga a szüzsé meglehetősen melankolikus: kietlen, sötét tájon kóvályogva az idős Vejnemöjnen szemet vet egy aranyruhában tündöklő szépségre, „Észak lányára", aki azonban lehetetlen próba elé állítja az öregembert: arra utasítja, hogy varázsoljon fonálból csónakot. Mivel Vejnemöjnen erre nem képes, csalódottan tovább kell állnia - egyedül. Szerencsére Sibelius gazdag zenéje színesen festi meg ezt a finn népi "balsikertörténetet", a zenekar játéka pedig tökéletesen követte is a zeneszerzői szándékot, olyannyira, hogy rögtön az első taktusok után legszívesebben zsebre tettem volna a kezem a hideg elől, amint a hűvös, zord és barátságtalan természetben komótosan kivehetővé vált a lassan bandukoló Vejnemöjnen képe. Érzékletesen festették meg Pohjola szépséges lányának portréját, s a vágyakozást és a csalódottság keserű ízét is. A folytatás szintén Sibelius zenéjének jegyében telt; immár egy újabb finnel a színpadon, aki a Sibelius Akadémia növendékeként az 1965 óta ötévente megrendezett Nemzetközi Jean Sibelius Hegedűverseny második díjazottja volt 2010-ben, s Petteri Iivonennek hívják. A 87-es és 89-es opusszámot viselő 6 Humoreszk (2+4) során egyből ízelítőt kaphattunk a szemtelenül fiatal művész magas fokú technikai felkészültségéből, amelyet egy Carlo Bergonzi által 1732-ben készített hegedűn mutatott be (ugyanazon, amelyen anno Isaac Stern is játszott).

Camille Saint-Saëns egyik legnépszerűbb műve, a Bevezetés és Rondo capriccioso sokkal temperamentumosabb, feszesebb, pattogósabb zenét ígért - és be is váltotta a hozzá fűzött reményeket: a kicsit mackós megjelenésű és mozgású Iivonen a Maestrához hasonló szerénységgel, ugyanakkor sugárzó eleganciával játszotta el a darabot; egyébiránt úgy, hogy azt bárki megirigyelhette volna. Bár népszerű darabról van szó, amit sok nagy, világhírű hegedűművész tett már halhatatlanná, afelől kétségem sincs, hogy a fiatal szólistáról hallani fogunk még a jövőben. Bach BWV 1004-es Partitájának Allemande-jával hálálta meg a kitartó tapsot.

 A szünet után - Sibelius zord északi táját magunk mögött hagyva - Nyikolaj Rimszkij-Korszakov Seherezádé-szvitje szólalt meg, amely az arab kultúra egyik leghíresebb ékkövéből, az Ezeregyéjszaka mesevilágából táplálkozik, négy fő történetet adoptálva. A néhány, semmiből előtörő vad vonós-fúvós akkord lecsengése után a szólóhegedű és a hárfa játéka a legfinomabb vonalvezetéssel, érzékien kezdte megrajzolni a szultánnak mesélő Seherezádé sziluettjét, akinek alakja minden tételben visszaköszön a mű során. Ezt követően először a tengerutazó Szindbád históriája bontakozott ki, akárcsak a zenekar vitorlája, amelybe Eva Ollikainen vezényletével csakugyan belekapott a szél, a pompás Kelet felé repítve a hallgatóságot. A fantasztikusan találékony hangszerelés komolyan megdolgoztatja a zenekar mindegyik szekcióját, kiváltságos szerepet osztva a szólóhegedűre, amely pompás színben tündökölt a koncertmester, Deák Márta játékában.

Maga Szergej Rahmanyinov így vélekedett Rimszkij-Korszakov zenekari hangzását illetően:

Amikor hóvihar tombol, a hópelyhek ott táncolnak a fafúvósok előtt és a hegedűk hangréseiben; ha magasan áll a nap, valamennyi hangszer színe tüzesen csillog; ha vízről van szó, az egész zenekaron hallhatóan átcsapnak és táncolnak a hullámok; ha egy csillagfényes hideg téli éjszakát ír le, a hangzás hűvös és üvegszerű. És ezt korántsem olyan olcsó eszközökkel éri el, mint a hárfa glisszandói."

Aligha lehetne szebb és igazabb leírást adni a szerző zenéjére vonatkozólag, amelyet gyönyörűen interpretáltak a Pannon Filharmonikusok: a perzsa varázsszőnyeg sofőroldalán Eva Ollikainennnel, aki a krétaszínű, vörös tetejű, zsúfolt házak által közrefogott szűk utcácskák közt repített, tömjénillatú fűszerbazárok mesebeli, misztikus világába.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.